Új csávázási lehetőség Mikroorganizmusokkal

Új csávázási lehetőség Mikroorganizmusokkal

PR cikk
Az Európai Unió növényvédő szerekre vonatkozó szigorú szabályozási rendszere miatt, számos olyan technológiai alappillér, mint akár több csávázó anyag, kivonásra kerül ezért új alternatívákat és lehetőségeket kell keresnünk. Ebben nyújtanak segítséget a mikrobiológiai készítmények. Magyarország egyik vezető előállítója a Mikro-Vital termékeket gyártó és forgalmazó Bio-Nat Kft. is ebben nyújt segítséget a Mikro-Vital SUPARY készítményével.

A Mikro-Vital SUPARY termék 3 baktérium törzset tartalmaz, melyek a Bacillus subtilis, Bacillus aryabhattai és a Paenibacillus peoriae. Mindhárom mikroorganizmus alkalmas a csávázási technológia beillesztésébe, mivel képesek kolonizálni a vetőmag felszínét. Ezenkívül a vetőmagok csírázásának folyamatát nagymértékben elősegítik, illetve a növények gyökérrendszerének fejlődését képesek jelentősen támogatni.

Kutatások szerint, a vetőmagok életképességét jelentősen javítja a Bacillus subtilis, miközben elősegíti a gyökérsejtek osztódását, növeli a hajtás és a gyökérhosszát, és megvédi a magokat az abiotikus stressz ellen. Továbbá a vetőmagok csírázásához szükséges enzimek (pl.: amilázok) indukálását is befolyásolják, mely jelentős hatással van a csírázás eredményességére. Emellett a Bacillus subtilis a magvak csírázása során fitohormonokat, például auxinokat, indol-3-ecetsavat, citokinineket és gibberellineket választanak ki, amelyek elősegítik a magok csírázását és korai fejlődését. Mindemellett másodlagos metabolitokat (pl.: lipopeptidek) termelnek, mely által képesek védekezni a fitopatogén (pl.: Alternaria fajok) gombák ellen.

Bacillus aryabhattai 1-aminociklopropán-1-karboxiláz-deamináz (ACC) deamináz termelésével mérsékli a vetőmagot érő stresszhatást. A baktérium törzs többféle növényi növekedést serkentő tulajdonsággal rendelkezik, beleértve az indol-3-ecetsav (IAA) termelést, a foszfát-szolubilizációt, a sziderofór-termelést és a biofilm-képző képességet, melyek szabályozzák a csírázás folyamatát.

A Paenibacillus peoriae másodlagos metabolitok termelésének segítségével jelentős antimikrobiális és antifungális hatással bír például a Sclerotinia gomba esetén. Továbbá a baktérium képes fitohormonok termelésére, mely segítségével a csírázás kezdetekor pozitív hatást gyakorol a vetőmagra. Emellett ezen baktérium törzs is jelentős növényi növekedést serkentő hatása van, mely befolyásolja a vetőmag csírázását.

A készítményben található baktériumok mindegyike endospórát képez, mely segítségével az abiotikus stressznek ellenállóak, így a környezetben való fennmaradásuk biztosított. Az MV-Supary termék csávázásának segítségével a vetőmagok csírázása hatékonyabbá válik, mivel a termékben jelenlévő baktériumok hatékonyan indukálják a csírázás folyamatát és a növényi növekedést serkentő hatásának segítségével megfelelően támogatja a növények gyökérének fejlődését.

Egyik ilyen csomag a Növényimmunizáló, betegség ellenállóságot javító, indukált szisztémás rezisztenciát kiváltó csomag ajánlatunk, ahol 5L Mikro-Vital SUPARY talajoltó mellé most ajándékba adunk 1 liter Mikro-Vital SUPARY csávázószert és 1 liter Syngenta Epivio Energy terméket.

Második ajánlatunk pedig a Növénytáplálást és növekedést serkentő, tápanyagmenedzsmentet javító csomag ajánlatunk, amelynél 5L Mikro-Vital PLUSZ talajoltó mellé most ajándékba adunk 1 liter Mikro-Vital SUPARY csávázószert és 1 liter Syngenta Epivio Energy terméket.

A Syngenta Epivio Energyben található alga kivonat, vinasz, és mikroelemek segítik az Mikro-Vital termékekben található baktériumok gyors és hatékony felszaporodását, ezáltal javítják a termékek hatékonyságát, hogy a baktériumok növényre gyakorolt szinergista hatása erőteljesebben érvényesüljön. (Az Epivio Energy a Syngenta bejegyzett márkaneve).

Részletekért keresse kollégáinkat!

Kép: Umenhoffer Péter a Bio-Nat Kft. cégvezetője a kísérleti napraforgó mellett. Forrás: Bio-Nat Kft.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?