AM: Az energiafüggetlenség az agrárium számára is fontos

Agro Napló
Juhász Anikó a lengyelországi Olawa településen tett szakmai látogatása során beszélt a mezőgazdaságot érintő változások és válságok kapcsán arról, hogy a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség szervezésében a magyar szakmai delegáció az agrármegoldásokkal is foglalkozó lengyelországi Olawa EKO Energia Klaszter mintatelepén tett látogatást, ahol a megbeszélésen mindkét félnek lehetősége volt bemutatni tevékenységi körét, illetve megvitatni a jövőbeli együttműködés lehetőségeit, formáit. A látogatás alkalmával a magyar fél megismerkedett a lengyelországi innovatív agrár-ökoszisztéma jó gyakorlataival. A delegáció tagja megtekintették az olyan megújuló energiaforrások működési mechanizmusait, mint például a szélerőművek, napelempark illetve a zöld hidrogén előállításának konkrét eljárását – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A telep egyik fő innovációja az Agrár Hidrogén Energia (AHE) rendszer kidolgozása, amely a mezőgazdasági termelést segítve egyesíti a napenergia, a szélenergia és hidrogén-termelés, valamint a vízmegtartás és öntözés lehetőségeit. A Klaszter agrárszempontból jó példája a termékpálya szemléletű, magas hozzáadott érték előállításra törekvő együttműködésnek is, mivel a tervezett rostkender termesztési rendszer kialakítása – a növényfajta-választástól a technológia kialakításáig – a kapcsolódó innovatív iparitermék előállításra épül.

Az egyeztetésen Juhász Anikó hangsúlyozta, a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlenül fontos. Ehhez, mint mondta, szükség van minden olyan innovációra és fejlesztési beruházásra, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható gazdálkodásra és a környezeti értékek megóvására. A megújuló energiaforrások mellett a jövőben egyre nagyobb teret fog hódítani a (zöld) hidrogén előállítása is, amelynek kiváló példája a lengyel kezdeményezés.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!