Alert® Sunnal tovább él és többet terem

Agro Napló
Évek óta sikernövény a napraforgó, hiszen jó árat fizetnek érte a felvásárlók. A termelõk felismerték, hogy okszerû tápanyag-utánpótlással, ár-érték arányos növényvédelemmel az egyik legjövedelmezõbb gazdasági növény. Ezt vallja Csóri Csaba is, aki Adonyban a Helianthus Kft. ügyvezetõ igazgatójaként és növényvédelmi szakirányítójaként idén is több mint 700 hektárról várja a jó napraforgótermést. Mint mondja, a gombaölõszeres lombvédelemre különösen nagy figyelmet fordítanak, mert a jól megválasztott készítménnyel kezelt napraforgó tovább „él”, s mivel így hosszabb idõn keresztül épülnek be az asszimiláták a kaszatokba, a termés is több lesz.  

Adonyban az egykori termelőszövetkezet – a korábbi ágazatokat önálló társaságokba szervezve – mára holdinggá alakult, s ennek a cégcsoportnak egyig tagja a Helianthus Kft., amely a hajdani növénytermesztési ágazatot takarja. A név is jelzi, hogy itt a napraforgót (Helianthus.annus) nagy becsben tartják, bizonyára méltán.



Ha elmondom, hogy az utóbbi években nettó 116–129 ezer forintot kaptunk minden tonnájáért, akkor érthető a ragaszkodásunk ehhez a növényhez – kezdi a beszélgetést Csóri Csaba. – Nem véletlen, hogy az általunk mûvelt 2340 hektárnyi területből idén is 745 hektáron vetettünk napraforgót.

 


 

 

Az 1993-ban Mosonmagyaróváron végzett agrármérnök mindig számol, az ő szótárában a költséghatékonyság, az ár-érték arány jól ismert fogalmak.

 

Én a fajták tekintetében a hagyományos olajnapraforgók híve vagyok, mert tapasztalataim szerint tonnában mérve ezek nagyobb termést adnak. Idén, csakúgy, mint tavaly, a terület 90 százalékán az NK Kondit vetettünk, ami a hagyományos, olcsóbb gyomirtási technológia mellett is jól terem a mi 8–32 aranykoronás földjeinken. Az üzemi termésátlag hektáronként 3–3,2 tonna között alakul, de akadnak jobb évek.



Itt Adonyban a napraforgó általában kukorica után kerül, ezért a szármaradványok gyorsabb lebontása érdekében a magágykészítéssel egymenetben hektáronként 1-1 liter Mikro-Vital baktériumtrágyát, illetve BactoFilt permeteznek ki. Starter mûtrágyaként a Tutto Ferti készítményét részesítik előnyben, ebből a magas foszfor- és mikroelem tartalmú granulátumból hektáronként 20 kilogrammot juttatnak ki vetéskor. A gyomirtást ugyancsak olcsón megoldják. Vetés után – 5 napon belül – Goal Duploval (0,5 l/ha) és Proponit 720 EC (2,2 l/ha) kezelik a táblákat, majd két kultivátorozással segítik a napraforgó fejlődését, amíg az képes elnyomni a későn kelő gyomokat. Az első gombaölő kezelést a napraforgó 6-8 levélpáros állapotában végzik. Természetesen a költségek, az ár-érték arány itt ugyancsak döntő szempont.



