A szõlõ növényvédelmének és tápanyagellátásának aktuális kérdései

Agro Napló
Idén a gazdaságosságon legyen a hangsúly! Rendkívül változatos képet mutatnak a szõlõk. A kedvezõ ökológiai adottságú területeken, valamint a jó fagy, illetve téltûrõ képességgel rendelkezõ fajtákon már kevéssé látha-tók a „szibériai tél” nyomai. A súlyosan károsodott szõlõk-ben az öreg fás részek tõkenyakig történt visszametszése után már az új törzs és karok kialakítása folyik.
Sok helyen azonban a terhelés hatására most kezdenek elsárgulni és leszáradni a hajtások. A rügyek ugyanis kibírták a nagy téli hideget, de a szállító edénnyalábok ezekben az esetekben súlyosan károsodtak. Így most csak reménykedni lehet a tőkék túlélésében.

Összességében azt bizton állíthatjuk, hogy rekordtermésre az idén sehol sem számíthatunk. Ültet-vényeink egészségét természetesen – legalább a jövő érde-kében – meg kell óvnunk! Tegyük ezt a leggazdaságosab-ban. Ez nem a védekezések elhagyásával, vagy kevésbé hatékony vegyszerek használatával, hanem optimális időzí-téssel, megfelelő szerkombináció alkalmazásával, és harmo-nikus tápanyagellátással érhető el.

Sok kórokozó – egy megoldás A virágzást követő időszak mindig kritikus a szőlő növény-védelmében. Ekkorra már minden betegség előfordulhat, és súlyos pusztítást okozhat. Ahol csak kevés fürt maradt meg, vegetatív túlsúly alakulhat ki. A buja levélnövekedés és a laza szövetállomány elősegíti a gombák megtelepedését. A májusi száraz meleg a lisztharmatnak kedvezett. Ahol nem védekeztek ellene, már jelentős fertőzés észlelhető. Június elején maradt a meleg, de néhány esős nappal tarkítva. Ez elegendő volt a peronoszpóra megjelenéséhez. A leveleken már több helyen láthatók a jellegzetes olajfoltok, sőt a foná-kon néhol a penészgyep is előfordul. A június 10-i hideg esők a bortitiszes fertőzéshez teremtettek lehetőséget. A júniusi kánikula megakasztotta a gombák terjedését, az ezt követő hidegfront viszont mindenütt esőkkel érkezett, ami új lendületet adott a gombák támadásának. Gazdaságos meg-oldás, ha olyan gombaölő szert választunk, amely az összes betegség ellen hatékony. A SHAVIT-F a korábbi években már bizonyított. Olyan kombinált hatóanyaggal rendelkezik, melynek felszívódó komponense a növény minden részébe – levelek, bogyók – eljutva elpusztítja a lisztharmatot, kontakt komponense pedig megakadályozza a peronoszpóra, botritisz és orbánc fertőzések kialakulását. A SHAVIT-F 0,2 %-ban, de minimum 2 kg/ha dózisban alkalmazható.

Ne feledkezzünk el a rovarokról sem! Az elmúlt években a tarka szőlőmoly vált meghatározó kártevővé. Most a szokottnál is korábban, április végén rajzott az első nemzedék. Sokan megspórolták az ellene való védekezést. Ennek egyik következménye lehet július elején egy lényegesen erősebb második nemzedék fellépése, vala-mint más kártevők életben maradása is. A kemény hideget többek között a szőlő ilonca hernyói is átvészelték. Ahol nem védekeztek, most nem csak a fakadó rügyeket rágták meg, hanem a gyorsan növekvő lárvák az általuk készített szövedék védelme alatt a levélnyelek és a kis fürtök kocsá-nyainak átrágásával okoztak érzékeny veszteséget. Hamaro-san találkozhatunk a szőlőilonca lepkéivel is. A homoki szőlőkben a zöld cserebogár foltokban való károsítását is észlelhetjük. Gazdaságos megoldás, a lehető leghosszabb hatástartamú rovarölőszer használata. A PYRINEX 25 CS az elmúlt évben teljes nemzedék hosszan védelmet biztosí-tott a molyok ellen, de elpusztította a szőlőt veszélyeztető többi rovarkártevőt is. A PYRINEX 25 CS 1,5 l/ha dózis-ban használható. Mikrokapszulázott hatóanyaga a rendkí-vül hosszú hatástartam mellett emberekre és melegvérû állatokra minimális veszélyt jelent.

