2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Végre működik a világ legnagyobb tengeri szélfarmja!

Agro Napló
A brit partoktól 89 kilométerre telepítették a Hornsea 2 szélfarmot, ami 1,3 GW energiát képes termelni és 1,6 millió háztartást fog ellátni árammal.
Fotó: BBC News

Végre teljes egészében működik a világ legnagyobb tengeri szélfarmja, a Hornsea 2. A brit partoknál felállított rendszer 165 turbinából áll, 462 négyzetkilométert fed le, és 1,3 millió háztartás energiaellátását teszi lehetővé – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A Hornsea 2 körülbelül 89 kilométerre (55 mérföldre) található a brit parttól. A 165 turbina mindegyike 200 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé, a három lapát egyenként 81 méter hosszú. Egyetlen fordulat 24 órára elgendő villamosenergiát generál egy háztartás számára. Mivel egy ilyen fordulat 6 másodpercet vesz igénybe, ez napi 14 ezer otthon ellátását jelenti.

A rendszer egyébként 1,3 GW energiát tud termelni.

Mindez az energiaválság idején különösen fontos, már csak azért is, mert a szélenergia az egyik legolcsóbb a világon. Ráadásul jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást lehet vele megspórolni.

Az IFLScience beszámolója szerint szintén ebben segít majd, hogy nem sokáig lesz ez a világ legnagyobbja. A tervek szerint a Dogger Bank nevű hasonló komplexum 2023-ban kezdi meg a működését, és végül 6 millió háztartást láthat majd el árammal.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napenergia az üvegházban

Napenergia az üvegházban

Az üvegházas termesztés rendkívül energiaigényes vállalkozás, a hatalmas építmények fűtését a legtöbb termelő eddig gázzal oldotta meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!