Nagy István hozzátette - közölte a szakminisztérium honlapja -, ezzel a programmal nagy lépést lehet tenni a magyar bor jó hírnevének megerősítésében. Az agrárminiszter kiemelte, stratégiai ágazatként tekint a szőlő- és borágazatra.
A kormány azért dolgozik, hogy a borászoknak megérje bort készíteni, a szőlőműveseknek szőlőt termeszteni, "mi pedig remek magyar borokat ihassunk" – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Az elmúlt másfél évben azonban kezelni kellett azt a sok borász számára nehéz helyzetet, amelyet a koronavírus-járvány okozott - idézte fel.
Mindezek miatt a magyar borászoknak is rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk, hiszen a járvány miatt a vendéglátó szektoron keresztüli értékesítés átmenetileg leállt. Ezért tavaly a Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelő Programon keresztül 2 milliárd forint gyors támogatást nyújtottak a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érdekelt vállalkozások, borászatok számára - emlékeztetett a miniszter.
Nagy István elmondta: ezt a segítséget az idén megismétlik, hiszen szükséges, hogy az év eleji veszteségeket a borászok kompenzálni tudják. Ehhez pedig mintegy 1,5 milliárd forintos támogatási keretet biztosít a kormány.
"A bor összekapcsolja a termőterületet és a termelőt, különleges kötelék, amelyben többek között megtalálható a történelem, a tudomány, a kultúra és a természet összefonódása. Így benne van az egész magyar történelem, az egész magyar jellem" - fogalmazott az agrártárca irányítója, megjegyezte: "a borban öröm, barátság, dal és boldogság van."