A magángazdálkodók birtokfejlesztési hiteleinek kamattámogatása

Agro Napló
Táblázat
Igénylő: Nyilvántartásba vett mezőgazdasági termelő magánszemély.
Támogatási forma: Birtokfejlesztési célú hitelhez kapcsolódó kamattámogatás, valamint készfizető állami kezességvállalás.
Általános feltételek: A hitel célirányos felhasználása:
Szántó-, szőlő-, gyümölcsös- és gyep mûvelési ágú termőterület megvásárlása legfeljebb 300 hektár birtoknagyság eléréséig.
A termőföldhöz tartozó telephely (tanya, telep, major) megvásárlása, létesítése, korszerûsítése.
Konkrét feltételek: A hitel futamideje 5-15 év. Tőkeösszege birtokfejlesztési célú hitelek esetében legfeljebb 150 millió Ft, a telephely létesítéshez, korszerûsítéshez igénybe vett hitel esetében maximum 100 millió Ft lehet. A jogosultnak vállalnia kell, hogy legalább 5 évig gazdaságát mûködteti, és az így szerzett termőföldet és telephelyet eddig az időpontig el nem idegeníti.
Támogatás mértéke: Az állami kezességvállalás mértéke 60%-os, míg a kamattámogatás 100 hektárig történő birtoknövelési hitel esetében 50%-os, illetve az ezt meghaladó hitelösszeg után 40%-os mértékû lehet. A családi gazdálkodó további 10% mértékû kamattámogatásra jogosult.
Igényelhető: A hitelkérelmek benyújtása folyamatosan történik a pénzügyi intézmények által előírt példányban és tartalomban. A hitelkérelmet megalapozottsága esetén az Agrár- és Vidékfejlesztési Bizottság javaslata alapján a megyei FM Hivatal záradékkal látja el. A kamattámogatás az illetékes adóhatóságtól a kamat megfizetéséről szóló igazolással, valamint az FM Hivatal által záradékolt hitelszerződéssel és a Hivatal által kiállított kamattámogatásra jogosító igazolással igényelhető az APEH Agrárfinanszírozás támogatása folyósítási számláról.
Ellenőrzi: Illetékes adóhatóság. A jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az adóhatóság rendeli el.
Információ: Részletes felvilágosítást a hitelintézetektől, pénzügyi vállalkozásoktól és a falugazdászoktól kaphatunk.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?