A 2003. évi öntözési projektünk tervezése 1.

Agro Napló
Az öntözés megtervezéséhez egy térben és idõben nagyon bonyolult információ halmazra van szükségünk, amelynek összegyûjtése mindig a termelõ számára okoz nehézséget. Szinte mindig kiderül, hogy szûkebb környezetünkbõl is ismereteink mennyire hiányosak.
Az öntözési hatástanulmány, mint elő terv elkészítése tartalmazza mindazokat a körülményeket, amelyek meghatározzák a konkrét mûszaki megoldást, a későbbi viták elkerülése érdekében mindig ragaszkodjunk az írásbeliséghez.

Az adott terület vonatkozásában mielőtt, költséget áldozunk nagyon fontos a tervezési adatok részletes ismerete.

Az öntözés tervezésnél aranykorona értéket el kell felejteni, mint tervezési tényezőt.

Lényeges a területünk változékony domborzata, erős lejtése , rossz vízgazdálkodású talaja, felszín közeli talajvíz, vízzáró rétege, környezeti szennyező források léte. Az öntözés feladata nem elsősorban a talaj termőképességének lényeges javítására irányul, mert azt az alkalmassága eldönti, hanem arra, hogy gazdaságosan milyen módon lehet tartósan fenntartani az intenzív mûvelési állapotot. Ha területünk elvileg alkalmas és vízbeszerzésre lehetőségünk van akkor a munka a meteorológiai adatok beszerzésével kezdődik.

Öntözési tevékenységünk a klíma korrekciójára, a csapadék mennyiség mennyiségi és eloszlásbeli korrekciójára irányul, ezért részletesen ismernünk kell az adott helyszín csapadék viszonyait, eloszlását, kitettségét szélviszonyait. A következő lépés a tervezett és környező területek tulajdon és használati viszonyainak tisztázása.

A területek meliorációja, megközelíthetősége, a vízforrástól való távolsága valamint az energia beszerzési lehetőség külön-külön eldöntheti, hogy szabad-e az adott területen öntözésben gondolkodni.

Minden földhasználónak és földtulajdonosnak érdemes ezt az öntözési hatástanulmányt elkészíteni, vagy szaktervezőtől megrendelni , mert jelentősen kitágíthatja a száraz szántóföldi gazdálkodás pespektíváját és növelheti termőföldjének forgalmi értékét. Célszerû már az öntözési hatástanulmányban megterveztetni, hogy várhatóan mennyibe kerül 1 m3 öntövíz kijuttatási költsége.

Tisztázatlan feltételrendszer mellett nem érdemes öntözéssel próbálkozni.

Az öntözési hatástanulmány birtokában pontos információnk van a területünkről, a vízforrásról és a az öntözővíz költségeiről és kedvező eredmények esetén bátran továbbléphetünk a tervezett öntözési kultúrához kapcsolódó kérdésekhez.

Magyarországon az öntözés támogatott tevékenység, támogatás viszont csak érvényes hatósági engedélyek alapján vehető igénybe. A hatósági engedélyek közül legfontosabb a talajvédelmi hatóság szakhatósági engedélye és a vízügyi igazgatóság vízjogi létesítési engedélye, amelyek nélkül nincs öntözési támogatás.

Sokszor előfordul az a gyakorlat, hogy a termelő az alapadatok és a mûszaki gazdaságossági előkészítés nélkül elindítja az engedélyezési eljárást és menet közben jelentős kompromisszumokkal és időveszteséggel alakul ki alakul ki a végleges elképzelés.

Ma több jó referenciával rendelkező öntözési beruházásokat kivitelező cég képes adni ma rövid határidőre – díjmentesen – olyan területre szabott részletes öntözési specifikációt és árajánlatot, amelyben a legkorszerûbb termékek és megoldások szerepelnek. A termelőnek így van ideje a megalapozott, jó megoldást kiválasztva szerződni a megvalósításra és nem fenyegeti az az érzés, hogy időzavarban olyan döntés kényszerben van, amelyhez nem rendelkezik megfelelő szakmai és pénzügyi információval.


Jáger János
06309528326
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?