Gödöllőn tartották a NAK országos küldöttgyűlését

Agro Napló
Pest vármegyében, Gödöllőn, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban tartotta országos küldöttgyűlését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a jövő évben várható pályázati lehetőségekről tartott részletes tájékoztatást Gödöllőn

A délutáni eseményen elsőként Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartott részletes tájékoztatást a jövő évben várható pályázati lehetőségekről. Ezután a küldötteket Jakab István MAGOSZ-elnök, az Országgyűlés alelnöke is üdvözölte, megköszönve a közös munkát és a gazdák erőfeszítéseit. Végül Győrffy Balázs NAK-elnök számolt be a köztestület 2023-as tevékenységéről, Szedlák Attila főigazgató pedig a 2024. évi költségvetést terjesztette elő – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az elnöki beszédben Győrffy Balázs elmondta, hogy az egységes kérelmek beadása idén is rendben lezajlott, a 164 ezer kérelem mintegy kétharmadát a falugazdászok közreműködésével sikerült beadni. Az év során több mint 42 ezer adásvételi, illetve csereügyletet tárgyaltak a NAK vármegyei szervezetei a Települési Agrárgazdasági Bizottságokkal (TAB) együttműködésben. Ennek során a ténylegesen gazdálkodók földbirtokhoz, földtulajdonhoz jutását igyekeztek segíteni.

Mivel a gazdatársadalom Európa-szerte és Magyarországon is elöregedőben van, a generációváltás megoldása elodázhatatlan. A közös munka eredményeként az év elején hatályba lépett az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény. A kezdeti tapasztalatokat beépítve pedig júliusban életbe lépett a törvény módosítása. A szabályozást még hatékonyabbá kívánják tenni, valamint kiadvánnyal is segítik az érintetteket.

Az Országgyűlés elfogadta az őstermelői személyi jövedelemadózást érintő, a MAGOSZ-szal közösen kezdeményezett NAK-módosítást. Az őstermelők a tárgyi eszköz eladásából származó bevételükkel szemben költségként elszámolhatják az újonnan vásárolt eszköz költségét. Tovább bővült szaktanácsadói névjegyzék, így már közel 1300 szaktanácsadót és 157 szaktanácsadó szervezetet tartanak nyilván, akiknek a szakmai felkészültségéhez is hozzájárulnak – mondta.

Az idén is hatékonyan működött a jégkármérséklő rendszer: 96 napon kellett bekapcsolni a generátorokat, amelyek összesen közel 180 ezer üzemórát mentek. A 2023-as védekezési időszakban kevesebb mint feleannyi volt a jégkár 2017-hez képest, az utolsó évben, amikor még nem működött a rendszer – fogalmazott a NAK elnöke.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!