2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Hamarosan itt van a nyilatkozattételi határidő a vízgazdálkodási közösségeknek

Agro Napló
Nyár közepén módosult az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény, mely többek közt az „öntözési közösségek” elnevezését „fenntarthatósági vízgazdálkodási közösségekre” módosítja.

Erre való tekintettel módosítani szükséges a közösségeket elismerő határozatokat. Ennek első lépése, hogy az öntözési igazgatási szerv az elismert közösség számára felhívást küld, melynek értelmében az elismert közösségeknek nyilatkoznia kell arról, hogy a továbbiakban kívánnak-e fenntartható vízgazdálkodási közösségként tovább működni – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatásából az Agro Napló.

A nyilatkozattételre azért van szükség, mert a törvénymódosítás némileg bővíti a közösségek feladatköreit, melyet a megküldött felhívásban ismertet is az öntözési igazgatási szerv, különös tekintettel az alábbiakra:

„7. § (4) Az elismert fenntartható vízgazdálkodási közösség

  • törekszik az öntözési körzet területén a fenntartható vízgazdálkodás érdekében megvalósítható legjobb mezőgazdasági gyakorlat bevezetésére,
  • részt vesz az öntözési igazgatási szerv által éventeszervezett képzésen,
  • nyilvántartjaa vízfelhasználási, az öntözési körzet területén elvégzett talajvizsgálati és a termesztett növénykultúra adatait,
  • a nyilvántartott adatokat az öntözési igazgatási szerv által előírt módon, időben és csoportosításban megadja.”
  • A nyilatkozottétel határideje legkésőbb szeptember vége, pontosabban a törvénymódosítás úgy rendelkezik, hogy a módosítás hatálybalépéstől, azaz 2023. július 1-től számított 90 napon belül kell nyilatkozni.

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet, hogy az információk tájékoztató jellegűek a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

    További információ a NAK portálon elérhető útmutatóban olvasható.

    Vonatkozó jogszabály:

    (Forrás: NAK)

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Már pályázhatnak a falusi kisboltok

    Már pályázhatnak a falusi kisboltok

    A Magyar Falu program keretében 1–3 millió forintos támogatásra pályázhatnak a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez történő h...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!