Befejeződtek az őszi betakarítási munkák

Agro Napló
A betakarításra rányomta bélyegét az Ukrajna európai gabonaexportja által okozott nehéz gabonapiaci helyzet, ezért itthon fenntartják az importkorlátozást – jelentette be Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára jelezte: a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása. Feldman Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján elmondta, hogy teljesen befejeződött a napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása. Napraforgó esetében a termés mennyisége 2 millió tonna, a hektáronkénti hozam országosan 3 tonnás, szemben a tavalyi 1,8 tonnával. A szója betakarítása 58 ezer hektárról 177 ezer tonna mennyiséget eredményezett, azaz a termésátlag kicsivel több, mint 3 tonna hektáronként. A burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal és 161 ezer tonnás végeredménnyel zárt. A cukorrépa betakarítása felénél tart, 58 tonnás hektáronkénti átlaggal, 431 ezer tonna országos eredménnyel. A kukorica országos termésátlaga 8 tonnára emelkedett hektáronként, 89 százalékos betakarási szintnél a már betakarított összmennyiség meghaladja az 5,3 millió tonnát. A napraforgó termésátlagai országosan eléggé kiegyensúlyozottak, a kukorica esetében régiónként jobban eltérnek, míg a Dél-Alföldön a 6,2 tonna/hektárt alig éri el az átlaghozam, addig  Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 8,9 tonna/hektár körül alakult.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel segíti a gazdálkodói pénzügyi likviditás fenntartását az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók biztosításával és az idei évben 270 milliárd forint támogatási előleg- és részfizetés biztosításával. Hangsúlyozta azt is, hogy a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek, a pályázati menetrend elérhető a minisztérium tematikus weboldalán. Az államtitkár felhívta az érintettek figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az Agárminisztérium minden tájékoztatását annak érdekében, hogy minden termelő megtalálja a számára legmegfelelőbb támogatást.

 

(Forrás: AM)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!