Egész erdőkkel végeztek ezek az apró élőlények

Agro Napló
A fakéreg alá petéző szúk főként az aszályban legyengült fákon terjednek megállíthatatlanul, bár idén már kisebb kárt okoztak, hiszen alig maradt fa, amit megrághatnának.
Fotó: © MTI/AP/Matthias Schrader

Elszomorító képeket közölt az MTI arról a pusztításról, amit a szú okozott a Harz-hegység erdeiben Németországban. A képeken a hegység 1142 méter magasan lévő a Brocken-hegyi kísértet nevű optikai jelenségről híres Brocken-csúcs közelében elpusztult fák láthatók.

Fotó: © MTI/AP/Matthias Schrader

A bogarak korábban is jelen voltak az erdőkben, de csak a legyengült fákon szaporodtak. Csakhogy az éghajlatváltozással párhuzamosan egyre gyakrabban bekövetkező szélsőséges meteorológiai jelenségek – a jelentős fakidőlést okozó orkánok és a tavalyi rendkívüli aszály – nyomán nagyon elszaporodtak, és ez súlyos károkat okozott.

A szúbogarak a kéregbe fúrják magukat, ott rakják le petéiket, majd a lárvák ott táplálkoznak a kéregben és a gesztben. Rágásukkal megakadályozzák a víz és a tápanyagok eljutását a magasabb ágakhoz, ami a fák pusztulásához vezet.

Fotó: © MTI/AP/Matthias Schrader

Bár a képeken látható pusztítás elkeserítő, a legutóbbi híradások szerint idén már kisebb mértékű, mivel hűvösebb és csapadékosabb volt a nyár, és már alig maradt ép fa, amit a szúk megtámadhattak volna.

Az NDR.de szerint idén augusztusig 382 ezer köbméter fa dőlt ki a bogarak miatt, de a korábban évente több mint egymillió köbméter veszett kárba. A bogarak 2018-at követően szaporodtak el rendkíüli mértékben a Friederike nevű hurrikán heves szélrohamai által kidöntött fákon, majd terjedtek tovább a következő évek száraz nyarain. A Harz-hegységben az is fokozta a pusztítást, hogy főként monokultúrás lucfenyőültetvények borították a lejtőket. Nem csoda, hogy az állami erdők 95 százaléka odalett Alsó-Szászországban.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!