A méhész tavaszvárása.<BR>

Agro Napló
A méhcsaládok a téli idõszakban fõleg az õsz folyamán begyûjtött és a méhész által pótlásként adott táplálékot fogyasztják. A méhész ilyenkor már nem tétlenkedik, készül a tavaszi munkákra. A jó indításhoz néhány jó tanács mindig kell, egymásnak a szerzett tapasztalatokat jó átadni. A téli-télvégi méhészoktatások, szakmai tanácsok segítenek ebben. Ajánlom ezeket a tanácsokat azzal a céllal, hogy a tavaszi munkák sikeresek legyenek.
1. 1. Február elején legkésőbb meg kell vásárolni a méhek részére a korai élelmet. Célszerû gyógyszeres cukorlepényt etetni, hiszen a téli időszakban sok károsodás érheti a méheket. Készen lehet vásárolni Fumerra gyógyszeres cukorlepényt, a cukorlepény tartalmaz Noséma elleni és baktériumos fertőzések elleni antibiotikumokat. A cukorlepény Noséma-kór elleni (Fumagillin) hatóanyaga különösen jó hatású, ha ősszel már nem volt idő a betegség elleni kezelésre. A Neo-Te-Sol pedig a korai hasmenést előzi meg. Gyógyszeres cukorlepényt saját magunk is készíthetünk. A javasolt összeállítás 10 kg porcukorhoz szárazon keverünk 10-20 gramm Fumagillin-t és 10-15 gramm Neo-Te-Sol-t, ezt összegyúrjuk 3-3, 5 kg hőkezelt és kihûlt mézzel. 1 kg-os csomagokra lepréselve tároljuk az etetésig.
A Fumagillin és Neo-Te-Sol vényköteles gyógyszer, gyógyszertárban kapható állatorvosi rendelvényre. A kezelés időtartamát a kezelési naplóba be kell jegyezni. A gyógyszeres cukorlepény élelmezésügyi várakozási ideje 40 nap. A 40 napos várakozási időt a cukorlepény elfogyasztásától kell számítani, ezért korán célszerû elkezdeni a méhek etetését.

2. 2. Az állategészségügyi jogszabályok előírják, hogy a méhész minden év február végéig köteles a helyileg illetékes jegyzőnél bejelenteni a méhészeti tevékenységét. A jegyző a bejelentés alapján a méhészeteket nyilvántartásba veszi, és értesíti a méhészt, ha méhekre veszélyes betegség jelentkezik, vagy a méhekre veszélyes növényvédelmi kezelésről kap értesítést.
A méhegészségügyi felelős a nyilvántartás adatai alapján végzi el az őszi méhegészségügyi vizsgálatokat. A bejelentés elmulasztása miatt az állományt nem lehet megvizsgálni, egyes járványos betegségek elterjedhetnek. A méhész is károsulhat, mert állami támogatásban csak akkor részesülhet, ha június 1.- szeptember 30.-a között a kötelező méhegészségügyi vizsgálat megtörténik és az illetékes hatósági állatorvos, hitelesíti.

3. 3. Atkakór elleni védekezés.
Az őszi atka kór elleni kezelések kiegészítéseként a kora tavaszi kezelést, ha a hőmérséklet 15 Co fölé emelkedik célszerû elvégezni. A kezelés hatékonysága az alkalmazott atkaelleni szerektől függ. A megfigyelések alapján egy bizonyos szer alkalmazása mellett egy másik szerrel történő kezelés tökéletesebb hatást ad. Több tapasztalat mutatja, hogy egy hosszabb hatású szer mellett (pl. Varvacid lapka, Apilife-var) egy másik atkaellenes szer (pl. Antivar füstölőcsík) alkalmazása a jelenlegi fertőzöttség mellet elkerülhetetlen. Ugyanúgy a többi atkaölő-szer (Apistan, Bayvarol, Perizin, Apitol, Apivar) alkalmazása esetén más kiegészítő kezelést is kell végezni. Jó eredménnyel alkalmazható a tavaszi időszakban a biológiai védekezés – herefiasításos lép kiépíttetése. A védekezés arra épül, hogy az áttelelt nőstény atkák a herefiasításokba petéznek, és ott élősködnek. A herefiasításos lépek kifőzésével sok atka elpusztítható, de kiegészítő kezelés szükséges.

