Mezőgazdasági tevékenységekről is állított ki fiktív számlákat a bűnszervezet

Agro Napló
Fiktív számlákkal mintegy félmilliárd forintnyi kárt okozó bajai bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, az akcióban 48 pénzügyi nyomozó és 40 bevetési járőr vett részt. A NAV munkatársai nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük a bíróság elrendelte a bűnbanda irányítójának és két segítőjének letartóztatását. A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény miatt folyik.

A közlemény szerint a bajai irodából működtetett számlagyár jellemzően erdészeti, építőipari és mezőgazdasági tevékenységekről állított ki valótlan tartalmú számlákat a céghálózatban szereplő megrendelők részére, hogy fizetendő áfájukat jogosulatlanul csökkenteni tudják. A befogadó társaságok alatt elhelyezkedő fiktív cégek stróman ügyvezetőinek toborzását a cégláncolat irányítójának „bizalmi embere” végezte. A hamis gazdasági eseményeket színlelt banki tranzakciókkal leplezték, az átutalt összegek pedig készpénzben vándoroltak vissza a megrendelőkhöz – értesült a közleményből az Agro Napló.

A bűnügyi terület munkatársai a bizonyítékok beszerzése mellett egymilliárd forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, követeléseket, valamint bankszámlákat, illetve nagy értékben foglaltak le készpénzt, arany ékszereket és karórákat – ismertette a NAV.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!