A sertéshítrágya kijutttása szabályzott módon

Agro Napló
Dr. Fenyvesi László - Mátyás László FVM Mûszaki Intézet (FVMMI), Gödöllõ Az elsõsorban sertéstelepeken termelõdõ nagymennyiségû, alacsony tápanyagtartalmú (1-3,5 kg/m3 N, P, K) hígtrágya szántóföldi elhelyezésének, hasznosításának feltételei a termõföld privatizálása következtében megnehezültek.
Egy 500 kocás sertéstelepen évente képződő 36.000-37.000 m3 mennyiségû, mintegy 55-60 t össznitrogén tartalmú hígtrágya szántóföldi elhelyezéséhez a 49/2001.(IV.3.) Korm. rendeletben az ún. „nitrát direktívában” és a 91/677/EEC sz. Uniós direktívában egyaránt előírt 170 kg/ha éves nitrogénterhelést figyelembe véve közel 330 ha szántóterület szükséges.

A sertéstelepek környezetében jelenleg rendelkezésre álló táblákon célszerûen alkalmazhatók a hígtrágya szabályzott adagú kijuttatását környezetkímélő módon lehetővé tevő, megfelelően kialakított adapterekkel felszerelt nagy teljesítményû, jó manőverezési képességû tartálykocsik.

Cikkünkben egy az FVMMI által kifejlesztett és szabadalmaztatott (a bejelentés ügyszáma: P 02 00168); adagszabályzóval felszerelt hazai, gyártású tartálykocsi vizsgálati eredményeit ismertetjük.

A fejlesztőmunka célja az volt, hogy kiválasztva egy hazai gyártású, elterjedten alkalmazott tartálykocsit, megfelelő átalakítás után alkalmassá tegyük az üzemi gyakorlatban szükséges hígtrágya adagok kijuttatására. Feladatunk volt, hogy elvégezzük a szükséges konstrukciós módosításokat, kifejlesszük az adagszabályzó – ellenőrző mérőegységet, illetve alternatívákat adjunk külföldi eredetû mérőegységek adaptálására.

Az előtervezési munkák után került sor a nyírtelki AGROGÉP Kft. (korábban Vállalat) DETK-1013 típusú tartálykocsija fődarabjainak megfelelő összeépítésére, szükséges átalakítására, az adagszabályzó mérőegység kifejlesztésére, a gépegység összeállítására, laboratóriumi bemérésére.

A DETK-1013 tartálykocsi átalakítása

Az alapgépen levő hidromotoros hajtású, lapátkerekes, szabadráömlésû szivattyú nem alkalmas a hígtrágyaadag mérésére és szabályozására szolgáló egység ellátására.

1. ábra
Mennyiségmérővel és adagszabályzóval felszerelt DETK-1013 tartálykocsi sertéshígtrágya injektoros kijuttatása közben

A hígtrágya tartályból való kiemelésére és a mérő-szabályzó egységek illetve az injektor felé továbbítására a Bauer cég Famos III M típusú centrifugál szivattyúját szereltük a tartálykocsi vonórúdjára.

A prototípus változatnál 1.000 min-1 bemenő TLT fordulaton 3 db ékszíjjal és egy hajtómûvel biztosítottuk az 1:2 gyorsító áttételt és a szivattyú 2.000 min-1 fordulatát. A tartály domborított hátsó fenékrészére szereltük fel a hidraulikus tolózárral együtt, de ellentétes munkafázisban dolgozó keverőágba épített tolózár karos mechanizmusát.

A hígtrágya a szállító csővezeték keverőágát közvetlenül a tartályba, az injektort ellátó ágat a hidraulikus tolózár előtti, hátsó dobba vezettük be. A hígtrágya szállító csővezeték megfelelő szakaszait a szerelés megkönnyítésére mûanyag gégecsövekből alakítottuk ki.

A hidromotoros hajtású lapátkerék szivattyút valamint az injektort funkcionálisan változatlanul hagytuk.

Mérő-szabályzó egység kialakítása és kifejlesztése

Problémás feladat a hígtrágya pillanatnyi térfogatáramának mérése. Az esetenként szilárd- és szálas anyagokat is tartalmazó hígtrágyához ugyanis csak szabad keresztmetszetû, mozgó alkatrész nélküli jeladók alkalmazhatók.

A hazai forgalomban lévő indukciós jeladók és a legtöbb import berendezés is váltakozó feszültséggel üzemel, erőgépen való alkalmazásukhoz DC-AC konvertert kell biztosítani.

A saját fejlesztésû adagszabályzás mérőrendszer elvi felépítési vázlatát a 2. ábra szemlélteti.

2. ábra
Saját fejlesztésû adagszabályzó mérőrendszer

Eredmények, javaslatok

A vizsgálatok eredményei igazolják, hogy az alkalmazott ellenőrző, illetve szabályozó rendszer segítségével megvalósítható a sertéshígtrágya előre meghatározott pontos adagokban való környezetkímélő kijuttatása.

A sertéshígtrágya kijuttatás során kapott részeredményeket elemezve megállapítható, hogy például a 40 m3/ha hígtrágyaadagra beállított szabályzó esetén egy-egy fordulóban 34,5 illetve 45,4 m3/ha szélsőértékek adódtak. Ezek – 13,8 illetve + 13,5 % eltérésnek felelnek meg. A legnagyobb eltérések akkor adódtak, amikor a traktorvezető a szabályozórendszer kezelésében való gyakorlatlansága miatt túl későn kapcsolta ki az automatikát.

A teljes parcellára számított 40,66 m3/ha hígtrágya dózis + 1,7 %-kal tér el a tervezett értéktől.

Saját fejlesztésû mûszer, illetve szabályzó kifejlesztését a költségigény csökkentése indokolja. A kifejlesztett SLURRYDOSE SD-01 jelû szabályozó automatika egyszerû elemekből épül fel, illetve több készen beszerezhető részegységet tartalmaz. A gyártás egyszerûsítése érdekében a beavatkozót laposházú tolózárból alakítottuk ki.

A hazai indukciós áramlásmérő költségeit az AC-DC transzverter némileg növeli, azonban becslésünk szerint a fejlesztés alapján az alapfunkciót megfelelően megvalósító szabályozó az import berendezés árának harmadából előállítható.

A javasolt kialakítás egy bővített funkciójú és a tényleges kijuttatott hígtrágya mennyiség mérésére alkalmas készülék ajánlásával a DETK tartálykocsik magasabb igények kielégítésére is alkalmasak lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?