2024. augusztus 15. csütörtök Mária

A mikro-öntözés alapjai <BR>

Agro Napló
A jó öntözõ terület ismérvei: közeli vagy olcsó vízbeszerzési forrás, jó minõségû öntözõvíz, környezetterhelés mentes környezet, jó vízgazdálkodású, jól mûvelt talajhiba mentes talaj.
A mikro öntözés a családi kis és közepes gazdaságok kitörési fegyvere, amely a kisebb termőföld és vízkészlet erőforrásuk hatékony kihasználását eredményezi. Ez az öntözés a növények esőálmait valósítja meg és az értékes kultúrákban elavulttá teszi a hagyományos öntözést. Előfordul, hogy a termelő nem rendelkezik a szükséges technológiai ismerettel és a mikro öntözés egyszerûsége miatt nem ismeri fel a technológiában a szaktudást, és információ hiányában megalapozatlanul dönt. Minden mikro-öntözéssel rendelkező országban a technológia mögött ott van a szaktudással rendelkező szakértő, aki az üzemelésben segít. A segítésnek egyetlen feltétele van a kölcsönös bizalom, mert a gyakorlati tapasztalat nem a technológia része. Rendkívül fontos lehet a földtulajdonosok rendelkezésére álló helyi vízkészletek minőségének és a hasznosításával járó anyagi kockázatok vagy előnyök vizsgálatok alapján való megismerése. A termelőnek szakmailag el kell tudnia dönteni, hogy milyen kultúrát, fajtát és ahhoz milyen technológiát akar, mert meghatározza az öntözővízzel kapcsolatos igényeket is.
Az öntözővíz : A víz első vizsgálata egyszerû helyszíni tesztekkel megvalósítható. Az öntözővíz közismert gondja a lebegő és szilárd részecskék jelenléte, amely legtöbb mikro-öntözési kórnak az okozója. A felszín alatti vizekben gyakran előfordul oldott só és vas, amelyek felszínre kerülve oxigénnel érintkezve vízben oldhatatlanná válnak és kicsapódnak. A gazdák döntő többsége nem rendelkezik azzal a szaktudással, hogy felismerje az alattomos veszélyt és a csapadék lassan tönkreteszi a csepegtető testeket és eltömi a rendszert. Sós, vasas vízre megoldást is csak szakértő tud adni. A felszíni vizek minősége nagyon változó, az állóvizekben alga is felhalmozódik. Erre az új kihívásra tudatosan fel kell készülni. A szakszerû mintavétel már induláskor sok olyan lehetőséget számításba vesz, amellyel a termelők nem számolnak. A víz szakszerû szivattyúzása és szûrése a technológia része, a szûrőkkel biztonságossá lehet tenni csepegtető és mikro-öntözést. A víz minőségének ismerete és folyamatos kontrollja az öntözés tervezés alapfeltétele.
A talaj: Magyarországon nagyon heterogén a talaj minőség, de éppen ez adja meg a termesztett növény ízét, zamatát. A jelenlegi tulajdoni viszonyok mellett sokkal nehezebb igazán jó, minden szempontnak megfelelő termőtalajt találni, viszont a mikro-öntözés éppen e kis területek fegyvere.
A jellemző talajhibák : magas talajvizû, vízállásos, felszínközeli vízzáró réteggel megáldott, nagyon homokos, vagy nagyon kötött talaj. Általánosan elmondható, hogy a tökéletesen ideális talaj létezik, de az nem a mi területünkön van.
Ne bízzuk túlságosan intenzív termesztésnél a talajunkban, hanem próbáljuk a talaj ismeretében kiszolgálni a növényeinket. A mikro öntözéssel maximálisan ki tudjuk használni a talajunk jó tulajdonságait, és kompenzálni tudjuk hibáit. A talaj alapvető tulajdonságai között tehát a kémhatást, a tápelemekkel történő ellátottságot a mikro és mezo elemek ismeretét és a nehézfémek jelenlétét ismernünk kell mielőtt elkezdünk fejleszteni. Fontos információ a terület előélete, mit termesztettek rajta, milyen eredménnyel és végül milyen a tápelem és szerves anyag ellátottsága. Lehet, hogy kellemes meglepetésként és csak a növények fogyasztását kell pótolnunk.

Az öntözési technológia elvárja a partnerséget , adja a minőségi és mennyiségi termésbiztonságot, a mérnökök a tervezést, szaktudást és szaktanácsadást, a termelő pedig elfogadva az előző kettőt, kihasználva tudását, lehetőségeit termel és gazdagodik.

JÁGER JÁNOS KÖR Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?