A mikro-szórófejes öntözés

Agro Napló
A mikro öntözés mini szórófejekkel az öntözésnek a legfiatalabb fejlesztése. Igényként korábban is megfogalmazódott, hogy sokszor nem elegendõ a vizet egy-egy pontjain a térbe pontosan kijuttatni, hanem lehetnek ennél sokkal szélesebb igények. Ezek az igények mind a négy dimenziót fontosnak tartják.
Az aktív gyökérzónát a növényi vegetáció fejlődésében értelmezik, amely ültetvények esetében a teljes termőfelület kialakulásig tarthat.

A vízellátás energetikailag egyszerûen úgy jellemezhető, hogy növény akkor képes a maximumon teljesíteni, ha az asszimiláció energiát meghatározó módon saját fejlődésére tudja fordítani. A vízstressz nélküli fejlődési optimum tartósan akkor tartható, ha a növényi anyagforgalom legnagyobb részét jelentő vízet mesterségesen olyan alacsony energiai szinten szabályozzuk a háromfázisú talaj-víz levegő zónában, hogy még éppen nem akadályozza a gyökérlégzést

Ha tovább finomítjuk az igényrendszert, akkor a vízpotenciál értékeket - figyelem bevéve a természetes csapadék napi befogadási igényét is a hasznos víztartalom 60-80 %-os értékei között kell folyamatosan tartanunk.

Ez az igény azonban már nem enged meg több napos, illetőleg hetes öntözési fordulókat, hanem a hasznosult csapadékkal korrigált szabályozást követel meg, amely automatizálás nélkül nem valósítható meg.

Felmerül tehát az örök kérdés mi kerül többe - a maximális jövedelmezőséget biztosító intenzív termesztés technológia- vagy a napi ötletek és a kényszerûség által befolyásolt termésmentő döntés - a 200 lóerős sportkocsival is lehet lépésben haladni, csak akkor mi értelme van az egésznek.

A mikro-szófejes öntözés széleskörûen elterjedt a fóliás és üvegházi kertészetekben. A rendszer alsó és felső öntözést tartalmazhat. Termesztési igény szerint a két öntözési módszer összes kombinációját alkalmazzák és jelentős igény van felső mikro-szórófejes öntözés és alul csepegtető megoldásra is.

A mikro szórófejek legspeciálisabb megoldásait a párásító mini szórófejek adják. Ezek általában kis vízmennyiséget magas nyomással porlasztva , minden esetben automatizálva tudják biztosítani a légtér páratartalmát és hőmérsékletét.

A hûtés mellett ideális feltételeket biztosítanak a szaporításnál a gyökereztetéshez is.

A felső öntözést biztosító mikro szórófejek a klíma biztosítását részben megoldják és kis intenzitással egyenletesen áztatják a növényeket és a tápközeget. A növényekkel azonos légtérben elhelyezett öntöző berendezések fő feladata a növények víz és tápoldat igényének kiszolgálása.

Az ültetvények lomb alatti öntözésének speciális szántóföldi mikro-szórófej fejlesztése a NAANDAN 2001. szórófej család, amely egy szórófejben sikeresen megoldotta a hozamszabályzást, a rovarvédelmet, a fejlettségi állapothoz illeszkedő alkalmazkodást.

Szántóföldi kertészetekben is igénylik a talajt nem tömörítő kis intenzítású , igényes öntözést , amely legjobban a mini fejekkel valósíthatók meg. Berendezkedés szempontjából egyaránt alkalmazzák a stabil és telepíthető változatokat is.

Magyarországon a legnagyobb mikro-szórófejes felületek ültetvényekben 30-40 hektáron valósultak meg. Ezt a méretet követik a kertészetek és a csemetekertek 2-20 hektárral.

A legintenzívebb üvegházi felületek ma már nem képzelhetők mikro-szórófejek nélkül.



Jáger János

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?