Az állattenyésztést segítõ támogatások 2 0 0 3 '

Agro Napló
A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elõirányzata szerint az agrárágazat 2003. évben - 2002. évhez viszonyítva 8,2%-kal több - 209,4 milliárd Ft támogatáshoz jut. Ez a szubvenció 25,5 milliárd Ft SAPARD, EU és nemzeti forrással egészül ki, így összesen 234,9 milliárd Ft támogatás használható fel az agrár- és vidékfejlesztési célok megvalósítására.
Ez évben a mezőgazdasági termelés korszerûsítésére 64,3 milliárd Ft - ezen belül agrár beruházások támogatására 54,8 milliárd Ft -, az agrártermékek piacra jutásának elősegítésére 43 milliárd Ft, az agrártermelés költségeit csökkentő támogatásokra pedig 72,2 milliárd Ft dotáció került elkülönítésre.



Az állattenyésztést segítő közvetlen támogatások összege - beleértve a biológiai alapok fejlesztését és a génmegőrzést is - 6,3 milliárd Ft. Emellett a nemesítési és a tenyésztésszervezési feladatok ellátásához 1,1 milliárd Ft igénybe vételére van lehetőség.



A közelmúltban került meghirdetésre az agrárgazdasági és vidékfejlesztési célok 2003. évi költségvetési támogatásáról szóló FVM rendelet. A jogszabályban részletesen megismerhetjük az állattenyésztés támogatásának jogcímeit, feltételeit és követelményrendszerét is.



Fontos tudnivaló, hogy a mezőgazdasági termelők (gazdálkodók) az agrártárca által meghirdetett rendeletben meghatározott támogatásokat csak abban az esetben vehetik igénybe, ha az illetékes Földmûvelésügyi Hivataloknál ún. „Adatlap” kitöltésével 2002. évi gazdálkodási tevékenységükről nyilatkoznak. A Földmûvelésügyi Hivatal által kiállított igazolás formájában a nyilvántartásba vétel (regisztráció) megtörténik.



Az állattenyésztést segítő támogatások közül továbbra is az egyik legnépszerûbb az anya- és növendékállat támogatás. A szaktárca 2003. évben is lehetőséget biztosít az állomány-fenntartási célú támogatás igénybe vételére oly módon, hogy a támogatott állatfajok köre, hasznosítási iránya, a támogatás mértéke - az angol telivér és ügető kanca kivételével - nem változott, melyet a következő információs adatok is bizonyítanak: húshasznosítású célra beállított tehén: 20.000 Ft/egyed; húshasznú kanca: 10.000 Ft/egyed; angol telivér vagy magyar ügető kanca: 50.000 Ft/egyed; anyajuh, anyakecske, valamint a 6 hónapos életkort betöltő jerke és gödölye: 1.500 Ft/egyed; nőivarú szarvas: 10.000 Ft/egyed.



A 2003-as tenyésztői évben nem szükséges termékértékesítési szerződéskötés. A húshasznosítású célra beállított tehén utáni támogatás felvételének alapfeltétele a brucellózis, a leukózis és gümőkór mentesség, valamint a minőségi tejtermelési támogatás igénybe vételéről történő lemondó nyilatkozat, amelyben vállalni kell, hogy a támogatás igénylését követő 12 hónapon keresztül tejfeldolgozó részére nyerstejet az igénylő nem értékesít.



Mesterséges termékenyítés vagy természetes fedeztetése esetén apai partnerként a húshasznú fajták mellett a hústípusú magyar tarka is engedélyezett.



Folytatódik a regisztrált intervenciós telepeken előállított és a gazdálkodók által megvásárolt vemhes üsző támogatás. Amennyiben a vásárló vállalja, hogy a vásárolt üszőállományt, ellést követően 2004. december 31-ig folyamatosan tenyésztésbe tartja, és az egyéb feltételeknek is eleget tesz, úgy vemhes üsző egyedenként 50.000 Ft vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe. Továbbra is fontos alapkritérium, hogy a vemhes üsző párosítási partnere igazoltan húshasznú fajta vagy hústípusú magyar tarka bika kell, hogy legyen.



A tenyészkoca-süldő beállításának, a tenyészkoca-állomány minőségi cseréjének támogatása 2003. évben megszûnt.



A tenyészapaállat előállítás és minőségfejlesztés támogatása 2003. évben is - a tenyészkan süldő kivételével - folytatódik. A támogatás az adott fajta elismert vagy ideiglenesen elismert tenyésztő szervezete által kijelölt hazai tenyésztésû, származási igazolással ellátott tenyészbika-, -kos és -kecskebak után vehető igénybe.



Szubvencióra jogosult a tenyészbika-, a -kos és a -kecskebak előállítója, tenyésztője.



A támogatás mértéke tenyészbika után 60.000 Ft, tenyészkos és -kecskebak után - indexpontszámtól függően - 15.000-20.000-25.000 Ft. A tenyészbika kivételével valamennyi apaállatnál az értékesítési ár az elmúlt évhez hasonlóan 100.000 Ft-ban lett maximalizálva.



Értelemszerûen megszûnt a helyi önkormányzatok tenyészkansüldő vásárlásának támogatása is.



