2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A ló éve – a MUSTANG éve

Agro Napló
A gabona gyomirtás „földjére” két évvel ezelõtt bevágtatott egy vadló. Ez a vadló a MUSTANG, ami nagyon sok búzatermelõ segítõjévé szelídült az évek során. Szilaj erejét megõrizve vállvetve küzd a gyomok ellen mind a kisüzemek mind a nagyobb gazdaságok szakembereivel és tulajdonosaival.
A kínai naptár szerint 2002 a ló éve. 2002 tehát a Mustang éve és mindazoké, akik a Mustangot használják fel a gabona gyomirtására.
2002-ben már két év tapasztalata áll a készítményt használók nagyszámú tábora mögött. Ezalatt az idő alatt a Mustang bebizonyította, hogy maradéktalanul megfelel mindannak, amit elvárnak tőle:
1. megbízható hatékonyság,
2. rugalmas felhasználási lehetőség,
3. tartósan alacsony hektárköltség.

Az elmúlt évben a búza terület majdnem harmadán, több mint 300 ezer hektáron használtak Mustangot. A készítmény megtalálta a helyét, beilleszkedett a gyomirtási technológiába.
A két hatóanyag (flóraszulám és 2,4 D észter) kombinációja megfelel a mai igényeknek. A Mustang gyomirtó spektrumába tartozó 200 kétszikû gyomnövény között találjuk a hazai területek olyan veszélyes kártevőit, mint a ragadós galajt, az ebszikfüvet. Ellenük a készítmény 0,6 l/ha dózisa kitûnő hatékonyságú, hiszen a 8 örvös galaj és a 20-25 cm nagyságú ebszikfû is biztonsággal irtható. A mezei acat gyengébb fertőzését a Mustang nagyon jól leküzdi, de a Mustangban található hormon hatóanyagot meg kell erősíteni, hogy komolyabb acatfertőzés esetén is megbízható védelmet nyújtson. Kombinációs partnerként három készítményt ajánl a Dow AgroSciences:
· Ha korai gyomirtást végzünk, amikor a hőmérséklet még alacsony (5-10°C), akkor válasszuk az Mustang 0,6 l/ha + Esteron (0,4 l/ha) kombinációt. Az Esteron szintén 2,4 D észtert tartalmaz, így hidegben is kitûnő hatást ad, sőt a viaszos levelû gyomok ellen (mint a mezei acat) kifejezetten ajánlott, mert a gyom levelébe gyorsan és nagy mennyiségben szívódik fel. A hektárköltséget csak 500-600 forinttal emeli.
· Ha a hőmérséklet meghaladja a 10°C-ot, a Mustang (0,6 l/ha) mellé adjunk 0,5 liter DMA-6-ot hektáronként, ami szintén csak néhány száz forinttal növeli a szerköltséget. Ezzel a készítménnyel biztonságosan permetezhetünk a bokrosodás végéig.
· Ha a mezei acat nemcsak foltokban, hanem szőnyegszerûen borít, vagy a gabona után napraforgó kerül a következő évben, esetleg megkéstünk a kezeléssel, akkor a szárbaindulás elejéig használható a Mustang 0,6 l/ha + Lontrel 0,2-0,3 l/ha kombináció. A Lontrel alkalmazása a gabonában mindig több évre szóló befektetés, mivel hatóanyaga az állományban felhasználható gyomirtók közül a legjobban szívódik le a gyökérbe, ami látványosan csökkenti az acat következő évi újrahajtását.

Ha elemezzük a hazai felhasználási adatokat, szembetûnő a Mustang vonzó ára, ami kategóriájának vezető gyomirtójává emelte. 2001-ben a gyomok elleni védekezés hektáronkénti szerköltsége 3.108 forint volt országos átlagban (Kleffmann 2001). Ennél majdnem 15%-kal kevesebbet költöttek azok, akik Mustanggal gyomirtottak. A készítmény felhasználása mellett szól, hogy 2002-ben ismét igen kedvező áron lesz kapható, azaz a gyomirtás idén is a tavalyi költségszinten oldható meg azok számára, akik a ló évében jó lóra tesznek.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?