Amit a termelõi csoportok alapításáról tudni kell!

Agro Napló
A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Európai Unióhoz való csatlakozás sikerességének elõsegítése, az elégtelen termelõi szervezõdés következtében fellépõ szervezeti hiányosságok orvoslása és a termelõk piaci érdekérvényesítõ képességének megerõsítése érdekében rendelkezett az államilag elismert termelõi csoportok alapításának feltételeirõl és követelményeirõl.
A termelői csoportok az azonos termék, illetve termékcsoport szerint szerveződő termelők olyan együttmûködései, amelyekben piaci pozícióik megerősítése érdekében az általuk önállóan végzett mezőgazdasági, erdészeti vagy halászati alaptevékenységükhöz illeszkedő tevékenységre - különösen az általuk előállított növényi- és állati termékek termelési folyamatának elősegítésére - termékeik feldolgozására való átvételre, tárolására, piacképes áruvá történő előkészítésére, valamint közös értékesítésére önkéntesen társulnak.

A termelői csoportnak a tagjai által termelt termék értékesítéséből (bele értve a saját előállítású feldolgozott termékek eladását is) származó árbevétele nem lehet kevesebb, mint az összes árbevételének 70%-a. A tagok közvetlenül a fogyasztók számára értékesíthetik teljes termelésük legfeljebb 25%-át.

Termelői csoportot minimum 15 termelő alapíthat azzal a feltétellel, hogy a tagok által előállított termék értékesítéséből származó tárgyévi várható árbevétel legalább 150 millió Ft, méhészet, juh-, kecske-, nyúl- és prémesállat-tartás, valamint dohány- és gyógynövénytermesztés esetében 75 millió Ft legyen. Legfeljebb 5 éves időtartamra előzetes elismerés adható az elismerést kérő azon termelői csoport részére, amelynek tárgyévi várható árbevétele legalább 60 millió Ft, méhészet, juh-, kecske-, nyúl- és prémesállat-tartás, valamint dohány- és gyógynövénytermesztés esetében pedig 30 millió Ft.

Egy adott termelői csoport csak egy termékre vagy termékcsoportra szakosodottan mûködhet.

A szakminiszter termelői csoportnak a termelők által létrehozott szövetkezeti vagy korlátolt felelősségû társasági, illetve zártkörû részvénytársasági formában mûködő gazdálkodó szervezeteket ismeri el.

Ennek alapvető feltételei:

  • Gazdasági társaságként alakult termelői csoport esetében a termékre, illetve termékcsoportra jellemző tagi beszállítói érdekérvényesítő szabályokat rögzíteni kell a társasági szerződésben, illetve alapító okiratában
  • Korlátolt felelősségû társasági forma csak abban az esetben ismerhető el termelői csoportként, ha a társasági szerződés rendelkezik arról, hogy egyetlen tag sem rendelkezhet 15 % feletti részesedéssel, illetve szavazati joggal, továbbá a tagok az üzletrész kívülálló személyre történő átruházását a társaság beleegyezéséhez kell, hogy kössék. (A beleegyezés megadásának, illetve megtagadásának a feltételeit rögzíteni szükséges.)
  • Részvénytársaság csak abban az esetben ismerhető el termelői csoportként, ha az alapító okirat rendelkezik arról, hogy egyetlen részvényes részesedése és szavazati aránya sem haladhatja meg a társaság alaptőkéjének 15%-át. A részvények átruházásához az Rt. beleegyezésére van szükség. A vonatkozó [ 85/2002. (IX. 18.) sz. FVM ] rendeletben meghatározásra kerültek mindazok a feltételek, melyeket a termelői csoport létesítő okiratának tartalmaznia kell.

    Az (előzetes) elismeréshez a szervezetnek elismerési tervet kell készítenie, amely éves bontásban tartalmazza, hogy a szervezet hogyan tervezi mûködésének beindítását és miként kívánja elérni a létesítő okiratban megfogalmazott célokat és a vállalt árbevétel teljesítést.

    Az elismerési terv legfeljebb 5 évre szólhat, amelynek tartalmaznia kell többek között a kezdeti állapot leírását, a terv megvalósulásával elérhető célokat, végrehajtandó feladatokat, megvalósításuk módját, azok költségvonzatát, stb. Az elismerési terv megvalósítása során az előzetesen elismert termelői csoport bármikor kezdeményezheti végleges elismerését.

    Az elismerés iránti kérelmet az FM Hivatal részére 5 példányban folyamatosan lehet benyújtani. A kérelemhez a jogszabályban előírt dokumentumokat, terveket, nyilatkozatokat, stb. csatolni kell. A Hivatal a kérelmet a beérkezéstől számított 5 napon belül továbbítja a minisztériumhoz. A kérelmet a benyújtott dokumentumok - szükség szerint helyszíni szemle - alapján a minisztérium bírálja el. Határnap megjelölésével egyszeri hiánypótlásra lehetőség van.

    Az elismerésről vagy az elutasításról a határozatot a kérelem benyújtását követő 30 napon belül kiadják. Az előzetes elismerés legfeljebb 5 évre, a végleges elismerés határozatlan időre szól.

    Az elismerési terv - minisztériumi jóváhagyás esetén - utólag megváltoztatható. Nem teljesítés esetén az elismerésről szóló határozat visszavonásra kerül.

    A termelői csoportnak az elismerési terv végrehajtásáról és a zárómérleg alakulásáról meghatározott időpontig jelentési kötelezettséget kell teljesíteni.

    A termelői csoportok alapításának, elismerésének lehetőségeiről, feltételeiről részletes információkat a falugazdászoktól kaphatunk.

    Varga Gábor

    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?