Az öntözővíz : A víz első vizsgálata egyszerû helyszíni tesztekkel megvalósítható. Az öntözővíz közismert gondja a lebegő és szilárd részecskék jelenléte, amely legtöbb mikro-öntözési kórnak az okozója. A felszín alatti vizekben gyakran előfordul oldott só és vas, amelyek felszínre kerülve oxigénnel érintkezve vízben oldhatatlanná válnak és kicsapódnak. A gazdák döntő többsége nem rendelkezik azzal a szaktudással, hogy felismerje az alattomos veszélyt és a csapadék lassan tönkreteszi a csepegtető testeket és eltömi a rendszert. Sós, vasas vízre megoldást is csak szakértő tud adni. A felszíni vizek minősége nagyon változó, az állóvizekben alga is felhalmozódik. Erre az új kihívásra tudatosan fel kell készülni. A szakszerû mintavétel már induláskor sok olyan lehetőséget számításba vesz, amellyel a termelők nem számolnak. A víz szakszerû szivattyúzása és szûrése a technológia része, a szûrőkkel biztonságossá lehet tenni csepegtető és mikro-öntözést. A víz minőségének ismerete és folyamatos kontrollja az öntözés tervezés alapfeltétele.
A talaj: Magyarországon nagyon heterogén a talaj minőség, de éppen ez adja meg a termesztett növény ízét, zamatát. A jelenlegi tulajdoni viszonyok mellett sokkal nehezebb igazán jó, minden szempontnak megfelelő termőtalajt találni, viszont a mikro-öntözés éppen e kis területek fegyvere.
A jellemző talajhibák : magas talajvizû, vízállásos, felszínközeli vízzáró réteggel megáldott, nagyon homokos, vagy nagyon kötött talaj. Általánosan elmondható, hogy a tökéletesen ideális talaj létezik, de az nem a mi területünkön van.
Ne bízzuk túlságosan intenzív termesztésnél a talajunkban, hanem próbáljuk a talaj ismeretében kiszolgálni a növényeinket. A mikro öntözéssel maximálisan ki tudjuk használni a talajunk jó tulajdonságait, és kompenzálni tudjuk hibáit. A talaj alapvető tulajdonságai között tehát a kémhatást, a tápelemekkel történő ellátottságot a mikro és mezo elemek ismeretét és a nehézfémek jelenlétét ismernünk kell mielőtt elkezdünk fejleszteni. Fontos információ a terület előélete, mit termesztettek rajta, milyen eredménnyel és végül milyen a tápelem és szerves anyag ellátottsága. Lehet, hogy kellemes meglepetésként és csak a növények fogyasztását kell pótolnunk.
Az öntözési technológia elvárja a partnerséget , adja a minőségi és mennyiségi termésbiztonságot, a mérnökök a tervezést, szaktudást és szaktanácsadást, a termelő pedig elfogadva az előző kettőt, kihasználva tudását, lehetőségeit termel és gazdagodik.
JÁGER JÁNOS KÖR Kft.