Kukorica gyomirtás, amire aszályos évben sem panaszkodik a gazda? IKR Kukorica Poszt Gold csomag!

Agro Napló
A már szinte menetrendszerű, aszállyal érkező tavaszi fagyok miatt még fontosabb az alapművelés, gyomirtás minősége a tervezett terméseredmények bebiztosításához a kukoricatermesztésben is. A stressztűrés kitolása ugyanis elképzelhetetlen, ha kelés után az állomány a gyomokkal folytatott versengésre fecsérli el az energiáját. De melyik gyomirtó szer képes akár csapadékszegény időben is gyökeres megoldást kínálni az egy- és kétszikű gyomproblémákra?

A Komárom-Esztergom megyében édesapjával és testvérével gazdálkodó Pábli Zsolt szerint az IKR Agrár csomagban kínált növényvédő szereivel ilyen téren sem lehet mellényúlni. A több szer kombinációjával náluk 2021 is problémamentesen telt, ráadásul az egymásra épülő hatóanyagok nemcsak a hatásfoknak kedveztek, de a pénztárcának is.

Pábli Zsolt

Kisebb a gazda kitettsége az elemekkel szemben, ha az integrátoránál termékcsomagokat és komplett termesztéstechnológiákat is találni

Pábli Zsolték 280 hektár saját földterületen foglalkoznak növénytermesztéssel Bábolna és Ács határában. A feladatokat a tavaly óta 50–60 tonna/óra tisztító- és 8 tonna/óra szárítókapacitással bíró új bábolnai telephely teszi kiszámíthatóbbá megközelítőleg 1100 tonnás tárolókapacitás mellett. Mindez mára kényelmesnek tűnhet, de a gazdálkodó hangsúlyozza, idáig a hazai kis családi gazdaságoknál megszokott rögös út vezetett.

„Gyakorlatilag ez az első év, hogy én is főállásban dolgozom a családi gazdaságban. A privatizáció után olyan kis területekkel vágtunk ugyanis bele a növénytermesztésbe, hogy az kemény munkával is csak édesapámnak biztosíthatott teljes megélhetést. Az elvünk viszont mindig az volt, hogy amit csinálunk, azt szívből tegyük, szeretjük összegyűjteni az információkat, fejleszteni magunkat, kihozva ezzel minden évjáratból a legtöbbet. Ez vezetett odáig, hogy egy vendéglátás felé tett kitérő után mára testvéremmel közösen dolgozom én is a családi földeken. A vetésstruktúrában búzát, kukoricát, napraforgót találni nálunk, amit esetenként egy kis repce, valamint cukorrépa egészít ki” – meséli a kezdetekről Pábli Zsolt.

A mezőgazdász szerint a folyamatos építkezéshez ebben az iparágban is a legjobb kerülni a hazardírozást, így legyen szó inputanyagokról, az azt biztosító integrátorról vagy terményértékesítésről, ők azokat a megoldásokat keresik, melyek tisztességes, korrekt hasznot garantálnak, kiszámíthatóan. Elmondása szerint ezt ma számukra az IKR Agrár hitelesen adja meg egy kézből a piacon.

„Egy olyan nagy integrátor, mint az IKR Agrár, nem csak külön-külön tudja kínálni a hatóanyagokat, termékeket. Náluk csomagajánlatok vagy komplett termesztéstechnológiák között is válogathatunk. Ez fontos, mert a sikerhez ebben a szakmában is pontos számításokon át vezet az út, velük minden adott.
A szezon kezdetén leülünk a területileg illetékes képviselővel, átvesszük az esetleges termékváltozásokat, bemutatják az új termékeket, amikkel évről évre picit jobbá, költséghatékonyabbá válhat a munka. Az alapelvünk az, hogy bevált technológiákat nem szívesen bolygatunk meg, de ahol érdemes, ott előrelépünk. Emiatt került a látóterünkbe például az IKR Kukorica Poszt Gold gyomirtó szer gyűjtőcsomagja is, ami korábban ismert hatóanyagú szereket kombinál egy hatékonyságnövelő készítménnyel. Átlátható, jól tervezhető így a növényvédelem, nem mellesleg jobb áron juthatunk hozzá csomagként. Amíg ugyanis a hatóanyagokra nincs ráhatása egy viszonteladónak sem, a költségeket az egymásra épülő termékekkel már tudják faragni, nekünk legalábbis ez a tapasztalatunk. Az IKR Agrárral a vetőmagtól kezdve a műtrágyán át a növényvédő szerekig átlátható az egész év. Mindez azért előny számunkra termelőként, mivel így párhuzamosan, már a startvonalról tervezhető a terményértékesítés is. A megfelelő időben üthetjük le a piaci árat, amikor az már tisztes hozamot garantál. Ilyen integrátorral még a mostani piaci viszonyok között is kisebb a termelők kitettsége.”

