A családi gazdálkodók által igénybevehetõ hitelkonstrukciók feltételei<BR>

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált családi gazdálkodó Hitelkonstrukciók: a.) 300 hektárig termõföld vásárláshoz: a vételár legfeljebb 100 %-áig terjedõ, 10-20 éves futamidejû, minimum egy éves tõketörlesztési türelmi idejû hitel.
b.) Telephely (tanya, telep, major) megvásárlásához, létesítéséhez, szőlő- és gyümölcs ültetvény telepítéséhez, új mezőgazdasági gép beszerzéséhez, a vételár, illetve a beruházási költségek legfeljebb 75 %-áig. Futamidő: 15 évet meg nem haladó. Tőketörlesztési türelmi idő: legalább egy év.
c.) A gazdálkodáshoz szükséges forgóeszköz beszerzé- séhez.

Hitel igénybevételének konkrét feltételei:
Igénybevehető hitel összege: 10-300 millió Ft. Termőföld vásárlása esetén: minimum 1 millió Ft Legalább 5 évre rögzített mértékû, legfeljebb évi 7,01 % teljes hiteldíj összege. (A hitelt nyújtó pénzintézet a meghatározott hiteldíj felett egyéb díjat nem állapíthat meg.)
Az 5 éves határidő lejártát követően a hiteldíj mértéke jog- szabályban kerül meghatározásra.

Kamattámogatás mértéke:
a.) hitelkonstrukció esetén: termőföld tulajdon 100 ha-ig történő növelése esetén a hitelösszeg 100 %-a, efeletti termőföld tulajdon vásárlása esetén a hitelösszeg 50 %-a.
b.) hitelkonstrukció esetén: a hitelösszeg 50 %-a.
c.) hitelkonstrukció esetén: 10 millió Ft-ig 75 %, ezen felüli hitelösszegre 50 %.
d.) a telephely megvásárlásához, létesítéséhez és korszerû- sítéséhez, továbbá a forgóeszköz beszerzéséhez a felvett hitel tőkeösszegének 60 %-áig terjedő kész fizető állami kezességvállalásban részesül a családi gazdálkodó, amely a hitelszerződés keltétől számított legfeljebb 5 évig terjedő időtartamra vonatkozik. A kezességvállalás után nem kell díjat fizetni.

Megjegyzés:
A családi gazdálkodókon kívül a mezőgazdasági kis- és középüzemek, valamint az őstermelők is kedvezményes hitelkonstrukciókat vehetnek igénybe.
Ennek feltételei: a gazdaregisztráció megléte, legfeljebb 300 ha termőföld használat, a mezőgazdasági tevékeny- ségből származó árbevétel aránya 50 % vagy azt meghaladó mértékû kell, hogy legyen.
A hitel és a kamattámogatás mértéke a következő:
b.) hitelkonstrukció esetén: a vételi, beszerzési, illetve beruházási költség legfeljebb 75 %-áig terjedő, legfeljebb 15 éves futamidejû, legalább 1 éves tőketörlesztési türelmi idejû. A kamattámogatás mértéke 50 %.
c.) hitelkonstrukció esetén: forgóeszköz beszerzésekor a kamattámogatás mértéke 50 %.
Az igénybevehető hitel összege 10-300 millió Ft. A teljes hiteldíj összege 5 évig rögzített mértékû 7,01 %. A hitelt nyújtó a meghatározott hiteldíj felett egyéb díjat nem állapíthat meg.

Információ:
A kedvezményes hitelezés feltételeiről és a kapcsolódó kamattámogatásokról, állami kezességvállalásról részletes információkat a falugazdászoktól kaphatunk.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?