2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A tök gyomnövényei,gyomirtása

Agro Napló
A tökfélék, mint általában a kabakosok, nagyon könnyen elgyomosodnak és a gyomosodásra viszont rendkívül érzékenyen reagálnak. Ezért termesztésük során a munkák nagy részét a gyomtalanításukra kell fordítani. Munkaigényes kultúrák. Már a vetés, vagy az ültetés után megindul a magról kelõ egyéves gyomnövények kelése. Ezek jó része nyári- nyárutói gyomnövényekbõl áll. Közülük a disznóparéjfélék, a libatopfélék, a parlagfû, a füvek közül a kakaslábfû, a muharfélék a leggyakrabban elõfordulók. A területen szálanként, vagy foltokban évelõ gyomosodás is kialakulhat, melynek legjellemzõbb növényei az aprószulák, a mezei acat és a tarackbúza.
A kabakosokon belül a különféle tökök, az eltérő hasznosításuk szerint különféle fajba és fajtacsoportokba sorolhatók. A főzőtökök közé a cukkinit, a csillagtököt (patisszont), a laskatököt (istengyalulta tököt) és a spárgatököt soroljuk. Sütés céljára (sütőtökök) Magyarországon két fajt, a sütőtököt és a banántököt termesztik. A főző- és sütőtökök gyomoktól való mentesítése majdnem kizárólagosan kézi, vagy gépi kapálással történhet. A kapálásokat legalább két, három alkalommal a sorok záródásáig végezhetjük. Termesztésének kisebb területi méretei miatt vegyszeres kezelésük nem indokolt. Más a helyzet az olajtök – esetleg spárgatök – termesztése során, ahol a területnagyság a vegyszeres gyomirtást szükségessé teheti ugyan, de tudnunk kell, hogy a rendelkezésre álló kevés gyomirtó szer és a kultúrnövények herbicidérzékenysége miatt itt is inkább a nem vegyszeres eljárásokat kell előtérbe helyezni.

A terület kiválasztásakor kerüljük el az évelő gyomokkal, valamint a tök gyomirtására használt gyomirtó szerekkel nem, vagy csak nehezen irtható keresztes, fészkes és burgonyafélék családjába tartozó gyomnövényekkel fertőzött területeket.

Kalászos és kapás (kukorica, cukorrépa) előveteményekben az évelő gyomnövények számos herbiciddel jól visszaszoríthatók. Hatékony az előző év augusztus végén, szeptember elején glifozát hatóanyagú készítmények valamelyikével elvégzett tarlókezelés, és a vetés vagy ültetés előtt két-három héttel azonos hatóanyagú gyomirtó szerekkel elvégzett gyomirtás is.

Olajtök vegyszeres gyomirtására jelenleg csak a Dual Gold 960 EC engedélyezett. Az egyszikû gyomnövényeket jól irtja, míg a kétszikûeket gyéríti. Biológiailag néhány más, nem engedélyezett készítmény is hatékony ugyan a tökben, de mint minden más növény esetében, a nem engedélyezett herbicidek felhasználása csak a Központi Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat engedélyével lehetséges!

Vegyszeres gyomirtásnál különösen fontos a permetezőgépek pontos beállítása, mivel így elkerülhetők az egyenetlen permetezésből adódó nem kívánatos következmények, mint az aluldozírozott foltokban a kigyomosodás és túldozírozás esetén a tök károsodása, pusztulása.

Dr. Petrányi István
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?