Ez a kukorica-gyomirtó aszályban is kifogástalan munkát végez – IKR Kukorica Poszt Gold csomag

Az IKR Agrár virtuális kukorica-gyomirtó szer csomagja nem bízza a véletlenre az eredményeket. A körülményektől szinte független gyökeres megoldást a gyomkérdésben 3 termék, valamint egy felszívódást segítő multifunkciós permetlé adalék, a Superspray segítségével éri el. Legyen szó kakaslábfűről, tarackbúzáról, szőrős disznóparéjról vagy épp más, a kukorica optimális növekedését gátló gyomflóráról, az AGRIDEAL-NICO 40 (nikoszulfuron), a Kamba (dikamba), valamint a Successor TX (petoxamid és terbutilazin) kombinált alkalmazása széles spektrumú megoldást kínál. Ezzel a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomprobléma a múlté lehet a táblákon. A Successor TX garantálja a talajon keresztüli hatást akár 2 hónapig is. A gyomirtó szer csomag eredményességére Pábli Zsoltéknak az aszályos 2021-es évjáratban sem volt panaszuk.

A gazdálkodó és családja az IKR Agrár kizárólagos forgalmazásában elérhető RAGT Dragster kukoricahibridhez vetette be a gyomirtó szereket

Ez egy középkorai, FAO 390-es besorolású fajta, amely az aszályos időszak előtti korai virágzásával, kiemelkedő stressztűrésével, toxintermelő kórokozókkal szembeni ellenállóságával és gyors vízleadásával extrém években is nyereségessé teszi a munkát.

A kukoricahibrideknél alkalmazott technológia

Pábli Zsolték 68–70 ezres tőszámmal vetették a hibrideket, ezeknél talajforgatás nélküli alapművelést végeztek.

„Próbáljuk a talajkímélést a gazdaságossági szempontokkal ötvözni a vékony termőréteggel rendelkező, alapvetően homokos Bábolna környéki földeken. Forgatás nélkül dolgozunk, a grúberezés után tárcsázunk, majd magágy-előkészítővel ágyazunk meg a hibrideknek. A korai fejlődési erélyt csávázással, majd IKR Corn Starter Plus starter műtrágyával biztosítjuk 250 kg/hektár dózisban.

A növényvédelmet pedig az IKR Kukorica Poszt Gold csomagjára bízzuk az áprilisi vetést követően néhány héttel. Amennyiben szükséges, rovarkártevőkkel szembeni védekezést folyatunk egy-egy évjáratban, de ez minden. Esetünkben ez is elegendő az országos átlagot követő, azt túlszárnyaló teljesítményhez. 2021-ben az üzemi átlagunk mindezzel 8,5 tonna/hektár volt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szerencsések is vagyunk a táblákkal. Az elmúlt 15 évben mindegy, mekkora volt az aszály, az utolsó pillanatban még mindig megérkezett ugyanis a zápor, így komolyabb terméscsökkenéssel sosem kellett megküzdenünk. Mindent összevetve tavaly is jó évet zártunk, működött a matek, bízunk benne, hogy ez idén sem változik.”

Hogyan alkalmazták az IKR Kukorica Poszt Gold csomagot, és milyen tapasztalataik voltak?

„Gyomirtó szereknél különösen nem szeretünk kísérletezni, mindig követjük a javaslatokat. Az AGRIDEAL-NICO 40-et
1,2 l/ha, a Kamba 480 SL-t 0,5 l/ ha, a Successor TX-et 2,0 l/ha és a Superspray-t az IKR Agrár katalógusban irányadónak írt
0,3 l/ha dózisban juttattuk ki a megjelölt 6 leveles állapot előtt. Együtt alkalmazva nemcsak a magról kelő és évelő egy- és kétszikűek ellen volt ideális megoldás, de talajon keresztüli hatással is bírt a kombináció. Semmilyen gyomproblémánk nem volt a kukoricáinkban, a csomag teljesen tiszta állományt biztosított fitotoxikus tünetek nélkül, normál kijuttathatóság mellett.”

IKR Agrár növényvédőszer-kínálat: lépéselőny a gazdáknak az állandóan változó hatóanyagok világában!

Legyen szó vetőmagválasztásról, műtrágyákról vagy épp a ma már évente átalakuló növényvédőszer-piacról, Pábli Zsolt szerint még sosem kellett csalódniuk abban a szakmaiságban, amit az IKR Agrár képvisel.

„A nagyigmándi telephellyel gördülékenyen tudunk együttdolgozni, amikorra ígérik, mindig megérkeznek a permetszerek, ha épp kamionszintű megrendelésekről van szó, azt pedig hasonlóan megbízhatóan leszállítják a saját telephelyünkre. Amelyik gazdatársnak épp úgy számít az adott szó, mint a hatékonyság, érdemes velük dolgoznia.”

Sikeres gyomirtás, tiszta állomány aszályos évben is? Válassza az IKR Agrár kínálatában elérhető virtuális gyom­irtó szer csomagokat eltérő hatóanyagok kombinációival! Az IKR Kukorica Poszt Gold csomaggal kapcsolatos bővebb információkért és személyre szabott árajánlatért keresse az IKR Agrár Kft. területileg illetékes értékesítő kollégáit: www.ikragrar.hu/kapcsolat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!