Heti fókusz: Hogyan védekezzünk hatékonyan a kukorica rovarkártevői ellen?

Agro Napló
A szakértői hozzászólásokból megismerheti a védekezés hatékonyságának kritériumait. A válaszokért kattintson a névre és a fotóra!

Hogyan védekezzünk hatékonyan a kukorica rovarkártevői ellen?

A válaszokért kattintson a névre és a fotóra!

Hegyi Tamás
Bayer Crop Science
Ary Krisztina
FMC-Agro Hungary Kft.
Gáspár Gergely
Sumi Agro Hungary Kft.
Horváth András
Syngenta Kft.

Hegyi Tamás (Bayer Crop Science) 

Bár a gyakorlatban csak a nagyobb áruértékű kukoricák (csemege, popcorn és hibridelőállítás) esetében van gyakorlata a kukorica permetezéssel történő védelmének, azonban az elért technológiai színvonalon már veszítünk az előállított áru értékéből. A gyapottok bagolylepke, kukoricamoly és amerikai kukoricabogár hármasának állandó jelenléte egyértelműen veszélyezteti a termésbiztonságot, mind a mennyiség, mind a minőség viszonylatában.

A gyapottok bagolylepke esetében, bár a termésmennyiséget alig érinti a kártétel, azonban az a csőfertőző gombák melegágya. Kártétele miatt időjárástól szinte függetlenül csak azon múlik a toxintartalom növekedése, hogy az adott másodlagosan fertőző gomba milyen toxintermelő képességű. Bár a csőrágás miatt hasonló tulajdonságokkal bír a kukoricamoly is, de annak inkább a látens, rejtett kártételével kell számolnunk.

Régóta tudjuk, hogy a kukoricamoly hernyója nem törekszik arra, hogy szállítónyalábot egyen, de mivel a kukorica szárára az ún. zárt edénynyalábok jellemzőek, ami azt jelenti, hogy az edénynyalábban nincs merisztéma, ahány xilém illetve floém szál egyszer kialakult, annyi marad a nyalábban. A növény a szállítási kapacitásigény növelését új nyalábok létrehozásával éri el, amelyek a szár keresztmetszetében szórtan helyezkednek el. Márpedig, ha a kukoricamoly lárvája a bélszövetet rágja is ki, óhatatlanul is károsítja a növény szállítórendszerét is és fokozza az aszályérzékenységet. Erre a károsításra a növény kényszeréréssel reagál. Az ismert és látványos szártöréses tünet csak mindössze a teljes kár 30%-át teszi ki, a többi 70% a csőtömeg veszteségből adódik.

Az amerikai kukoricabogarat gyakran csak, mint talajlakó gyökérkárosítót tartják számon, pedig a bogár bibekárosítása már viszonylag alacsony, 1 bogár/növény fertőzöttségi szinten is bizonyított. Az ellene való védekezés jelentősen segíti a megtermékenyítést, különösen, ha a virágzási időszakban légköri aszály uralkodik, ami elősegíti a gyors pollenkiszáradást és elhalást. Emellett ne felejtsük el, hogy az imágók elleni védekezés nagyban hozzásegít a lerakott tojások számának csökkentéséhez és ezen keresztül a következő évi lárvakártétel csökkentéséhez is.

Mind a Diabrotica mind a Helicoverpa nagyon jól követi a kukorica virágzását. Ennek az az oka, hogy a  kukoricabogár esetén a nőstények, a bagolylepke esetén pedig a lárvákból kifejlődő lepkék termékenységét alapvetően befolyásolja, hogy fogyasztottak-e virágzó részeket vagy termést. Ennek hiányában csökken az állatok termékenysége. Ebből következően az állat erősen vonzódik a virágzáshoz, a virágzó növényi részekhez. Emiatt a védekezési időzítés gyakran van szinkronban, együttesen tudunk védekezni ellenük. A kukoricamolynál fennálló hiedelem, miszerint a címerhányáskor rajzik inkább, csak egy átlag megfigyelés, ez az állat nem kötődik fenológiához, szereti a zsenge szárat, amit úgyis megkap egy kukoricában. Az, hogy mindhárom károsító ellen tudjunk védekezni egy menetben az nagyon ritkán jön össze, a háromból kettő esete viszont gyakran. A védekezési vizsgálatainkban a diabrotica elleni hatékonyság mellett rendszeresen tudunk bagolylepke elleni hatékonyságot regisztrálni és fordítva. Emellett ne feledjük el, hogy a kukoricamoly betelepedése elhúzódhat és nem csak a lárvák elleni hatékonyságról szól, hanem a lepkék is ott rejtőznek az állományban már a tojásrakás előtt. Ezeket a lepkéket is el lehet érni, ami védekezési lehetőséget kínál számunkra.