A füvek megerősödtek Természetesen az egyszikû gyomok széles skálájára gondol-tunk. Főként a tarackos és rizómás fûfélék: a tarackbúza, a csillagpázsit és a fenyércirok bírta jól a szárazságot. Az elmúlt hetek esői ráadásul intenzív növekedésre serkentették őket. Most különösen ártalmas ez a gyomkonkurencia a legyengült tőkéknek. Még nagyobb problémát jelentenek ott, ahol a fagyok miatt új karokat kell kialakítani. Gazdaságos megoldás olyan, gyomirtószer alkalmazása, amely a lehető legalacsonyabb dózisban pusztítja el még az évelő egyszikû-eket is. Az AGIL 100 EC évek óta nagy biztonsággal al-kalmazott készítmény még gyalog szőlőkben is. Most a karok elfagyása után ez a kordonos ültetvényekben is döntő jelentőségû. Az AGIL 100 EC-ből rizómás fenyércirok ellen 0,7-1,0 liter elegendő, de a tarackot is elpusztíthat-juk 1,2 liter kijuttatásával. A permetezést lehetőleg nagy nyomással, apró cseppekkel a gyomokra irányítva végezzük.

Káliumot a vesszők beéréséhez Reméljük, hogy hosszú ideig nem lesz részünk ilyen hideg télben. A kellően be nem ért vesszők, az új kordonkarok azonban, még egy kevésbé kemény fagy esetén is súlyosan károsodhatnak. Most a tőkefejből előtörő hajtások rendkívül intenzíven növekednek, mely laza bélszövet kialakulását okozhatja. Megfelelő tápanyag ellátással, magas kálium tartalmú lombtrágya adagolásával segítsük a tömörebb szö-vetállomány létrehozását, és az ellenálló képesség növelését. Gazdaságos megoldás olyan mûtrágya használata, amely a növényvédőszeres kezelésekkel együtt kijuttatható, és növé-nyeink számára levélen át felvehető formában tartalmazza a szükséges tápelemeket. A POLY-FEED szőlő (4-15-37+ mikroelemek) maradéktalanul beváltotta a fenti elvárásokat. A vegyszeres kezelésekkel együtt alkalmazható, magas (37%-os) káliumtartalma a vesszők beérése mellett, a szőlő cukortartalmát is nagymértékben növeli. Magas magnézium tartalma a fürtkocsánybénulás megelőzésében, vastartalma pedig a szőlőkben sok helyen előforduló levélsárgulás gyó-gyításában játszik fontos szerepet. A POLY-FEED szőlő 5 kg/ha, vagyis általában 0,5-1%-os töménységben hasz-nálható.

Takarékosan, de hatékonyan Nem elég, ha csak kiválasztjuk a betegségek, kártevők és gyomok ellen hatékony készítményeket, valamint a növénye-ink számára ideális lombtrágyákat. Gazdaságos megoldás az, ha a vegyszerekkel és a tápanyagokkal maximális hatást érünk el a lehető leghosszabb ideig. A BIO-FILM a perme-tezőszereink pótolhatatlan partnere. Minden időjárási kö-rülmények között javítja permetezésünk eredményességét. Segítségével a kontaktszerek egyenletes védőbevonatot képeznek, a felszívódó szerek pedig gyorsabban jutnak a növény szöveteibe. A levelek növekedése során is megma-rad a tökéletes fedettség, és sem eső, sem öntözés nem mos-sa le a vegyszereket. A kijuttatott permetcseppben egyenle-tes eloszlásban található a vegyszer és a tápanyag. A BIO-FILM 0,3-0,5 l/ha dózisban, 0,05 %-os töménységben, esős és száraz években egyaránt biztosította a kemikáliák tökéletes hatékonyságát.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?