2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A kutyatartás alapismeretei, a kutya tenyésztése,törzskönyvezése, az ebtartás jogi szabályozása. I. rész

Agro Napló
A házikutya /Canis familiaris/ a legnépszerûbb házikedvenc a világon. Az emberi társadalomban egészen sajátos, kitüntetett helyet foglal el. Jelenleg körülbelül 400 kutyafajtát ismerünk. Az ember tucatnyi célra tenyésztette ki és használja ma is a kutyát: házõrzésre, nyájak terelésére, vadászatra, terhek vontatására, alkalmazza kábítószer- és személyek felkutatására, vagy hegyimentõnek és vakvezetõnek, de harci eszköz gyanánt is. Speciális feladatokra más-más fajtákat tenyésztettek ki. A vadászok más fajtát használnak vaddisznóhajtáskor, kotorék felkutatásakor, vízi munka alkalmával. A különbözõ hasznosítási irányokból alakultak ki a mai versenysportok is. Rendeznek õrzõ-védõ-, terelõ-, szánhúzó-, kotorék-, agility-, és agárversenyeket, és rendeznek kiállításokat is, melyekrõl a cikksorozat késõbbi részeiben lesz szó. A további részekben tárgyaljuk meg a kutyák tenyésztési és törzskönyvezési szabályait is.
Hosszú és fáradtságos út vezet el addig, amíg a kezdő kutyatartóból igazi tenyésztő válik, de ne feledjük, akármilyen kutyánk legyen is, ha jól és okosan bánunk vele, hûségével, ragaszkodásával százszorosan viszonozni fogja gondoskodásunkat és a tőlünk kapott szeretetet.
Tehát kezdjük a legelején. Ha a család elhatározta, hogy kutyát vásárol, gondosan mérje fel a lehetőségeit:
Mekkora hely áll rendelkezésre? Ne válasszon nagytestû kutyát, ha csak kis lakásban tudja tartani!
Mennyi időt tud Ön és családja kutyasétáltatással tölteni? A legtöbb fajtának igen nagy a mozgásigénye, ezért lakásban tartásukkor megfelelő idejû és intenzitású mozgatásukról kell gondoskodni. Egy nagy mozgásigényû kutya megsínyli, ha huzamosabb időre tétlenségre kárhoztatják.
Mennyi időt tud szentelni leendő kedvencére? A kölyökkutyák eleinte sok gondoskodást igényelnek. Ha a kiskutya a nap nagy részét előreláthatóan egyedül töltené a lakásban, gondolja meg választását, és inkább vásároljon akváriumot!
Mennyi pénzt tud a kutyára szánni? Egy kutyának nem csak a megvásárlása kerül pénzbe, hanem a további költségeket - táplálékok, vitaminok, oltások, féregtelenítések, stb. – a kutya egész életén át kell fizetni.
Ezután tehetjük fel a kérdést: Milyen kutyakölyköt válasszunk?
Fajtatiszta vagy keverék kutyát szeretne-e? Minden kutya egyéniség, mégis a fajtája alapján következtetni lehet a jellemére. A keverék kölyökkutyák nagyon aranyosak lehetnek, de nem tudhatjuk előre, hogy mivé cseperednek....
Kistestû vagy nagyméretû kutyát vegyen-e? A nagytestû kutyáknak általában nagyobb a hely- és a mozgásigényük is, etetésük és állatorvosi gyógykezelésük is többe kerül.
Rövid vagy hosszúszőrû legyen? A hosszúszőrû kutyák mutatósabbak, de gyakoribb szőrápolásra van szükségük. A rövidszőrû fajtákkal kevesebb a vesződség, de hideg télben csak jól szigetelt kutyaólban vagy lakásban tarthatók.
Kant vagy szukát válasszon? A kanok általában nagyobbak és olykor erőszakosabbak, mint a szukák. Némelyek úgy gondolják, hogy a szukák ragaszkodóbbak és jobban elvannak a gyerekekkel. A szuka ugyanakkor évente kétszer tüzel, ami különféle problémákat okozhat.
Hol vásároljon kutyát? Törzskönyvezett kutyát lehetőleg jól ismert tenyésztőtől és tenyészetből érdemes venni. A kereskedésekben, ahol sokféle helyről származó kiskutyák kaphatók, az esetleges betegségek miatt nem árt az óvatosság. Az állatvédő egyesületek menhelyein is rengeteg értékes, jobb sorsra érdemes eb található, de itt is érdemes körültekintően eljárni és érdeklődni kell az állatok korábbi előélete, és betegségei iránt.
Milyen fajtát válasszon? Ha felmérte lehetőségeit és igényeit, akkor kezdjen el ismerkedni a különféle fajtákkal! Ehhez számos könyv és magazin áll rendelkezésre, de a kutyakiállítások és munkakutyaversenyek látogatása még hasznosabb lehet!
Mire kell figyelni? A legtöbben kölyköt szeretnének hazavinni, de egy felnőtt kutya befogadásával a kiskutya felnevelésével járó kényelmetlenségeket el lehet kerülni. Legjobb, ha a kiskutyát 8 hetes kor előtt nem hozza el a tenyésztőtől, bár néhány gondosabb tenyésztőnél, akik korán jó minőségû táphoz és önálló étkezéshez szoktatták a kölyköket, már 6 hetes korban is fejlett kiskutyákhoz juthatunk. Nézzen meg több almot is, mielőtt döntene. Játékos, barátságosan viselkedő, egészséges és tiszta kiskutyát válasszon. Ne legyen váladék a szemhéjain, sem az orrlyukaiban, sem a fülkagylókban. A fogínye legyen egészséges, metszőfogai ollósan záródjanak. A köldöknél látható és tapintható kidomborodás köldöksérvre utal. Kan kölyöknél 8 hetes korig már mindkét herének a herezacskóban kell lennie. Keresse a hasmenés jeleit a farok alatt, és a hátulsó lábak szőrzetén. Minden, ami furcsának tûnik, betegségre utalhat. Félénk, ideges kiskutyát semmiképpen sem szabad választani. Mielőtt a kennelből hazavinné a kiskutyát, a tenyésztő pontosan mondja el, hogy mivel etette eddig és otthon néhány napig még a megszokott ételt adja neki, majd fokozatosan térjen át az Ön által választott étrendre. Végül néhány nap elteltével vigye el kedvencét állatorvoshoz, aki további felvilágosítást ad a féregtelenítésekkel, védőoltásokkal és a táplálással kapcsolatban.
Ha megfelelő körültekintéssel vásároltunk törzskönyvezett kiskutyát, és a felnevelés során a továbbiakban is kellőképpen odafigyelünk kutyánk fejlődésére, csak akkor mondhatjuk, hogy megtettük az első lépést a jövendő tenyészetünk alapjainak megteremtése érdekében.

Dr. Simon Zsolt
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?