Állattartók, figyelem! Támogatás igényelhető a rezisztenciavizsgálatok elvégzésére

Agro Napló
2023. január 1-től lehetőség nyílt a rezisztenciavizsgálatok pénzügyi támogatással történő megvalósítására.

Az antibiotikum kezelésnek ellenálló bakteriális fertőzések jelentős köz- és állategészségügyi kockázatot hordoznak. Emellett a nem vagy nehezen kezelhető megbetegedések gazdasági károkat is okozhatnak az állatállományokban, ezért elengedhetetlen a fertőzések szakmailag megalapozott gyógyszeres kezelése. A laboratóriumi érzékenységi vizsgálatok segítenek a betegséget okozó kórokozók leküzdéséhez megfelelő hatóanyag kiválasztásában, mellyel célzott terápia végezhető.

Továbbá egyes hatóanyagok – a közegészségügy védelme érdekében – kizárólag ezen vizsgálatokat követően használhatóak. Az állatgyógyászati készítményekre irányadó rendelet1 alapján a humánegészségügyi szempontból ún. kritikusan fontos antibiotikumok (3-4. generációs cefalosporinok, fluorokinolonok, kolisztin) csak rezisztenciavizsgálati eredmény vagy telepi rezisztencia térkép birtokában alkalmazhatóak élelmiszertermelő állatok kezelésére.
 
2023. január 1-től a fentiekkel összhangban az Agrárminisztérium megteremtette a rezisztenciavizsgálatok támogatott elvégzésének lehetőségét.2 A hozzájárulás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében a mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére terjed ki, a rendeletben meghatározott feltételek alapján és összeghatárig. Gazdaságonként az első egyed mintavételezése után 1.500 Ft, minden további egyed, valamint környezeti mintavétel után 100 Ft támogatás igényelhető.

A bakteriológiai vizsgálat költségei 3.500 Ft-ig támogathatóak. A korongdiffúziós módszer alkalmazása esetén 2.000 Ft, míg a MIC (minimális gátló koncentráció) vizsgálatra 10.000 Ft a támogatható költség értéke. A vizsgálatok bármely engedélyezett hazai állategészségügyi laboratóriumban elvégeztethetők, ahol lehetőség van a felsorolt módszerek igénybevételére – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből az Agro Napló.

Az állattartók és szolgáltató állatorvosok számára a pénzügyi támogatás remek lehetőség, amellyel a köz- és állategészségügy védelme mellett a gazdaságos gyógykezelésekhez és a fertőző betegségek csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

Kapcsolódó jogszabályok:

1 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet
2 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!