Mint ahogyan azt közleményükben írják – amit lapunkhoz is eljuttattak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei, a kérdéskörre vonatkozó, kutatási jelentése (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának egyértelmű csökkenését állapította meg.
A vizsgált kereskedelmi egységekben a tejek 95, a joghurtok 19, a túró/kefir/tejföl kategória 89, a sajtok 46, míg a vaj 50 százaléka volt magyar. A hat évvel ezelőtti, hasonló felméréshez viszonyítva – kizárólag a tejtermékek kínálatát tekintve – megállapítható, hogy csak a tejek esetében történt javulás.
Ezzel szemben van olyan tejtermék, ahol 22 százalékos a hat év alatt mért visszaesés. A magyar termékek aránya igen alacsony például a joghurtoknál – több esetben 15 százalék alatti arányt tapasztaltak – állítják a Tej Terméktanács tejtermelő képviselői.
A magyar tejágazat szereplői a magyar nemzetgazdaság védelmére egyértelmű lépéseket tartanak szükségeseknek annak érdekében, hogy a magyar termékek ne szoruljanak ki saját piacainkról. A tejtermelők olyan törvénymódosítási javaslatot kívánnak tenni az agrárkormányzatnak, ami javíthatja a hazai beszállítói pozíciókat – tartalmazza a Tej Terméktanács tejtermelő képviselőinek közleménye.