A hízómarhák elhelyezése

Agro Napló
A húshasznosítású bikaborjakat és a továbbtenyésztéshez nem szükséges üszõborjakat a választás után a tej- és kettõs hasznosítású állományokból származó ivadékokhoz hasonlóan rendszerint hizlalásra fogják.
A hizlalással az a célunk, hogy vágás előtt az állatok súlyát növeljük, vágóértékét és húsminőségét javítsuk.

A hizlalás módja a vágási életkortól, az elérendő végsúlytól, az állat ivarától, a hizlalás alatti takarmányozástól, a tartási módtól és az üzemi körülményektől függően rendkívül sokféle lehet.

Ha vágóborjakat kívánunk előállítani, akkor az itatásos borjúneveléshez hasonló tartási körülmények között folytathatjuk a hizlalást.

A nagyobb súlyra történő hizlalást egy és két szakaszban végezhetjük. A két szakaszban történő hizlalás első szakasza az utónevelési vagy előhizlalási (stocker), a második pedig az utóhizlalási (finishing) szakasz.

Az utóbbi gyakorlat szerint a választott borjakat az előhizlalási időszakban extenzívebb körülmények között tartjuk. A hizlalásnak e szakasza történhet a legelőn is. Ez általános gyakorlat a tengeren túli országokban, ahol a hizlalásra szánt bikaborjakat szinte minden esetben ivartalanítják. A tinókat bizonyos ideig a növendék üszőkkel együtt is tarthatják, majd a stocker szakasz végén azokat leválogatják és intenzívebben hizlalják. Az előhizlalás ideje a borjak születési idejétől, a legelő minőségétől, a felvásárlási árak alakulásától, az előhizlalt marhák iránti kereslettől függően változik.

Az említett módon történő előhizlalásra rendszerint az őszi, pótelletési időszakban született, tavasszal választott borjak kerülnek.

A legelőn történő előhizlalásra hazánkban is voltak próbálkozások. Az erre irányuló kísérletek tapasztalatai azt mutatják, hogy a választott növendék bikák a közepes minőségû legelőn abrakkiegészítéssel is viszonylag kicsi súlygyarapodást érnek el. BALIKA és MTSAI (1981) a legelőn történő előhizlalás során a magyar tarka növendék bikák esetében 564 g átlagos napi súlygyarapodást tapasztaltak. Az azonos körülmények között tartott a magyar tarka x hereford F1 növendék bikák súlygyarapodása 611 g/nap, a magyar tarka x hereford R1 állományé 750 g/nap, a magyar tarka x limousin F1 állományé pedig 517 g/nap volt. BÉRI és MTSAI (1981) hereford, valamint magyar tarka x hereford F1 növendék bikák súlygyarapodását a legelőn szintén szignifikánsan kisebbnek találták, mint a kontrollként istállóban hizlalt, azonos genotípusú csoportét. Hasonló eredményre jutottak Várhegyi és munkatársai is. Az akkori gazdasági körülmények között a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a legelőn történő előhizlalás az istállóban történő hizlaláshoz képest a mi körülményeink között kevésbé gazdaságos.

Az egy fázisban történő hizlalás során az állatokat választás után kisebb területen, a mozgásterüket jelentősen korlátozva helyezzük el. E tartásmódot alkalmazzuk egészen a hizlalás befejezéséig. Ilyen körülmények között rendszerint az előbbinél intenzívebben takarmányozunk. Ez az állatok mozgásának korlátozásával együtt kedvezőbb súlygyarapodás elérését teszi lehetővé. Az egyszakaszos hizlalás során alkalmazott tartásmód megegyezik a kétszakaszos hizlalás utóhizlalási fázisáéval.

Az utóhizlalás, illetve az egy szakaszban hizlalás történhet:

- épület nélkül, karámokban és
- épületben, hízómarha-istállókban egyaránt.

Az utóbbi lehet:
- kötött,
- kötetlen
a) kiscsoportos, csoportonként 10-20 állat,
b) nagycsoportos, csoportonként 20-50 állat.

A tengeren túli országokban az épület nélküli hizlalás az általános, ahol az erre vállalkozók a feedlotokban akár több tízezer tinót is hizlalnak. Ehhez hasonló hizlalási módot néhány gazdaság hazánkban is alkalmazott. A különböző elhelyezés esetén elérhető eredményekről számos kísérleti tapasztalattal rendelkezünk.