A Decis Mega (és az idei évtől elérhető Decis Forte) kiemelkedő formázása és rendkívül jó kontakt toxicitása lehetővé teszi, hogy a növényzetben rejtőző, repülő lepkéket is ritkítsa, mind a kukoricamoly mind a gyapottok bagolylepke esetében. Így rásegítve a lárvák elleni hatékonyságra.

A csemege-, hibrid- és popcorn állományokban a Decis remek kombinációs partnere az elsősorban lárvaölő hatású hatóanyagoknak, amellyel hosszú távon is meg tudjuk előzni az ellenállóság kialakulását. A felelős növényvédelmi tevékenység fontos része ez, mert Európában jelenleg nem számíthatunk új hatásmódú rovarölő hatóanyagok megjelenésére, és ahol a rezisztencia már egyszer felszaporodott, ott a jövőben sokszorosan nehéz helyzete lesz a növényvédelmi irányítónak. Márpedig a Helicoverpa egy hírhedt állat, ahol tartósan és állandóan előfordul, ott a jelenléte és a rezisztencia állandóan együtt jár. Emellett a vándorhajlama mindig fenntartja a lehetőséget, hogy valamilyen nehezen irtható, pl. görögországi gyapotföldekről származó állatokat kapjunk. A kukoricában használható rovarölő szerek közül elég korlátozott azoknak a száma, amelyek mindhárom fő károsító ellen rendelkeznek jó hatékonysággal, a Decis azonban ezek egyike.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Ary Krisztina (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Minden gazdálkodó jól tudja, hogy 2022 nem a kukorica éve volt, a termés mennyisége és minősége is messze elmaradt az elvárttól. A rendkívüli aszály miatt bizonyos régiókban egyáltalán nem volt mit betakarítani, ahol pedig volt termés, ott minőségi problémákkal küzdöttek.

2023-ban még nagyobb lesz a jelentősége a toxinmentes kukoricának, a termésmennyiség mellett felértékelődik a minőség. A tavalyi évben el nem adott és idén a raktárakból kikerülő, esetlegesen toxinos kukorica miatt komoly igény várható a jó minőségű kukoricára. Előreláthatólag a kukorica minőségének a rendszeres ellenőrzésére lehet számítani!

A termés minőségének romlásáért elsősorban a kukoricát támadó penészgombák által termelt mikotoxinok (pl. DON, aflatoxin) tehetők felelőssé. A tavalyi évben a legnagyobb problémát az aflatoxint termelő Aspergillus penészgomba okozta. Korábban csak raktári kártevőként ismertük, de az éghajlati viszonyok változása miatt a termőterületeken is előfordulhat. A gombafertőzés kapuit elsősorban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke lárváinak rágásai nyitják meg. A lárvák berágásainak következtében a fertőzés akár száraz, akár csapadékos évjáratban is kialakulhat.

A kukoricamoly kártétele a kukoricaszár belsejében és a csöveken egyaránt megjelenik. Az szárban okozott kártétel víz- és tápanyagellátási zavarokat okoz, ami negatív hatással van a termésre. Emellett szártörés is megnehezítheti a betakarítást. Az első nemzedék tehát a termés mennyiségére van hatással, a második nemzedék pedig a minőségi problémákat okozza, a mikotoxin-tartalom növekedését.

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágója, melynek lárvái komoly mennyiségi és minőségi veszteséget okozhatnak árukukoricában is (Fotó: Szélles Tibor)

A gyapottok-bagolylepke a generatív részeken okoz károkat. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a cső felső részébe rágnak be, ahol rejtve maradnak. Másodlagos kártételként ezen sérüléseken különböző gombák telepedhetnek meg, ami szintén rontja a minőséget.

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) peterakás közben. Lárvái komoly károkat okozhatnak a kukoricacső rágásával, ami melegágya a toxintermelő gombák megtelepedésének (Fotó: Szélles Tibor)

A toxinszint viszont okszerű és időben elvégzett rovarölőszeres kezeléssel csökkenthető, ennek a kulcsa a megfelelő szerválasztás és a rajzásmegfigyelésen alapuló időzítés.

Lent Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt kukoricacső, fent kezeletlen fertőzött kukoricacső00+ (Mezőberény, 2022.10.11.)

