Fontos napelemes kísérletbe kezdtek Franciaországban

Agro Napló
A francia TSE nevű vállalat arra kíváncsi, lehetséges-e a napenergia ipari mértékű termelése úgy, hogy a paneleket nem a mezőgazdasági területek helyére, hanem azok fölé szerelik.
Fotó: Euronews

Fontos kísérletbe kezdett egy franciaországi, napenergiával foglalkozó cég. Az Euronews beszámolója szerint a TSE az ország északkeleti részén található Haute-Saône régióban azt igyekszik kideríteni, hogy a gyakorlatban lehetséges-e úgy napenergiát termelni, hogy közben az nem ártalmas a mezőgazdaság számára.

Xavier Guillot, a projekt vezetője szerint a vállalat szeretné megtudni, hogy lehetséges-e úgy kielégíteni a francia energiaigényt, hogy közben a napelemek nem vesznek el területet a mezőgazdaság elől. Ha igen, az a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a napenergiával foglalkozó cég számára is nyertes helyzet lenne – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A megoldásnak már korábban adtak nevet a kutatók. Ez az agrovoltaika, az utóbbi időben pedig, ahogy Európában felütötte a fejét az energiaválság, egyre népszerűbbé vált. Korábban kisebb méretekben már kísérleteztek ilyesmivel Franciaországban, a TSE azonban most 5500 panellel kezdett kísérletbe, hogy kiderüljön, ipari méretekben is működik-e, az agrovoltaika.

Videó: Youtube/Euronews

A vállalat szerint csúcsidőben 2,5 MW energiát termel a rendszer, ami 1350 ember energiaszükségletének fedezésére elegendő. A rendszert valamikor december elején kötik majd be az elektromos hálózatba.

A panelek függőlegesen mozognak és követik a nap irányát, lehetővé téve, hogy folyamatosan a legjobb szögben kapják a fényt. A szakemberek szerint a panelek csökkenthetik a jégeső okozta károkat, valamint az árnyékolás miatt csökkenhet a hőmérséklet a talaj szintjén.

A projekt által elért eredményeket minden valószínűség szerint a jövő év végén teszik majd közzé.

 

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!