4. 4. Most kell elkészíteni a tavaszi mûlépeket. Csak ismert és az állategészségügyi hatóság által engedélyezett mûlép-készítő üzemből szabad mûlépet vásárolni. Ellenőrizze a méhész, hogy a csomagon minden jellemző adatot feltüntettek-e?
A csomagra rá kell írni a mûlép-készítő üzem nevét, címét, a mûködési engedély számát, a csomag súlyát. A hivatalosan engedélyezett üzemektől vásároljanak, mert azokat az állategészségügyi hatóság folyamatosan ellenőrzi, különösen azt, hogy megfelelő ideig és hőfokon kezelte-e a viaszt. A mûlép-készítő üzem akkor kap engedélyt, ha az alapvető járványvédelmi és mûszaki feltételeknek megfelel: külön helyiség áll rendelkezésére a sonkoly és viasz fogadására, a viasz sterilizálására és mûlép készítésre valamint a kész mûlépek tárolására.

5. 5. A méhek egészségi állapotát befolyásoló, m
egelőző és gyógyító szerek alkalmazása.
A cukorlepénnyel történő táplálék pótlás mellett egyéb készítmények is rendelkezésre állnak az állományok tavaszi kezeléséhez.

Védekezni kell a költésmeszesedés állományon belüli elterjedésére. E gombafertőzés következtébe kialakuló betegség kezelésére sok készítmény jelent meg, sokan használják-(csak említésképpen néhány ilyen készítmény: Kömelsz, Méhpatika stb.)
Az állomány jó egészségügyi állapota érdekében ki-ki maga döntsön használatáról.

6. 6. A téli időszak alatt elkerülhetetlen néhány család, de előfordulhat több család elnéptelenedése, elpusztulása. Az első átvizsgálások után azonnal le kell zárni az ilyen kaptárokat. Az elhullás ill. elnéptelenedés okának kivizsgálása után dönteni kell, hogy mit tesz kaptárral és a lépekkel a méhész. Az állategészségügyi jogszabályok szerint kötelezően „az üres méhlakást (kaptár, kas) úgy kell tárolni, hogy abba a méhek se a kijáró nyíláson, se az esetleges réseken ne jussanak be, a méhészkedésre alkalmatlan, üres méhlakásokat pedig semmisítsék meg.”
A lépeket az elhullás okának tisztázásáig zárt helyen kell tárolni. Amennyiben az elhullás nem fertőző betegség következtében történt a lépeket további felhasználás céljából ki lehet főzni, a viaszt pedig sterilizálás után fel lehet használni.
A szomszédos méhészetek megóvása érdekében hívnám fel a figyelmet a fentiekre. Sok esetben fordult elő, hogy elhagyott méhészetek kaptáraiban maradt lépeket kirabolták a szomszéd méhészetek méhei, és szétterjesztették a fertőzést.
Több ilyen fertőzött gócot sikerület az utóbbi években felszámolni a méhészek és méhegészségügyi felelősök bejelentése alapján.
Megjelent a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 102/2001.(XII. 16.) FVM sz. rendelete a 2002. évi költségvetési támogatásáról. Tájékoztatva a méhészeket, hogy a rendelet alapján igényelhető a méhcsaládok támogatására 1500Ft/család, valamint méhanya vásárlása esetén 850 Ft/anya.
A méhállományok betegség megelőzéséhez (gyógyszerek vásárlásához) 500Ft családonként igényelhető. A gyógyszertámogatást nagyon kevesen vették igénybe az elmúlt évben, pedig a támogatás célja, hogy törzskönyvezett állatgyógyászati készítményt használjon mindenki. A hatékony kezelés érdekében vegyék igénybe a gyógyszertámogatást.


2002-01-21
Dr. Nemes Zoltán
állatorvos
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?