Ellenőrzések a jogszerű hazai drónos növényvédelemért

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei évben is folytatta a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését.

A hatósági szemlék során kiemelt szempont volt az ügyfelek minden részletre kiterjedő tájékoztatása. A nyári-őszi időszakban kilenc olyan vállalkozást és magánszemélyt ellenőriztek a Nébih szakemberei – részben közérdekű bejelentés alapján –, akik drónos növényvédelemre vonatkozó felhívást jelentettek meg elektronikus felületeiken. A hirdetések alapján vélelmezhető volt, hogy drónnal (is) végzik árutermelési és szolgáltatási célú növényvédelmi tevékenységüket.

Bizakodásra adhat okot, hogy a tavalyi évhez képest az idén ellenőrzött ügyfelek többsége teljesítette a jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó tárgyi- és személyi feltételeket. A Légiközlekedési Hatóság követelményeinek megfelelő pilóta nélküli légijármű-rendszert (UAS: unmanned aircraft system) igazoltak, érvényes engedéllyel forgalmazott permetező drónnal rendelkeznek, valamint megfelelnek a vonatkozó személyi feltételeknek is. Azaz van pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványuk, növényvédelmi drónpilóta képesítő bizonyítványuk, és a hatósági növényvédelmi drónpilóta nyilvántartásban szerepelnek. Emellett viszonylag jól ismerik a tevékenységükhöz kapcsolódó szabályozási környezetet.

Három esetben azonban az érintettek nem, vagy csak részben elégítették ki a tárgyi- és személyi követelményeket, ezenfelül bizonyított jogsértést követtek el egy vagy több alkalommal. Így például csemegekukorica rovarölő kezelését, repce és napraforgó deszikkálását, valamint további jogsértő mezőgazdasági repüléseket végeztek jelentős méretű területen. A feltárt jogsértések súlyosságától függően két esetben több százezres, egy esetben milliós nagyságrendű növényvédelmi bírságot szabtak ki a felügyelők. Ezenkívül a kapcsolódó eljárási költséget is meg kell fizetniük az érintetteknek, és a hatóság megtiltotta számukra a jogsértő tevékenység végzését, reklámozását – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A Nébih ezúton is felhívja a mezőgazdasági termelők és szolgáltatók figyelmét a vonatkozó szabályok maradéktalan betartására. Az illetékes hatóságok a 2024-es mezőgazdasági szezonban is folytatják az ellenőrzéseket.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!