Gazdasági növekedést valószínűsít az MBH Bank 2024-től

Agro Napló
A gazdasági növekedés üteme 2024-től tartósan meghaladhatja a 4 százalékot, az infláció az idei második fél év során jelentősen csökkenhet – mondták az MBH Bank szakértői szerdán.

Az MBH Bank tőkepiaci elemzője úgy véli, hogy a belföldi munkaerőpiac a várakozásoknál is stabilabb, a reálbérek alakulásában augusztusra várható fordulat, az infláció mérséklődése támogatni fogja a vásárlóerőt. Balog-Béki Márta a kedvező foglalkoztatási adatokat részben azzal magyarázta, hogy a munkaadók az alkalmazottaik megtartására törekednek, több nehézséggel jár ugyanis elbocsátani és aztán új munkavállalókat keresni – értesült a közleményből az Agro Napló.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a munkaerőpiac szerkezete még mindig kissé kedvezőtlen, az állásra várók képzettsége gyakran nem felel meg az elvárásoknak, nem is feltétlen tudnak munkát vállalni ott, ahol lenne rá lehetőség. Mindeközben ma már a keleti országrész is munkaerőhiánnyal küzd, az újabb beruházásokat tehát máshová kell összpontosítani.

Az elemző éves szinten átlagosan 15 százalék körüli bérnövekedést vár, és úgy véli, hogy a reálbérek emelkedése az év végére már elérheti a 9 százalékot, a többlet a megtakarításokat és a fogyasztást növelheti – tette hozzá.

Kuti Ákos, az MBH Bank Elemzési Centrum vezetője szerint sokkal kedvezőbbek a külső körülmények, mint tavaly, a magyar gazdaság előtt megnyíltak a növekedés feltételei. A szakember arra számít, hogy a forint euróval szembeni árfolyama kisebb kilengések mellett stabilizálódik, az infláció pedig a vártnál gyorsabban csökkenhet, így a kamatcsökkentési ciklus is folytatódhat. Az alapkamat 2023 végéig 10,5 százalékra, 2024 végéig 6 százalékra mérséklődhet – mondta.

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szintén fordulatot valószínűsít az infláció alakulásában, a GDP-növekedésben, a kamatpolitikában és a külső egyensúlyban egyaránt. A mostani körülmények alapján 2024-re és 2025-re is 4,3 százalékos gazdasági növekedést vár, és úgy látja, hogy az infláció októberre 10 százalék alá, az év végéig pedig körülbelül 6 százalékra eshet.

A vezető elemző szerint az agrárium a magyar gazdaság húzóereje lehet az idén. A fogyasztás és a beruházások várhatóan kevésbé járulnak hozzá a növekedéshez, noha a várakozásoknál ezek is jobban alakulhatnak. Jelentős lehet a kivitel szerepe is a fellendülésben, a külkereskedelmi többlet az év végéig fennmaradhat, a külső egyensúly alakulása bizakodásra ad okot. A szolgáltatások egyenlege elsősorban az idegenforgalom fellendülése miatt kedvező, az ipari termelés pedig ugyancsak fordulat előtt állhat, köszönhetően az energiaárak stabilizálódásának, amely hozzájárul a termelési költségek csökkenéséhez – tette hozzá Suppan Gergely.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

Fejlődhet a hazai külkereskedelem

Fejlődhet a hazai külkereskedelem

A külpiacra lépés iránt érdeklődő agrárvállalkozások felkutatása és felkészítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Exportfejleszté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!