Komoly fejlesztések előtt a hazai élelmiszeripar

Agro Napló
A hazai élelmiszeripar innovációja mind a lakosság jóléte, egészsége, életminősége, mind pedig a foglalkoztatottság, a jövedelemtermelő képesség és az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése szempontjából rendkívül fontos, ezért a kormány kiemelten támogatja az újító kezdeményezéseket – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Creaveg Zrt.-nél tett december közepi látogatáson, Budapesten.
Fotó: Vermes Tibor

Erdős Norbert elmondta: a termelés hatékonyságának növeléséhez, a digitális tudás fejlesztéséhez és a szemléletváltoztatáshoz alapvető fontosságú a kutatás-fejlesztés és az innováció (K+F+I). Rámutatott, hogy a világ élelmiszeripara paradigma-váltás küszöbén áll, ezt a hazai vállalkozások időben felismerték és felzárkóztak ehhez a folyamathoz.

Emlékeztetett arra is, hogy a 2021-2027 közötti időszakban a hazai élelmiszeripari vállalkozások a fejlesztéseikhez - a korábbi uniós ciklushoz képest jelentősen nagyobb keretre-, mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak.

Martonicz Dániel és Tóth András, a Creaveg Zrt. alapítói elmondták: a naponta minőségi élelmiszert fogyasztók száma a jelenlegi egymilliárd főről 2050-re két és fél milliárdra emelkedik majd, ami az ENSZ szerint az élelmiszer-fogyasztást 60 százalékkal, a húsfogyasztást 100 százalékkal is megnövelheti. A Vidékfejlesztési Program (VP) élelmiszeripari pályázatának segítségével Debrecen mellett Magyarország első növényi fehérje izoláló és extrudáló üzemét szeretnének létrehozni, ahol a bab- és borsófehérje felhasználásával készülő termékeikkel elsősorban a fenntartható táplálkozást szeretnék erősíteni – tájékoztat a szaktárca ismertetése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?