2024. augusztus 14. szerda Marcell

Az elengedhetetlen segédlet élelmezés és mezőgazdaság témákban

Agro Napló
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát, amely élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén ad átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről.
 ©FAO/Fredrik Lerneryd

Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. Minden fejezet a legfrissebb információn alapuló magyarázatokat, grafikonokat és trendeket tartalmaz az élelmezés, táplálkozás és mezőgazdaság területekről elengedhetetlen segédletet kínálva döntéshozóknak, kutatóknak és elemzőknek, illetve minden a téma iránt érdeklődő számára.

A statisztikai évkönyv interaktív grafikonokkal és letölthető adatokkal gazdagított digitális verzióban is megtekinthető, továbbá a hozzá kapcsolódó statisztikai zsebkönyv gyors és könnyen hozzáférhető információt kínál a főbb tények és trendek kapcsán.  

A statisztikai munka a FAO 1945-ös alapítása óta a szervezet főtevékenységei közé tartozik, és ezen belül is kiemelt szerepet tölt be a statisztikai évkönyv.

Mi is a helyzet most?

A mezőgazdaság a globális gazdaság fontos része. Ha a számokat nézzük, a mezőgazdaság, erdő- és halgazdálkodás által generált értéknövekedés reálértékben 73%-kal nőtt 2000 és 2019 között, elérve a 3,5 billió dollárt. Ezen felül 2020-ban az agrárium biztosított megélhetést mintegy 874 millió embernek, vagyis a globális munkaerő 27%-nak.

Ha a termelést nézzük, az elsődleges haszonnövények kibocsátása 53%-kal nőtt ugyanezen időszak alatt, rekordot döntve 9,4 milliárd tonnával 2019-ben. Ezen mennyiség felét csupán négy növény adja: cukornád, kukorica, búza és rizs.

A pálmaolaj iránti nagyobb kereslet okán erősen megugrott a növényi olajok termelése. A hústermelés szintén kilőtt: 44%-os emelkedésének köszönhetően 2019-re elérte a 337 millió tonnát.

Hiába az élelmiszertermelés bővülése, az alultápláltság is meredeken emelkedett 2019 és 2020 között a koronavírus járvány következtében. A világ lakosságának közel 10%-a éhezett tavaly, szemben a 2019-es 8,4%-kal.

A környezeti fenntarthatóság terén megállapítható, hogy az erdőterületek 94 millió hektárral – Tanzánia méretével megegyező területtel – zsugorodtak 2019 és 2020 között. Kritikus szintet ért el a vízhiány a Közel-Keleten és Észak-Afrikában szinten mindenhol. A talajgazdálkodásból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása 2%-kal csökkent 2020-ra, ezzel szemben a farmokon belül végzett tevékenységeké 11%-ot nőtt. Utóbbi 55%-a köthető az állattenyésztéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?