Az október végi keltezésű tájékoztatás felidézi: a Pick Szeged Zrt. készítményeit, azok több mint 150 éve változatlan minőségét és gyártói garanciáját nemcsak itthon, hanem a külföldi piacokon is ismerik és elismerik, mára nemcsak az ország, de Közép-Európa egyik legnagyobb húskészítménygyártó vállalatává fejlődött.
A vállalat nettó árbevétele 2020-ban meghaladta a 72 milliárd forintot – ismerteti az összefoglaló -, aminek közel 30 százalékát az export adta. Jelenleg is több mint 30 országba jutnak el a Pick húskészítményei.
A barnamezős fejlesztés keretében a vállalat szegedi központi telephelyének modernizációja valósul meg, ami elsősorban a hagyományos érleléssel készülő tradicionális penészesszalámi gyártókapacitásának automatizációját és bővítését eredményezi.
A tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az üzemből, a húskészítmények értékesítési volumene pedig 2030-ig mintegy 25 százalékkal növekedik majd.
A környezeti fenntarthatóság jegyében a beruházás keretében megújuló energiaforrásokat, napelemeket is telepítenek, ami a teljes körű korszerűsítés mellett hozzájárul ahhoz is, hogy a jövőben kisebb ökológiai lábnyommal állítsanak elő egy kilogramm szalámit – tartalmazza a HIPA, vagyis a Hungarian Investment Promotion Agency (azaz a Magyar Befektetés Támogató Ügynökség) tájékoztatása.
Ezt követően november elején Takács István, a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója egy, a beruházásról rendezett közmeghallgatáson többek között megerősítette, hogy 2024-re készül el a Pick Szeged Zrt. új szegedi üzeme, amely 25 százalékkal növeli a vállalkozás penészesszalámi-előállítási kapacitását.
Továbbá beszélt arról is – az MTI helyszíni tudósítása szerint –, hogy a cég 152 éves történetében egyedülálló beruházáshoz a vállalkozás 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap.
A szakember közölte: a cég évente 40 ezer tonna terméket állít elő, háromnegyedét Szegeden, ebből 10 ezer tonnát tesz ki a penészes szalámi.
A cég növekedésének egyik fontos lehetőségét az exportban látja a társaság vezérigazgatója: döntően a környező országokba, illetve Európába. A beruházás révén mintegy 2500 tonnával nő a penészesszalámi-előállítás éves kapacitása.
A világon egyedülálló a szegedi téliszalámi 90 napos, rendkívül kézi munkaigényes érlelési eljárása, amely a füstölési eljárást és a természetes penészképződést kombinálja. A cég komoly technológiai fejlesztést is tervez, amely részben automatizálja ezt a folyamatot – ismertette a vezérigazgató.
A cég működési költségének negyedét az energiaköltségek teszik ki. A beruházás keretében ezért megújuló energiaforrásokat, napelemeket is telepítenek, ami a
Az új üzem Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti telephelyen épül fel, az egykori vágóhíd helyén. A bontási folyamatok jövő év második felére fejeződnek be, az építési munkák ezt követően kezdődnek, az első termékek 2024-ben kerülhetnek ki az új gyárból – közölte a szakember.
A beruházásnak köszönhetően csökken az üzembe érkező járműforgalom, mert a penészes szalámi előállítása, szeletelése, csomagolása teljes egészében a Szabadkai úti telephelyen zajlik majd. A fejlesztés lehetővé teszi a cég szegedi munkahelyeinek megőrzését – tájékoztatott a vezérigazgató.
A Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit 35 országban több mint 200 üzletlánc értékesíti.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pick Szeged Zrt. nettó árbevétele tavaly 72,2 milliárd forintra növekedett a 2019-es 67,2 milliárd forintról, ebből 20,934 milliárd forintot tett ki az export, míg 2019-ben 17,91 milliárd forintot. A cég tavaly 5,3 milliárd forint adózott eredményt ért el az előző évi 4,2 milliárd forint után.