Az USA-ban, Iowa államban, a mi éghajlatunkhoz hasonló körülmények között négy éven át hasonlították össze a karámban, a karámban tető alatt, valamint a három oldalról zárt, rácspadlós istállóban végzett hizlalás eredményeit (7.1. táblázat). A kísérlet tapasztalatai szerint a tetővel fedett karámban hizlalt csoport súlygyarapodása és takarmányhasznosítása felülmúlta a szabad karámban és a rácspadlós istállóban hizlalt csoportét.



  éven
belül
1-3 év
között
3-7 év
között
7 év
felett
20 M Ft-ig 0,25 0,50 0,75% 1,00%
20-40 M Ft között 0,50 1,00 1,50% 2,00%
40-80 M Ft között 0,75 1,50 2,25% 2,50%
80 M Ft felett 1,00 2,00 3,00% 3,20%


A tartásmód hizlalási eredményekre gyakorolt hatásának értékelése érdekében hazánkban is több összehasonlító kísérletet folytattak. Ezek tapasztalatai szerint azonos takarmányozás esetén a karámban hizlalt növendék bikák súlygyarapodása általában elmarad az istállóban hizlaltaké mögött. SZUROMI és MTSAI (1980) magyar tarka és hereford keresztezett bikákkal folytatott kísérletükben a karámban elhelyezett állatok súlygyarapodását közel azonos takarmányfogyasztás esetén szignifikánsan kisebbnek találták. Véleményük szerint azonban karámban is megfelelő súlygyarapodást lehet elérni. Saját vizsgálatunkban SZABÓ-KÖVECSES (1983) a 168 napig tartó, magyar tarka és hereford keresztezett bikákkal végzett összehasonlító hizlalás során a karámban tartott csoport 828 g/nap, az istállóban, lekötve hizlalt csoport pedig 988 g/nap súlygyarapodást ért el. A karámban tartott csoportot az említett időszak után istállóban lekötve hizlaltuk tovább. Ekkor a korábbi lemaradásukat kompenzálták, és az egy életnapra vetített napi súlygyarapodásban a két csoport között már nem mutatkozott különbség.

A hizlalóhelyek, telepek, istállók mûszaki megoldása, gépesítése sokféle lehet. A hízómarhák elhelyezése során rendszerint alkalmazhatjuk azokat a berendezési tárgyakat, eszközöket (karámok, kalodák, vályúk, jászlak, itatók stb.), amelyeket a húshasznosítású tehenek elhelyezésével kapcsolatban említettünk, illetve azokat (takarmánykiosztó, kitrágyázó, lekötő, etető, itató stb. berendezések), amelyeket a tej- és kettős hasznosítású állományok elhelyezése során használunk. Ezeket a legtöbb szarvasmarha-tenyésztéssel, -tartással foglalkozó tan- és szakkönyv részletesen ismerteti, emiatt a részletkérdések tárgyalásától e helyen eltekintünk.

Bármilyen rendszerben is történik a marhahizlalás, a hizlalóhelyen vagy -telepen mindenképpen szükség van állatszorítóra, kezelőkalodára, mérlegre, felhajtó rakodóra.

Karámban történő elhelyezés

A karámban történő, nagycsoportos hizlalás, amint azt már említettük, a tengeren túli országok gyakorlatában általánosnak tekinthető. Az állatokat a húshasznú tehenek téli, épület nélküli tartásához hasonló körülmények között helyezik el. A karámok kialakításával, méreteivel, az etető- és itató berendezésekkel és egyéb eszközökkel kapcsolatos követelmények általában megegyeznek az ott leírtakkal. A karámban történő hizlalás előnye, hogy e megoldás beruházási költsége viszonylag kicsi. Hátránya viszont, hogy a tető nélküli karámokban (feedlot) az állatok az időjárási tényezők hatásának teljesen ki vannak téve. Ebből adódóan, továbbá a nagyobb területen történő mozgásuk miatt a hizlalási eredmények az épületben, illetve tető alatt történő hizlaláshoz képest kedvezőtlenebbek.

Jobb megoldás, ha a karám egy része szilárd burkolatú és tetővel is rendelkezik (drylot). A szilárd burkolat csapadékos időben az állatok számára száraz fekvőhelyet, a tető pedig a nyári melegben árnyékot ad.

