Sikerrel zárultak a Településfásítási Program 2023 őszi ültetései

Agro Napló
A harmadik alkalommal meghirdetett program keretében idén 10 000 sorfa állt a vidéki települések rendelkezésére, amelyből 8000 darabot az őszi időszakban ültettek el.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakemberei novemberben szállították ki az utolsó fákat az igénylő településekre, amelyek elültetése a napokban fejeződik be. Az idei évben 10 000 darab sorfa állt a magyarországi, 10 ezer főnél kisebb települések rendelkezésére, melyek közül 2000 darab a tavaszi, 8000 darab pedig az őszi ültetési időszakban érkezett a pályázó településekhez. Az igénylők között önkormányzatok, egyházi szervezetek, állami intézmények és civil szervezetek is megtalálhatóak voltak. A program nagy mértékben hozzájárul Magyarország településeinek zöldítéséhez és a fával borított területek növeléséhez – fogalmazott Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálta, az ültetéseket, amelyek a helyi közösségek aktív részvételével valósultak meg, erdész szakemberek segítették. Az idei évben összesen 443 település vett részt a programban, közülük 136 most először. A legkisebb résztvevő település a 32 lakost számláló Bödeháza, míg a legnagyobb Edelény (9159 lakos) volt. A hároméves program során eddig már közel 1500 településen került sor 46 ezer sorfa elültetésére. Ezzel a Településfásítási Program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát, amelynek eredménye nemcsak a helyi lakosság számára kézzelfogható, hanem komoly ösztönzést jelentett az erdőtelepítési pályázatokon való részvételben is – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca kiemelt célkitűzései közé tartozik, amit jelez, hogy 2024-ben a Közös Agrárpolitika keretein belül az erdőtelepítési pályázatok az elsők között nyílnak meg – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Mi lehet a legmodernebb építőanyag?

Jelenleg is zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos esemény, ahol a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az épí...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!