Figyelem! Már megkezdődött a méh állatjóléti támogatások kifizetése

Agro Napló
 Az Európai Unióban elsőként Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, melyet 890 ezer méhcsalád után igényeltek a gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, a méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként, mert elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biológiai sokféleség fenntartása és a biztonságos élelmiszerellátás elképzelhetetlen a méhek nélkül. A tárcavezető kitért arra is, a méhészet az agrárium egyik legkisebb, de egyben legfontosabb ágazata is. Az agrártárca minden lehetséges eszközzel segíti az egészséges méhállományok fenntartását. A Magyar Államkincstár első körben több mint 3000 méhész számára kezdi meg a kifizetést, csaknem 1 milliárd forint értékben – tette hozzá.

Kitért arra is, célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére ugyanis az uniós agrárminiszterek legutóbbi brüsszeli ülésükön egyetértettek abban, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Nagy István kiemelte, az uniós mézpiac megtisztításának szorgalmazása mellett az Agrárminisztérium kiemelt segítséget nyújt a méhészet számára a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó támogatási időszakában, valamint a nemzeti támogatási rendszerben egyaránt.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem – mondta az agrárminiszter az euró...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!