Istállóban történő elhelyezés

Amennyiben épületben történik a hizlalás, a hízómarhákat egyszerû, olcsó kivitelû istállóban célszerû elhelyezni. E célra alkalmasak a régi épületek. Ám, ha ezek eredeti berendezése korszerûtlen, a munkaigényes takarmányozás és trágyaeltávolítás gépesítése érdekében célszerû a szükséges átalakításokat elvégezni.

Az istállóban való hizlalás történhet kötött és kötetlen tartási rendszerben egyaránt. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. A kötött tartási rendszer nehezebben gépesíthető, több kézimunkát igényel, mint a kötetlen tartás. Különbség mutatkozik az állatok súlygyarapodásában és takarmány-hasznosításában is. Egy Belgiumban folytatott hatéves tartamkísérlet (BOUCQUÉ és MTSAI, 1976) eredményei szerint a napi súlygyarapodás a kötetlen tartásban (1160 g) szignifikánsan nagyobb volt, mint a kötött tartásban (1092 g). Ellenben a kötetlenül tartott állatok több takarmányt fogyasztottak és a takarmány-értékesítésük 6 %-kal rosszabb volt, mint a lekötve hizlaltaké.

A hízómarhák elhelyezését szolgáló istállók lehetnek zártak és nyitottak (lásd fentebb).

Kötött tartási rendszerû elhelyezés

A hízómarhákat a hizlalás teljes időszakában vagy annak befejező szakaszában lekötéses tartási rendszerben helyezhetjük el. Bizonyos külföldi piacok élő állapotban csak kötött tartású hízott marhát vásárolnak. Emiatt, ha korábban kötetlenül is hizlaltunk, a hizlalás befejező szakaszában célszerû az állatokat lekötni.

A lekötés az ehhez hozzá nem szokott, nagy súlyú állatoknál rendkívül balesetveszélyes, sőt e változást az állatok megsínylik és súlygyarapodásuk rendszerint visszaesik.

A kötött tartási rendszerben az állatok nyugodtan pihenhetnek, egymást nem zavarják. Megfigyelésük és esetleges kezelésük könnyebben megoldható.

A korábbi hazai gyakorlatban a hízómarhák lekötéses tartása volt az általános. A régebbi istállók általában ilyen kivitelben épültek. Ugyancsak kötött tartási rendszerû hizlalást tesznek lehetővé azok a korábbi években létesített, volt tejtermelő tehénistállók is, amelyek a kötetlen tehenészeti telepek térhódításával szabaddá váltak. Természetesen új hízómarha-istállók és -telepek is épültek hazánkban, azonban ezek már rendszerint kötetlen tartási rendszerben készültek. Mindemellett számos, korábban kötött tartású istállót is átalakítottak kötetlen rendszerûre.

A régebbi fal menti, jászlas istállókban a munkák nagy részét csak kézi erővel lehet elvégezni. Az említett, egykori tehénistállókban azonban, azok akár középső, akár fal menti etetőutasak, mind a takarmánykiosztás, mind a kitrágyázás jobban gépesíthető.

Kötetlen tartási rendszerû elhelyezés

Kötetlen tartási rendszerû hízómarha istállókban az állatokat általában kis csoportokban helyezzük el. E tartásmód esetén az állatsûrûség nagyobb, mint a karámban történő hizlalás során. Ebből adódóan a csoportos tartás esetében a korábban már említett előnyök és hátrányok is kifejezettebben jelentkezhetnek. Előny lehet, hogy kedvezőbb a térkihasználás, hátrány viszont, hogy a zsúfolt tartásban az állatok nagyobb mértékben zavarhatják egymást. Bár minél kisebb a csoportnagyság, annál kisebb az állatoknak az egymás zavarásával, illetve a félénk állatok visszahúzódásával együttjáró, kisebb takarmányfogyasztásból adódó súlygyarapodás-csökkenés is.

Az optimális csoportnagyság meghatározása során üzemi, munkaszervezési, gépesítési, takarmányozási szempontokat egyaránt figyelembe kell venni.

NEUMANN és MTSAI (1975) vizsgálatai szerint (cit. BODA, 1979) a 10 állatból álló csoport érte el a legjobb hizlalási eredményt. Vizsgálatuk tapasztalatai szerint a csoportlétszám növelésével romlottak a hizlalási eredmények, növekedett a kényszervágásból és elhullásból adódó veszteség.

