Kiszámolták: a klímaváltozás napi 140 milliárd forintba kerül, de ez csak óvatos becslés

Agro Napló
Az elmúlt két évtizedben 2008 volt a legrosszabb év.

A klímaváltozás okozta károk átlag napi 391 millió dollárra (140 milliárd forintra) rúgtak az elmúlt két évtizedben – erre az eredményre jutott egy, a Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány. A tűzvészek, hőhullámok, szárazságok és egyéb szélsőséges időjárási jelenségek éves szinten az egymilliárd dollárt meghaladó károkat okoztak – szemlézi a tanulmányt a CNBC.com.

A „költség” nagy részét, 63 százalékát az elvesztett emberi életek teszik ki. A legrosszabb év ebből a szempontból 2008 volt, azt 2003, majd 2010 követték. A Nargis hurrikán 2008 májusában pusztított Mianmarban, több mint 80 ezer életet követelt. 2003-ban súlyos hőhullámok voltak Európában, 2010-ben pedig hőhullám Oroszországban és aszály Szomáliában.

A kutatók a szélsőséges időjárási események okozta gazdasági károkat vették számításba, az elvesztett emberi életeket pedig 7,08 millió dolláros értéken számolták (ezt a számot használja az amerikai katasztrófavédelmi hivatal is) – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A számított végösszeg azonban alulbecsüli a tényleges károkat, a járulékos veszteségeket ugyanis lényegében lehetetlen mérni és számszerűsíteni.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!