Szerválasztás:

Egy pár napos, kontakt rovarölőszerrel nem tudunk a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen hatékonyan védekezni, hiszen a lárvák rejtett módon élnek a növényben, rovarölőszer nem éri utol őket, így pusztulásuk nem következik be. Kiváló eredményt csak felszívódó, hosszú tartamhatást biztosító készítménnyel tudunk elérni.

A megoldás jelentheti Coragen® 20 SC rovarölő szer:

  • Felszívódó, és hosszantartó hatásának köszönhetően elhúzódó rajzás estén is kiváló eredményt érhetünk el kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke lárvái ellen.
  • A lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony.
  • Valódi tojásölő hatással is rendelkezik.
  • A táplálkozás gyors leállást eredményezi, így nincs kártétel.
  • A kezelés hatására évjárattól függetlenül hektáronként akár 1,5 tonna termés menthető meg.

Különböző fejlettségű gyapottok-bagolylepke lárvák Coragen® kezelés után 3 nappal (Karcag, 2021.08.19. fotó: Szélles Tibor)

Rajzásmegfigyelés, időzítés:

Az FMC Arc TM farm intelligence rajzásmegfigyelő rendszere 2023-ban is segítséget nyújt a termelőknek a védekezés időzítésének meghatározásában. A május közepétől kihelyezésre kerülő csapdák rajzási adatai nyomon követhetők majd az applikációban, bővített funkciókkal:

  • Időjárási adatok.
  • Kártevőelőrejelzés csapdaszinten.
  • Területi képviselők közvetlen elérése az Üzenetközponton keresztül.

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke rajzása az évjárat és terület elhelyezkedésnek függvényében változhat. A védekezés időpontjának lehetőségei:

  • A kukoricamoly első nemzedéke ellen június utolsó dekádjában. Ekkor az állományban már felfedezhetők a frissen kikelt lárvák, a rajzás kisebb mértékű és a gyapottok-bagolylepke kártétele nem jellemző
  • VAGY

  • A kukoricamoly első nemzedéke és a gyapottok-bagolylepke együttes betelepülése estén július első dekádjában.
  • ÉS/VAGY

  • Augusztus első vagy második dekádjában, ha szükséges, akkor a kezelést meg kell ismételni a kukoricamoly második nemzedéke és a gyapottok-bagolylepke kártétele ellen.
  • A Coragen® 20 SC rovarölő használata bezárja a fertőzés lehetőségének ajtaját a kukoricát károsító lepkekártevők előtt, így megakadályozza a toxintermelő gombafajok megtelepedését. Így a védekezéssel ajtót nyitunk a minőségi kukoricatermés előállításához.

    További információ:
    www.fmc-agro.hu

    Gáspár Gergely (Sumi Agro Hungary Kft.) 

    A Sumi Agro Hungary Kft. örömhírrel lepte meg a termelőket 2022-ben. Bevezette kukoricában a kukoricamoly ellen használható a tebufenozid hatóanyagú Mimic készítményt, mely a szabadföldön engedélyezett készítményekhez képest eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, tehát kiváló lehetőséget biztosít a hatóanyagok hatásmechanizmusainak rotálására, ezáltal a rezisztencia megelőzésére.

    Hatóanyag, hatásmechanizmus

    A Mimic hatóanyaga (tebufenozid) a növekedésszabályzók csoportjába tartozik, azon belül a vedlési hormon (ekdizon) agonista, azaz „vedlésgyorsító” csoportba.  A tebufenozid molekula egyik fő jellegzetessége, hogy a kizárólag lepkefélék lárvái ellen hatékony. A hatóanyag a kultúrnövényen kontakt módon viselkedik. Nem szívódik fel, de a formuláció eső- és UV-állóságának köszönhetően 14-21 napig védi a kezelt felületet. A lárvákban gyomorméregként hat, vagyis a hatóanyagnak táplálkozás útján be kell kerülni azok tápcsatornájába, hogy onnan felszívódva fejthesse ki vedlésgyorsító hatását. A folyamatot már az első falatok elfogyasztása is kiváltja, mert ehhez néhány nanogramm hatóanyag felvétele elegendő. A folyamat lényege, hogy a hatóanyag a megfelelő receptorhoz kapcsolódva vedlési hormonként viselkedik, emiatt a lárvákban rendellenes vedlési folyamat kezdődik. Táplálkozásuk néhány órán belül leáll, majd beindul a vedlés. A lárvák 2-3 nap alatt saját testük tápanyagait felhasználva „halálra vedlik” magukat. Ilyenkor megfigyelhető rajtuk az ún. „dupla-fejtok” jelenség, illetve a potrohon is rendellenes kinövések jelennek meg.

