Mezőgazdasági szempontból is fontos útszakaszok újulnak meg Békésben

Agro Napló
Két útszakasz, köztük a román határig tartó út egy része újul meg Békés vármegyében, Sarkad vonzáskörzetében csaknem 900 millió forintból – jelentették be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója elmondta, az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 2,566 milliárd forint úgynevezett maradványforrást használhatnak útfejlesztésre. Ebből Békésben hat projekten, összesen 14 kilométeren dolgozhatnak majd. Két útszakasz újul meg: a 4252 jelű Sarkad-országhatár összekötő út 2,2 kilométeres szakasza bruttó 499 millió forintból; és a 4219 jelű Furta-Gyula összekötő út 1,5 kilométeres szakasza bruttó 372 millióból – értesült a közleményből az Agro Napló.

Mindkét helyen a Duna Aszfalt Zrt. végzi a kivitelezést; előbbin augusztus, utóbbin július elejére kell befejezni a munkálatokat – fejtette ki.

Cserkúti András hozzátette, ez mindkét helyen burkolatjavítást, ahol szükséges, pályaszerkezet-cserét, továbbá a buszöblök felújítását jelenti.

Mokán István Sarkad polgármestere elmondta, az elmúlt két évtized legjelentősebb közlekedési fejlesztéssorozata valósult meg a térségben az elmúlt években. Megújult a Sarkad-Doboz szakasz 2,3 kilométeren; tavaly a Sarkad-Gyula közti út 2,6 kilométeres része.

Ha az M44-es gyorsforgalmi utat meghosszabbítják a határig, és bekapcsolják a terveknek megfelelően a román (Arad-Nagyvárad) gyorsforgalmi hálózatba, az „óriási lehetőséget” jelent a térségnek, nőhet a tőkevonzó képesség, ugyanis a sarkadi ipari parkban van a Dél-Alföld egyik legnagyobb tárolókapacitású ipari parkja – húzta alá.

Kónya István Gyula alpolgármestere kifejtette, az elmúlt években megújult a Gyula-Elek, a Gyula-Kétegyháza út több szakasza; a gyulai elkerülő út két része; a Dénesmajor felé vezető út; újjáépült a Kétegyházi úti körforgalom; és tavaly már megújult a Gyula-Sarkad közti út egy része is.

Tát Margit Méhkerék polgármestere „létkérdésnek” nevezte a 4252-es út most elkezdett felújítását, mint mondta, a településről csak ezen az úton lehet Gyulát vagy Békéscsabát elérni, a sok ezer tonnányi mezőgazdasági termény csak ezen keresztül tudja elhagyni Magyarország legnagyobb román többségű települését. Kiemelte, fontos, hogy a Méhkerék-Kötegyán-országhatár felé vezető út egy szakasza is megújul idén.

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia Kötegyán polgármestere úgy fogalmazott: „Kötegyánnak van mostantól jövőképe”, a Trianon óta legnagyobb lélekszámú zsáktelepülés közúton ugyanis csak a 4252-es útról közelíthető meg.

Hasonlóképp méltatta a felújítást Jova Tibor Újszalonta polgármestere is, aki elmondta, az utazási idő csökken, a szolgáltatások és alapellátások könnyebben elérhetővé válnak a település lakosai számára.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!