A csoportnagyságot befolyásolja az értékesítés és szállítás lehetősége, illetve annak módja is. Mivel a szállításkori átcsoportosítás mindenképpen elkerülendő, a csoportlétszámot úgy kell kialakítani, hogy egy-egy csoport lehetőleg egy vagon, illetve egy pótkocsis teherautó rakomány legyen. A kieséseket is figyelembe véve a hizlalás kezdetén ennél néhány állattal több helyezhető el egy csoportban. A fentieknek megfelelően 12-14 állatból álló hízómarhacsoport tekinthető optimálisnak. Az együtt tartott állatközösség újra csoportosítás nélküli megbontása során az idegen állatok összevonásával együttjáró hátrányok nem jelentkeznek. Ezért munkaszervezési okokból jó megoldás lehet, ha az előbbi létszám többszörösét tartjuk egy csoportban. A hazai gyakorlatban is előfordul, hogy a hízómarha-istállókban egy-egy csoportban 20-24 vagy 40-50 állatot tartanak együtt.

A kötetlen tartási rendszerû istállókban a más, lekötés nélküli szarvasmarhatartó létesítményekben alkalmazott itató, kitrágyázó és egyéb berendezési tárgyakat szintén sikerrel használhatjuk.

Hasonlóképpen a takarmánykiosztás gépesítése is történhet a más hasznosítású istállókban alkalmazott gyakorlat szerint. Az abrak etetése általában önetetőkből történik. Ha jászolból etetünk, akkor egy hízómarhára vetítve abrakos hizlaláskor 45-55 cm, tömegtakarmányok etetésével történő hizlaláskor pedig 55-65 cm jászolhosszúságot célszerû számolni.

A kötetlen marhahizlaló istállók sokféle kivitelben készülhetnek.

A zárt rendszerû istállókban történő hizlalás során az állatok mindvégig az istállóban tartózkodnak. Itt helyezzük el az etető-, itató- és egyéb berendezéseket.

Az istállótér a pihenőhely kialakítása szerint többféle megoldású lehet. Növekvő vagy mélyalmos rendszerben egy állatra viszonylag nagy alapterület, 4,0-4,5 m2 szükséges. E megoldás esetében naponta szükséges almozni, amihez állatonként 2-3 kg szalmára van szükség. Emiatt e rendszer meglehetősen alomigényes.

A pihenőboxos rendszerû hízómarhaistállók beruházási költsége az előbbi rendszerénél nagyobb. Az ilyen istállókban általában 220 cm hosszú és 115 cm széles boxokat alakítanak ki. Almozás csak a boxokban történik. Az állatok a boxban nem tudnak megfordulni, így az alom rendszerint tisztán marad. E rendszer tehát alomtakarékosabb, mint az előbbi Az istállóépület boxok előtti közlekedőteréről a trágya traktoros tolólappal könnyen eltávolítható.

A zárt hízómarha-istállók rácspadlós megoldással is készülhetnek. Ilyenkor az etetőtér és a közlekedőtér padozatát a rács adja. A pihenőtér pedig rendszerint pihenőboxos rendszerû. A rácspadló készülhet fémből, betonból és fából is. Az ezen áthulló trágya aknába kerülhet, ahonnét szippantó kocsival lehet eltávolítani. Ennél jobb megoldás az úsztatásos trágyaeltávolítás, illetve a szárnylapátos trágyakihúzó alkalmazása.

A rácspadlós rendszerû istállók mikroklímája általában rosszabb, benne az állatok kevésbé tarthatók tisztán, súlygyarapodásuk is kisebb, mint az előbbi tartási körülmények között. A hígtrágya-kezelés és -elhelyezés az esetek nagy részében nem megoldott.

A nyitott rendszerû istállókhoz általában kifutó is tartozik. Itt történhet az etetővályúk elhelyezése annak érdekében, hogy a takarmánykiosztás jobban gépesíthető legyen. Mivel az állatok az etetőknél meglehetősen hosszú időt töltenek, ürülékük nagy része is ide hullik. Ez traktoros tolólappal viszonylag könnyen eltávolítható. A nyitott rendszerû hizlalás során az etető- és itatóberendezéseket rendszerint a kifutóban helyezzük el. A pihenőtér kialakítása megegyezik az előbb említett, zárt rendszerû istállók pihenőterével. Amennyiben ez mélyalmos megoldású, az istállóban egy állatra vetítve 3,0 - 3,5 m2 alapterület elegendő. Az almozást elegendő heti egy-két alkalommal elvégezni. Az alomszükséglet állatonként télen mintegy 2 kg/nap, nyáron pedig 0,5 kg/nap.

