Itthon is forgalmazott olaszországi sertések között ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

Agro Napló
Az elmúlt hetekben három gazdaságban is kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát Olaszországban, Pavia tartományában. Az érintett állományokat az olasz hatóság felszámolta.

A járványkitörésben érintett Lombardia régió Olaszország egyik legnagyobb házisertés-állománnyal rendelkező területe. Az itt előállított sertéstermékeket világszerte, így Európában és Magyarországon is forgalmazzák – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből az Agro Napló.

Az ASP olaszországi megjelenését követően a magyar állategészségügyi hatóság azonnal megtette a helyzet indokolta elővigyázatossági lépéseket. A Nébih és a kormányhivatalok szakemberei jelenleg, a húsipari vállalkozók együttműködésével, felmérik az olasz kitörést megelőző 15 napos inkubációs időszakban az adott régióból Magyarországra beszállított termékeket, a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak. Kizárólag azok a termékek kerülhetnek az élelmiszerláncba, melyek garantáltan biztonságosak!

Az ASP vírusa emberre nem veszélyes, a házisertés-állományok fertőződése azonban rendkívül komoly gazdásági kárt okozhat. A Nébih felhívja a magyar állattartók, élelmiszerfeldolgozók- és kereskedők figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, amennyiben rendelkeznek sertést, sertéshúst vagy -húskészítményt beszállító észak-olasz kereskedelmi partnerekkel. Kövessék nyomon a járványhelyzet alakulását.

A témában számos hasznos információ olvasható a Nébih tematikus aloldalán, ide kattintva.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!