Jól halad az őszi betakarítás

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján készült helyzetkép.

Az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.

A termelők a napraforgó betakarításakor a Dél-Dunántúlon 3,3 tonna/hektár, az Észak-Alföldön 3 tonna/hektár, míg az Alföld déli részén 2,7 tonna/hektár átlagos hozamot értek. Ennek alapján a végső termésmennyiség 2 millió tonnára várható.

A 746 ezer hektáros kukoricaterület betakarítása most már folyamatos és a készültsége 22%-ra emelkedett. Nagyon eltérőek a vármegyei termésátlagok, amelyek 5-9 tonna/hektár közöttiek, köszönhetően a különböző adottságú területeknek és a csapadék mennyiségi eloszlásának. Míg a Nyugat-Dunántúlon 8,7 tonna/hektáros termésátlaggal indult el a munka, a Dél-Alföldön mindösszesen 5,8 tonna/hektár ez az érték. Ez alapján a teljes hazai kukoricamennyiség nagyságrendileg 5,3 millió tonnára várható az idén – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A szója betakarítása már meghaladta az 58 ezer hektáros terület egyharmadát, a termésátlag eddig 3 tonna/hektár. Megkezdődött a cukorrépa kampány is, a betakarítás készültsége 10%-os, 55 tonna/hektár körüli termésátlaggal országosan.

A tárolókapacitások az őszi betakarítással országos szinten teljesen megtelnek, így indokolt az ukrán importtilalom hazai fenntartása. A szeptember közepén végzett gazdálkodói tárolókapacitás-felmérés során egyébként az önkéntes válaszadó mezőgazdasági termelők 11%-a jelezte, hogy lehet tárolási problémája, 13%-uk pedig befogadná más gazdálkodó terményét.

A főbb gabona- és olajosnövény terménycsoportok exportjánál a júniusig rendelkezésre álló adatokból az látszik, hogy május-július hónapokban havonta 460-480 ezer tonna hagyta el az országot, elsősorban búza és árpa, kisebb mértékben napraforgó és repce.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!