Növendék és tenyészbikák elhelyezése

A húshasznosítású szarvasmarha törzstenyészetek elsősorban tenyészbika előállítást végeznek, így azokban növendék bika felnevelés is folyik. Természetes fedeztetés esetén pedig a húsmarhatartók tenyészbikákkal is rendelkeznek, amelyek elhelyezését szintén meg kell oldaniuk. Mind a tenyésztésre szánt növendék bikák, mind a tenyészbikák speciális gondozást, takarmányozást igényelnek.

A célpárosításból származó növendék bikákat, azaz a tenyészbika-jelölteket már választáskor célszerû a hizlalásra szánt bikáktól elkülönítve elhelyezni. Erre azért van szükség, mert a szóban forgó, értékesebb állatokat a hízókhoz képest különleges bánásmódban, azoktól eltérő takarmányozásban és teljesítmény ellenőrzésben kívánjuk részesíteni.

A növendék bikák felnevelése során rendszerint elvégezzük azok sajátteljesítmény-vizsgálatát (STV) is, ezért olyan körülmények között kell őket elhelyezni, ahol a havi testsúlymérések és a testméretek felvétele könnyen megoldható. Az elmondottak miatt a kezelő-, válogatókarám, a szorító, illetve a mérleg a növendék bikák tartásának is nélkülözhetetlen eszköze. Amennyiben az STV során a takarmányfelvételt is mérni kívánjuk, úgy egyedi takarmányozásra, legalábbis az egyedi abrakolás megoldására is szükség van. Ez egyedi elhelyezésben egyszerûbben megoldható, de csoportos tartásban is megvalósítható, ha számítógéppel ellenőrzött, illetve vezérelt abrakadagolókat alkalmazunk.

A természetes fedeztetésre szánt növendék bikákat a választás után minden esetben kötetlenül tartjuk. Elhelyezésük, amint már említettük, történhet: egyedileg vagy csoportosan. A hazai törzstenyészetekre általában a csoportos elhelyezés a jellemző, ami lehetséges: épületben, illetve épület nélkül is.

A növendék bikák épület nélküli elhelyezése nyári időszakban megoldható tető nélküli karámokban, de célszerûbb őket tetővel legalább részben ellátott helyen tartani. A teljesítményellenőrzés és a megkívánt növekedési ütem elérése érdekében gyakorlatilag nem fordul elő, hogy a tenyésztésre szánt növendék bikákat a tehenekhez és a növendék üszőkhöz hasonlóan, legelőn tartanánk. Téli időszakban az épületben történő elhelyezés szinte általános. Az ily módon való elhelyezés történhet zárt épületben, de e célra a nyitott, karámmal ellátott épületek kedvezőbbek, sőt a részben tetővel rendelkező karámok is kiválóan megfelelnek.

Ha természetes fedeztetést alkalmaznak, akkor a húsmarhatenyésztőknek tenyészbikákat is kell tartaniuk. A tenyészbikákat ilyen esetben is csak az év bizonyos részében, a viszonylag rövid fedeztetési időszakban tartjuk a tehenekkel vagy tenyészüszőkkel együtt. Ekkor is sor kerülhet arra, hogy a kiegészítő takarmányozás és a helyes használat érdekében a bikákat rövidebb időre, bizonyos napszakokban a tehenektől elkülönítsük. Elhelyezésüket emiatt a tehenek és a tenyészüszők tartási helyéhez közel kell megoldani.

A termékenyítési időszakon kívül a bikákat a nőivarú állománytól elkülönítve tartjuk. Ilyenkor a legelőn, a karámban, vagy az épületben történő elhelyezés egyaránt szóba jöhet. Fontos, hogy a tenyészbikák kezelését, a spermavétel érdekében történő ugratását stb. lehetővé tevő eszközök az elhelyezési körzetben rendelkezésre álljanak.

Dr.Szabó Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A LED Lighting Kft. ajánlásával

A LED Lighting Kft. ajánlásával

A baromfifélék tenyésztésében nemcsak a genetikai tervezésnek, hanem a tartástechnológiának is döntő szerepe van a végtermékek, illetve az állatok éle...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?