2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

2001-es év tapasztalatai a kalászosok lombvédelmében

Agro Napló
A tavalyi év növénykórtani szempontból igen ígéretesen és érdekesen alakult : az enyhe tél után induló erõs lisztharmat fertõzés a kezeletlen állományokban és a fogékony fajtákon május közepére érte el a csúcspontját. A vörösrozsda a júniusi esõk hatására lépett fel nagyobb mértékben fõként a Dél –Dunántúlon, míg a sárgarozsda, amely mindenhol megjelent fõleg DK Magyarországon okozott komoly fertõzést és termésveszteséget. A Dunántúl északnyugati részét soha nem látott aszály sújtotta, amely az állomány idõ elõtti leszáradásához, kényszeréréshez vezetett. Mely kezelések adták a ilyen szélsõséges körülmények között a legjobb eredményt
Strobilurinok és triazolok

A fungicid piacon található két legnagyobb hatóanyag csoport a strobilurinok és triazolok sok szempontból eltérnek, de az egyik legmarkánsabb különbség az árban jelentkezik.
A strobilurinok magasabb árából és eltérő alkalmazási technológiájából adódóan nem mindenhol térül meg használatuk. Alacsony mûtrágya-felhasználás esetében vagy levélbetegségekre ellenálló fajtán (GK Zugoly) a termésnövekedés éppen csak fedezi a növényvédő-szer és a kijuttatás költségeit. Itt gazdasági szempontból is célszerû a kalászvédelemre összpontosítani, ekkor olyan készítményre van szükség, amely a kései rozsdabetegség és a kalászfuzariózis ellen ad védettséget. Ilyen az Artea, amely hosszú rozsda elleni hatékonyságú és már kalászfuzárium ellen is engedélyezett.

Amistar TER – magas termés, jó minőség alapja

Intenzív, bőtermő és betegségekre fogékony fajtákban a strobilurin használata és a kétszeri gombaölő szeres védekezés az indokolt. Az Amistar TER 1,5 l/ha 2-3 nóduszos állapotban kijuttatva biztosítja az egészséges levélfelületet, míg a kalászhányás végén, virágzás kezdetén kijuttatott második fungicid kezelés – Artea 0,5 l/ha vagy Amistar 0,4-0,6 l/ha +karbendazim a zavartalan beérést biztosítja.
Nincs túl korán az első kezelés Amistar TER-el?
Nincs. Németországi vizsgálatok alapján a (Technische Universitat München, Freising-Weihenstephan) a búza „emlékezik” a korábbi kezelésre, a strobilurin élettani mellékhatása és a többlettermés korai kijuttatás esetén is mérhető.

Amistar TER sikeres első év 2001-ben

Az Amistar TER-t hazai piac igényeihez fejlesztettük ki. Az Amistar helminthospórium, rozsdafélék, szeptória elleni hatékonyságát a triazol partner lisztharmat ellen kiválóan kiegészíti. A gombaölő hatás mellett az élettani pluszok, zöldítő hatás és a termésnövekedést is vegyük figyelembe. Mindezt a pluszt a Amistar Ter kedvező hektárköltséggel adja.

Amistar TER 1.5 l/ha + Amistar 0.6 l/ha hozamnövekedés
2001 Martonvásár 3 fajta átlaga
Fatima 2, MV Magvas, MV Magdaléna

Melyik fajtákat kezeljük Amistar TER-rel ?

Eddigi vizsgálataink alapján az Amistar TER kezelésre az alábbi fajták reagáltak átlag feletti termésnövekedéssel (nem teljes lista):

Őszi búza fajták

Tavaszi árpa fajták

Fatima 2

Jubilant

GK Csörnöc

Scarlet

GK Élet

Pasadena

GK Miska

Secura

GK Pinka

Quinta

MV 21

Annabel

MV 23

Amulet

MV Emma

Michka

MV Magdaléna

GK Ivó

MV Magvas

 

MV Mezőföld

 

MV Pálma

 

MV Vilma

 



Artea – biztonság minden fajtában

Az Artea két triazolja kiválóan kiegészíti egymást. A Tilt 250 EC-ből ismert propikonazol nagyon jó hatékonyságú helmintospóriumos foltosságok és szeptória ellen, míg az Alto hatóanyaga a ciprokonazol lisztharmat és rozsdafélék ellen erős. Együtt hatásosak a gabonafélék minden betegsége ellen, beleértve megfelelő időpontban kijuttatva a kalászfuzáriumot is. Még egy előny :biztonságos a gabonára, meleg időjárásban légi úton kijuttatva sem okoz perzselést.

Artea- hozamnövekedés 2001 Martonvásár 6 fajta átlaga
Jubilejnaja, GK Öthalom,Fatima 2,MV Pálma, MV Magvas, MV Magdaléna

Gombaölőszeres kezelés – biztosítás a gabonára

Ma már mindenre lehet biztosítást kötni. Jégverésre, árvízre, ha nem fizet a partner. Ezek az események szerencsére ritkábban következnek be. A gombabetegségek viszont minden évben megjelennek.
A fungicid kezelés az árbevétel kb. 5 %-ért egy termésbiztosítás. Biztosítom az elvárt termést, hektolitertömeget, sikért, ezermag tömeget.
Gyengébb állomány, kevésbé fogékony fajta esetén egy olcsóbb megoldás is biztonságot nyújt az elvárt termésmennyiségre és minőségre. Itt ideális megoldás egy Artea-s kezelés.
Vetőmag-előállítás, kiváló minőséget tudó fajta esetén vagy ha a termőterület fekszik „gombaveszélyes” helyen válasszuk a magasabb biztonságot adó módozatot, a kétszeres kezelést és az Amistar TER technológiát.

Horváth András
Syngenta Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?