Ne várjon januárig az adatszolgáltatással!

Agro Napló
Nem éri meg halogatni az elektronikus Gazdálkodási Napló feltöltését, a mielőbbi ügyintézéssel most is teljesíthető az egész éves adminisztrációs kötelezettség, és elkerülhető a januári sorban állás.

A 2023. év vonatkozásában papír alapon vezetett eGN-t 2024. január 31-ig fel kell tölteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületére, valamint a 2023-ra elektronikusan vezetett adatokat ezen időpontig kell beküldeni az elektronikus felületen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ugyanakkor azt javasolja a termelőknek, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra az eGN feltöltését, hiszen egy teljesen új, tartalmában és az érintett gazdálkodók számában is szélesebb körű adatszolgáltatás az elvárt. Azon gazdálkodók, akik már ez évi tevékenységüket elvégezték, keressék fel falugazdászukat, szaktanácsadójukat! A mielőbbi ügyintézéssel lezárható a termelő idei adminisztrációs kötelezettsége és elkerülhető a januári sorban állás.

Fontos, hogy minden érintett gazdálkodó időben teljesítse az eGN ki- illetve feltöltési kötelezettségét, hiszen az adatszolgáltatás elmaradása egyes támogatások esetében akár a teljes támogatás vagy támogatási részösszeg elvesztését is maga után vonhatja.

Az Agrárminisztérium az idei év tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy a gazdálkodók alapos felkészülését segítve a 2024-es évre vonatkozóan is elegendő lesz egyszer feltölteni a Nébih felületére a Gazdálkodási Napló adatait. Ez alól egyedül a permetezési napló jelent kivételt. A tárca döntésének köszönhetően 2025. január 1-jétől kell naprakészen feltölteni az adatokat az elektronikus gazdálkodási naplóba, és a papír alapon vezetett 2024-es gazdálkodási naplókat legkésőbb 2025. január 31-ig kell feltölteni majd a Nébih eGN felületére – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az eGN a gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítését célozza; egy olyan új közigazgatási szolgáltatás, amelybe a Nébih a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat integrálja. A gazdálkodási napló adattartalmát a Magyar Államkincstár a támogatási feltételek ellenőrzése során elkéri, illetve ellenőrzi. Az eGN integrálja a gazdálkodási naplót és a hatóságok részére nyújtandó adatszolgáltatási kötelezettséget, ami azt jelenti, hogy megszűnik az eddig ÁNYK-ban beküldött WEB GN az AKG, ÖKO, NATURA 2000 területtel rendelkezők részére, illetve megszűnt a permetezési napló külön történő vezetése is. Ezen kívül a nitrát adatszolgáltatás is az eGN-ben teljesítendő.

A naplóvezetési kötelezettség minden AÖP-öt vállaló, termeléshez kötött támogatásokat igénybe vevő, növényvédelmi kezeléseket alkalmazó, AKG és ÖKO, vagy Natura 2000 területtel rendelkező, nitrátérzékeny, vagy, erózióérzékeny területen gazdálkodást folytatót érint, emellett egyéb, a Vidékfejlesztési Program fentiekben fel nem sorolt egyes pályázatai is előírják az eGN vezetését.

Az adatszolgáltatási kötelezettség azonban nem érint mindenkit: a Gazdálkodási Napló vezetésére kötelezett gazdálkodóknak 2023-ban a Termeléshez kötött támogatásoknál, valamint a Feltételesség erózióérzékeny területein (JFGK1) csak a napló vezetése elvárt, külön adatszolgáltatás nem.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók az adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges minden információ birtokában legyenek, a Nébih közzétette honlapján a naplóvezetéssel kapcsolatos információkat, valamint az elkövetkezendő hetekben folyamatosan bővül a hivatal YouTube csatornáján elérhető rövid videók száma is a témában, amelyek célja a gazdálkodók segítése az eGN kitöltésében.

A NAK is segítséget nyújt a naplóvezetésre kötelezett gazdáknak; falugazdászai csoportos tájékoztatókat, képzéseket tartanak a témában.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!