    A készítmény ovicid (tojásölő) hatással is rendelkezik, de ez a hatás csak a frissen lerakott tojások esetében jelentős. A hatóanyag legnagyobb erőssége a lárvák elleni hatékonyság: amíg indukálható a vedlési folyamat, addig hatékony a készítmény. Az imágókra azonban a hatóanyagnak nincs hatása. Időzítés szempontjából ezért általában a lárvakelés kezdetét célszerű megcélozni, de bizonyos kártevők esetében, amelyek hajlamosak azonnal berágni a növénybe (pl. almamoly) „tojás alá permetezést” javasolnak, vagyis közvetlenül tojásrakás elé időzítik a kezelést.

    Általában igaz, hogy minél fiatalabb a lárva, annál hatékonyabb a kezelés, de üzemi kísérleteink során egészen fejlett, nagy méretű gyapottok bagolylepke lárvák ellen is kiváló hatékonyságot tapasztaltunk (1. kép).

    1. kép: Mimic kezelés hatására elpusztult bagolylepke hernyó (Cegléd, 2021. 08. 23.) A képen jól látható a „dupla fejtok” jelenség

    Felhasználás

    A magyarországi engedélyokirat kukoricamoly elleni használatot engedélyezi hibrid- és popcorn kukorica kultúrákban, 0,75 l/ha dózisban, 42 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idővel. Ez bővült idén csemegekukorica kultúrával, ahol 7 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

    Tapasztalataink és a szakirodalmi adatok alapján azonban a Mimic nemcsak a kukoricamoly, de számos más lepkeféle kártevő hernyója ellen is hatékony, mint pl. a Lymantria dispar (gyapjaspille), Cydia pomonella (almamoly), Lobesia botrana (tarka szőlőmoly), vagy a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera). Mindezek ismeretében a Sumi Agro Hungary Kft. igyekszik az okiratot tovább bővíteni további kultúrák és károsítók tekintetében.

    Időzítés, kijuttatástechnika kukoricamoly ellen

    A megfelelő hatékonyság eléréséhez szükség van a kártevők rajzásának nyomon követésére, figyelni kell a kultúrnövény fejlődését és fenológiáját, illetve a kijuttatás során megfelelő fedettséget kell biztosítani. A kukoricamoly előrejelzéséhez fénycsapdát, vagy biszex feromoncsapdákat alkalmazhatunk, a kezelések időzítését pedig a fogásszámhoz kell igazítani. Érdemes figyelni a tojáscsomók megjelenését is a kultúrnövényen, ez is segítheti a pontos időzítést. A Mimic kezelést akkor kell elvégezni, amikor a lárvák már kikeltek, de még nem furakodtak be. Ez a rajzáscsúcsot követő 6-7 nappal követően esedékes. A Mimic esetében ez azért is lényeges, mert a tojásból kikelt lárvák egy ideig a levelekből táplálkoznak, tehát nagy biztonsággal fogyasztanak a hatóanyagból. A hatóanyag nagy előnye, hogy elhúzódó imágórajzás esetén a frissen lerakott tojásokat is gyéríti.

    A megfelelő fedettség eléréséhez a szántóföldön megszokottnál nagyobb, 400 l/ha permetlé mennyiség javasolt. A megfelelő terülés biztosítására célszerű adjuvánsokat használni (pl. Spur).

    Környezetre gyakorolt hatás

    A Mimic egészségügyi és környezetvédelmi szempontból számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Melegvérűekre gyakorlatilag nem veszélyes, munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Méregjelzés nélküli (LD50>5000 mg/kg), méhekre nem jelölésköteles készítmény. A tebufenozid talajéletre gyakorolt hatását több kutatás is vizsgálta, melyekből kiderült, hogy a hatóanyag a talajlakó faunát nem károsítja.

    Összegzésként elmondható, hogy a Mimic egy nagy biztonsággal használható, korszerű és környezetbarát termék; amely jól integrálható az összes támogatási rendszerbe, függetlenül annak korlátozásaitól. Egy beszédes termék – mimic, azaz utánzó – amely úgy vigyázza növényünket, hogy óvja annak környezetét. Jobb és korszerűbb nem is lehetne! Használja eredménnyel, tegyen Önnek jó szolgálatot!

