A Magyar Sajtkészítők Egyesületének tájékoztatása szerint a sajtverseny minden sajtkészítő számára nyitott. A megméretetés célkitűzése, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, és megismertesse azokat a fogyasztókkal, valamint a gasztronómia képviselőivel és így még jobb piaci pozícióba juttassa a hazai sajtkészítőket.
A szakmai konferencián neves külföldi előadók mellet magyar szakemberek osztják meg tudásukat a résztvevőkel. Így például Carlo Piccoli (Accademia Internazionale Dell'arte Casearia) olasz sajtmester a kéregkultúrák szerepét ismerteti meg az érdeklődőkkel. Thierry Raud, a Chalon Megard élelmiszeripari mérnöke a hosszú érlelésű sajtok és a rézüst kapcsolatáról, valamint a hozamoptimalizáció szempontjából legjobb alvadékvágási módokról beszél. A program délután zárul a VIII. Magyar Sajtmustra eredményhirdetésével.
További információk a Sajtmustra honlapján találhatók, és érhető el a sajtverseny nevezési linkje, valamint a szakmai konferencia regisztrációs oldala is – tartalmazza az összefoglaló.