Én az Alert® Sun mellett döntöttem, s az idei a harmadik év, hogy ezt használjuk – mondja a szakember. – Ennek több oka van. Első a kedvező ár-érték arány. Amikor úgymond „versenyeztettük” a különböző készítményeket, nálam ez a kereskedelmi csomag volt a nyerő. Hatékonyság tekintetében volt hasonló, de az lényegesen drágább. Egy másik, ugyancsak jól szereplő szerrel szemben pedig azért volt nyerő az Alert® Sun, mert a permetlé készítésekor könnyebben kezelhető. A DuPont kereskedelmi csomagjában ugyanis egy könnyen oldható granulátum (Tanos®) és egy szuszpenzió (Alert® Solo) található, melyek gyorsan feloldódnak, szemben a por alakú készítménnyel. Az utóbbi feloldása, lerakodásának megelőzése fokozott figyelmet és több időt igényel. Márpedig, amikor több száz hektárnyi területet kell lepermetezni, úgy, hogy közben az időjárás is fenyeget, olyankor minden perc számít. Ráadásul ennek a készítménynek a leghosszabb a tartamhatása, mellesleg hatóanyagai gyorsan felszívódnak. Az elmúlt két évben magam is meggyőződhettem arról, hogy az Alert® Sun-nal kezelt napraforgó 7–10 nappal tovább marad zölden, mintha más készítménnyel lenne kezelve. Ez pedig jól mérhetően nagyobb termést eredményez, ami nem véletlen, hiszen így hosszabb időn keresztül épülnek be az asszimiláták a kaszatokba, s kevesebb a léha szem. Természetesen a magasabb termést más eszközökkel is segítjük. Az elő gombaölő kezeléskor Polybór 140 levéltrágyát (2 l/ha), a második permetezéskor pedig – amikor a külső sárga sziromlevelek elkezdenek száradni – a permetlé fedettségének és a hatóanyagok biológiai hatékonyságának növelése érdekében Silwet L-77 tapadásfokozót keverünk a permetlébe. Végül a deszikkálás zárja a technológiát. Ezt akkor végezzük Reglonnal, vagy valamelyik klónjával, amikor a kaszatok nedvességtartalma 30 százalék alá csökken.

 

 

Ön, aki növényvédő szakmérnöki diplomát is szerzett Gödöllőn, minek tulajdonítja az Alert® Sun magas fokú hatékonyságát?



A benne található három hatóanyag hosszan és hatékonyan védi a napraforgót a korai szár-, levél- és tányérbetegségektől, ugyanakkor kiemelkedően hatékony a vegetációs időszak második felében jelentkező gombabetegségek ellen is. Az egyik hatóanyaga a jól ismert fluzilazol, amiből az Alert® Solo-ban kétszer annyi található, mint a korábban napraforgóban is használatos Alert® S-ben. Ez a szisztémikus tulajdonságokkal rendelkező fluzilazol biztosítja a kiváló hatékonyságot az olyan betegségekkel szemben, mint a fehérpenész, a szürkepenész, a diaporte, az alternária, a fóma. Ugyanakkor a Tanos® különleges tulajdonságokkal rendelkező, kombinált hatóanyagú (25% cimoxanil + 25% famoxadon) gombaölő szer, amivel a tetemes terméskiesést okozó tányérbetegségeket előzzük meg. Az ebben található – strobilurin típusú molekulák közé sorolt – famoxadon kedvezően szélesíti az Alert® Sun hatásspektrumát és a gombaölő tulajdonsága mellett a napraforgó állományban zöldítő hatású is. Ennek következménye a hosszan egészséges, tovább zölden maradó levélfelület, mely így hosszabb időn keresztül biztosítja az asszimiláták beépülését.



Mint azt a szakirodalom is taglalja, a napraforgótermés mennyiségét és minőségét a talajadottságok, az adott év csapadékviszonyai, a tápanyagellátás, a vetőmag, a vetésidő, a tőszám, a gyomirtás és a különböző kórokozók egyaránt befolyásolják. Ezért a termesztési technológia minden részletére érdemes figyelni, és élni kell a lehetőségekkel ott, ahol erre alkalom nyílik. Ilyen lehetőség a szár-, levél- és tányérvédelemnél alkalmazott készítmény is. A DuPont összehasonlító kísérletei szerint a legváltozatosabb körülmények között is magasabb termésátlagok születtek ott, ahol az Alert® Sun-t alkalmazták. A termésátlagok elemzésekor jól látható, hogy évjárathatás ugyan van, de nincs olyan szezon, legyen az csapadékos vagy száraz, amelyben ne lett volna pluszeredménye ennek a gombaölő szernek.

 



A. Gy.



A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!



® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?