A csepegtetõ öntözés elmélete és gyakorlata

Agro Napló
A csepegtetö öntözés Izraelbõl terjedt el a világszerte. Sokan azt gondolják, hogy a csepegtetõ öntözés minden esetben víztakarékos és ezért költségeiben optimális és emellett hatékony is. Mint annyi más dologban a csepegtetõ öntözésben az ördög a részletekben van és ha valójában minden dicsérõ jelzõnek meg akarunk felelni sok befolyásoló tényezõt kell megismernünk.
A valódi csepegtető öntözés egyik fő ismérve, hogy a teljes csőhosszban a kijuttatási egyenletlenség egyenletes nyomásviszonyok mellett a cső kezdeti szakasza és vége között jobb 10 %-nál. Lehet nagyon olcsó csepegtetőnek látszó anyagokkal dolgozni, a gazdát be lehet csapni, a növényt viszont nem. A vízzel jobban ellátott növények jobban fejlődnek , sor vége pedig kullog a többiek után. A tünetek már akkor jelentkezik, amikor már régen „aratni” kellene és a termelő ismét becsapottnak érzi magát , pedig ez ma már nem lenne kötelező tanulópénz.

Emberileg teljesen érthető, hogy a korábbi öntözési gyakorlathoz képest elbûvöli a vevőt az új technika és mindenre kiterjed a figyelme , csak a garantált eredményre nem ,mert olyan nagy a kontraszt múlt és a jövő között. Az öntözéssel foglalkozó szakemberek segítségével viszont egyből kihasználható lesz az a technikai ugrás eredménye, amely a jelentős lemaradást egy korszerû fejlesztéssel pótolni tud.

A csepegtető csövek között szalag , lágy és kemény falú csövek találhatók a piacon. Minden fejlesztés jó megtoldást próbál adni a tartósságra, a vízminőségi és egyenletességi problémákra.

A szalag csepegtető csövekben különböző technikákkal pontos távolságban perforálják, egyes típusokban odavezető belső járatokat alakítanak ki . A speciálisan kiképzett járatokon és nyílásokon keresztül jut ki a csőből az öntözővíz a gyári adatokban megadott mennyiségben.

A szalag csepegtető csövek olcsók, 20 forint/m alatti árban érhetők el. A valódi minőséget és az akciós termékeket gyakran árban 1-2 forint különbözteti meg, amely a minőséget csak jelzi, de a nagy verseny miatt igazán nem fejezi ki.

Érdemes azonban utána számolni, hogy egy szezonban a méterenkénti egy forint területre vetítve mit jelenthet többlettermésben vagy veszteségben.

Kaphatók a lágy falú csövek gyárilag beépített labirint elemekkel, amelyek már a turbulens áramlás révén öntisztító képességgel rendelkeznek mind a nagyobb mind a kisebb részecskék vonatkozásában. Ezzel a kijuttatási egyenletesség az ajánlott beépítési hosszban 3 % -ot megközelíti.

A csepegtető csövek felső kasztjába a nyomás szabályozott merev falú csövek tartoznak, amelyek egyesítik az előző rendszerek jó tulajdonságait. Tartósságuk szakszerû használat esetén az ültetvény életkorát eléri.

A kijuttatási egyenletességük szintén megközelíti a 3 %-ot és alacsony nyomásigényük ellenére belső a membrános nyomásszabályozás révén a hosszú sorok szakaszai ezzel többletberuházás nélkül alakíthatók ki.

A csepegtető öntözés nagymértékû elterjedése minden csepp pénz alapon számolva is megtérülő gazdaságos befektetés, amelynek eredménye azonban mindig a termelés során realizálódik.

Ez az öntözési mód azonban nem alkalmas alapvető technológiai hibák, rossz fajta és mûvelési mód kompenzálásra, hanem a technikát a növény esőálmainak kielégítésére találták ki.

A vízzel jól ellátott kis talajoszlopban a növény megtalálja optimális fejlődésének lehetőségét és ezért az ültetéstől kezdve az ültetvények leterméséig a csepegtető testek mûködtetését folyamatosan biztosítani kell.



Jáger János

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?