A FAO által számított áprilisi árindex márciushoz viszonyítva 3,4 százalékkal (6,7 ponttal), 165,5 pontra süllyedt, tavaly áprilishoz képest pedig 3 százalékkal volt alacsonyabb a mutató.
A szervezet élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Áprilisban – idézi a jelentést az MTI – a cukor ára 13 éves mélypontra esett, márciushoz képest 14,6 százalékkal csökkent részben amiatt, hogy a nemzetközi olajárak gyengülése miatt visszaesett a kereslet a nyerscukorból előállított, üzemanyagként használt etanol iránt is.
A növényi olajok árindexe 5,2 százalékkal süllyedt, különösen a pálma- a szója- és a repceolaj iránti kereslet visszaesése miatt.
A tejtermékek árindexe 3,6 százalékkal, a húsféléké 2,7 százalékkal esett, a szemes terményeké csak minimálisan csökkent.
Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál – olvasható az összefoglalóban.