    További információ:
    www.sumiagro.hu

    Horváth András (Syngenta Kft.)

    A kukorica a rovarkártevők által közepesen veszélyeztetett növény. Talajlakók és kései cső- és szárkártevők csökkenthetik a termést és ronthatják a termésminőséget.  

    Ha sorzáródásig sikerült megvédeni az állományunkat a már megerősödött kukoricát a kukoricamoly első nemzedéke veszélyezteti először. Június elején rajzik, a lárvák a szárba rágnak be, a fejlődő levelekben megjelenő lyukak és a lárva ürüléke mutatja a jelenlétüket.

    Júliustól tömeges lehet a kukoricabogár imágók megjelenése és kártételük. Az imágók a leveleket hámozgatják, visszarágják a bibéket ezzel termékenyülési gondokat okoznak.

    A gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly második nemzedéke okozza a legnagyobb kárt a kukoricában. A kukoricamoly elsősorban a szárban károsít, de a fejlődő csövekben is megjelenhet, míg a gyapottokbagolylepke hernyója a csövek károsításával okoz gondot. A rovarrágás utat nyit a gombabetegségek, elsősorban a fuzárium fertőzésnek. A fuzáriumok által termelt toxin pedig felhasználhatatlanná teheti a megtermelt kukoricát.

    A kártevők jelentősége nem csökkent viszont a rendelkezésre álló védekezési lehetőségek száma korlátozott. Szerencsére van egy nagyon hatékony molyok elleni hatóanyag a klorantraniliprol amely biztos védelmet nyújt a molykártevők ellen.

    A Voliam klorantranilprol hatóanyagú készítmény. A Voliam tojásölő hatással rendelkezik, a kikelt lárvák összes alakja ellen hatékony, emellett hosszú a tartamhatása. A kukoricamoly és a gyapottokbagolylepke elleni védekezésnél fontos a kezelés időzítése, a kikelt hernyókat kell elpusztítani még mielőtt berágják magukat a növénybe.

    A Voliam előnyei:

    • Tojás és lárvaölő hatás. A lárva nem kel ki a tojásból, a kikelt lárva a hatóanyaggal érintkezve pár órán belül elpusztul
    • Időzítésre kevésbé érzékeny, mint más készítmények. Javasolt kijuttatás a rajzáscsúcs után 7-10 nappal javasolt
    • Hosszú akár 14 napos tartamhatás a magasabb dózis esetén. Ez előny elhúzódó rajzás esetén pl. gyapottok bagolylepke elleni védekezés
    • Egy szezonban két alkalommal is kijuttatható
    • Méhekre nem jelölésköteles, AÖP programban engedélyezett
    • Karate Zeonnal kiegészíthető, ha kukoricabogár imágók is károsítanak a kukoricában. Ekkor a méhveszélyességre a Karate Zeon előírásai érvényesek, méhkímélő technológiával juttatható ki

    A Voliam a lepkekártevők hernyói ellen hatásos. Ha más kártevő is jelen van pl. kukoricabogár imágó, levéltetvek, vörösödést terjesztő kabócák egészítsük ki Karate Zeonnal.

    Javaslatunk:

    Kártevő

    Megoldás

    Kukoricamoly

    VOLIAM

    Gyapottok bagolylepke

    VOLIAM

    Molykártvők + kukoricabogár imágók

    VOLIAM + Karate Zeon

    Kukoricabogár imágók, levéltetvek, poloskák

    Karate Zeon

    Mire kell ügyelni a Voliam és a Karate Zeon kijuttatásánál?

    • Törekedjünk a jó fedettségre. A készítménynek le kell fedni a felső leveleket és a csőkezdeményt.
      Javasolt lémennyiség 400 l/ha, használjunk kettős réses fúvókát.
    • Előrejelzésre alapozva védekezzünk, előzzük meg hogy a hernyók berágják magukat a növénybe
    • Kövessük nyomon a rajzást. Ha hosszan elhúzódik és intenzív 14 nap elteltével ismételjük meg a kezelést.

    A kukorica rovarok elleni védelme két célt is szolgál. Egyrészt termést mennyiséget mentünk, de ennél talán fontosabb a gombafertőzés elleni hatás. Ha nincs csőrágás, nincs fuzárium, ha nincs fuzárium nincs toxin. Ebben tud segítséget nyújtani a Voliam, a kukorica ideális molyok elleni készítménye.

    További információ:
    www.syngenta.hu

    -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!