2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Aszálykárral sújtott, hitellel nem rendelkezõ mezõgazdasági termelõk kárenyhítõ támogatása

Agro Napló
Az adósságrendezési program keretén belül e támogatási jogcímen azok a mezõgazdasági termelõk részesülhetnek, akik regisztráltak (adatszolgáltatási és nyilvántartásba vételi kötelezettségeiknek eleget tettek), köztartozással, valamint lejárt határidejû adók módjára behajtható befizetési kötelezettségek hátralékával nem rendelkeznek és nem állnak végrehajtási-, csõd-, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás alatt.
Az újonnan alakult vállalkozások esetében további alapfeltétel: legalább egy éve a Cégbíróság már nyilvántartásba vette és folyamatosan mûködik.







A mezőgazdasági termelők, amennyiben az aszálykárral összefüggő bejelentési kötelezettségeiknek eleget tettek, vissza nem térítendő támogatásra jogosultak. A támogatások igénybevételének azonban szigorú feltétele, hogy az aszálykárt szenvedett igénylők a hozamkiesés tényleges, illetve előzetes mértékét az illetékes megyei (fővárosi) Földmûvelésügyi Hivatalnak (továbbiakban: Hivatal) legkésőbb 2002. október 31-ig (vízkár esetén 2002. november 15-ig) bejelentsék.







A támogatás mértéke legfeljebb:



- 25,01-35,00% közötti hozamkiesés esetén a hozamkiesés 20%-ának, 90%-a,



- 35,01% feletti hozamkiesés esetén a hozamkiesés 32%-ának, 90%-a,







- dunai árvíz esetén a kárenyhítés nagysága az igazolt kár 32%-a (az így kapott összegből hiteltörlesztési kötelezettség nincs)







A támogatás együttes összege termelőnként nem haladhatja meg a 300 millió Ft-ot.







Amennyiben az előzetesen bejelentetthez (2002. október 31-ig) képest az aszálykár miatti hozamkiesés mértéke módosul, és a tényleges hozamkiesésnél magasabb összegû támogatási igazolás kiadására vagy igénylésére kerül sor, az igénylő a helyesbítést legkésőbb 2002. december 13-ig köteles bejelenteni a Hivatalhoz és az adóhatósághoz.







A támogatás a Hivatal által kiadott, a vonatkozó kormányrendeletben megjelent 7. számú melléklet („Igazolás költségvetési támogatás állami adóhatóságtól történő igénybevételéhez”) szerinti Igazolás alapján - a szükséges dokumentumok csatolásával - külön jogszabályban meghatározott folyósítási számláról igényelhető 2002. december 6-13. közötti időszakban.







Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?