A szaporítóanyag-használat (szarvasmarha, sertés, juh, kecske) támogatása, valamint a baromfi-szülőpár támogatása 2003. évben nem folytatódik.



A méhészet támogatása a feltételeket illetően valamelyest módosult. Az igazolt méhcsaládok számának legfeljebb 70%-a után igényelhető a támogatás. A támogatás igénylésekor, valamint az azt követő 3 napban az igénylő birtokában kell, hogy legyen a támogatás alapjául szolgáló méhcsalád, vagyis a jogszabály-alkotó méhcsalád tartási kötelezettséget írt elő. A méhcsalád támogatás összege továbbra is 1.500 Ft-ban lett meghatározva.



A méhanya beszerzés támogatása 2003. évben tovább folytatódik. Támogatás párzott, petéző, vásárolt méhanyánként egyszer vehető igénybe az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás 2002. június 1. és szeptember 30. között végzett felmérés szerinti méhcsalád szám 50%-a mértékéig. A támogatás mértéke 850 Ft/méhanya.



A haltenyészanyag felhasználásának támogatása 2003. évben összesen 1.000 tonna egynyaras ponty mennyiségéig - 300 kg/ha ivadék kihelyezéséig - kilogrammonként 70 Ft. A kérelmezés módja, menete, technikája 2003. évi kondícióknak megfelelően történik. Fontos kritérium, hogy az igénylő nem csökkentheti az étkezési ponty termelési tó felületét.



A tenyésznövendék-nyúl beállítás támogatás összege 2.000 Ft/vásárolt egyed. A kérelem benyújtásának helye a Nyúl Terméktanács, az elbíráló továbbra is a Minisztérium. Az igénylő a Nyúl Terméktanács által igazolt tenyészállat férőhelyének legfeljebb 120%-a mértékéig igényelhet 2003. évben támogatást. Külön kérelmet nyújthat be a tenyésznövendék-nyúl vásárlója, valamint a nyúltenyésztés integrálója.



A kanca mesterséges termékenyítésének támogatása 2002. év gyakorlatának megfelelően történik. A mûködési engedéllyel rendelkező mesterséges termékenyítő állomás kérelem alapján dotációt vehet igénybe minden eredményesen termékenyített kanca után, igazolt vemhességenként 30.000 Ft összegben. A támogatás 2003. évben kancánként egyszer vehető igénybe.



Tenyészmén vásárlásra, valamint a méncsikók központi felnevelésének költségtérítésére legalább 40, de legfeljebb 60 egyedig az adott fajta elismert tenyésztő szervezetének javaslata alapján kiválasztott, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) által felvásárolt hazai születésû mén/csikó után igényelhető 2003. évben - a tavalyinál 15 millió Ft-tal több - legfeljebb 50 millió Ft támogatási összeghatárig.



Kérelemre az OMMI támogatást vehet igénybe az egységes nyilvántartási és azonosítási rendszer szerinti (ENAR program) nyilvántartás mûködtetése és fejlesztése után. A támogatás mértéke nyilvántartásba vett egyedenként 2003. évben a következő: tárgyévben nyilvántartásba vett borjú után: 700 Ft/egyed; tárgyévben nyilvántartásba vett ló után: 2.500 Ft/egyed; regisztrált, szállított sertés után 160 Ft/egyed, nyilvántartásba vett 6 hónapnál idősebb juh, illetve kecske után 250 Ft/egyed.



Az állattenyésztés biológiai alapjainak fejlesztése, a génmegőrzés jelentős támogatásban részesül. A kijelölt állatfajok köre, genetikai (fajta) összetétele, a támogatás mértéke az őshonos és veszélyeztetett állatfajok vonatkozásában 2003. évben a következő változás történt: megszûnt a kutyafajták támogatása és mint a mellékelt kimutatás is tartalmazza, nőtt a támogatás összege.



A kérelmet véleményezésre és összesítés céljából az adott fajta elismert tenyésztő szervezete részére, vad és hal esetén a Minisztérium részére, legkésőbb 2003. március 1-ig kell megküldeni. Az elismert tenyésztő szervezet köteles a kérelmeket az OMMI egyeztetett javaslatával ellátni, összesíteni és legkésőbb 2003. március 31-ig az igénylő lakhelye szerinti illetékes Földmûvelésügyi Hivatal részére, valamint a támogatásról készített, az OMMI-val egyeztetett összesítőt az FVM részére megküldeni.



E támogatási jogcímen a felsorolt állatfajok támogatott állományainak tartástechnológiája korszerûsítésére, tenyészállat-kiállítás rendezésére, szükséges speciális eszközök beszerzésére, kiemelkedő genetikai értéket képviselő állományok kialakítására, fenntartására, fejlesztésére, mesterséges termékenyítő állomáson engedélyezett apaállat tartására a felmerülő költségek 30-70%-a mértékéig, maximalizált támogatási keretösszeg határáig pályázat útján támogatás igényelhető. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat pályázati felhívásban teszi közzé a szaktárca.



Újszerû támogatási forma az 1,01-3,00 hektár közötti külterületi termőterületen (szántó, gyümölcsös, szőlő, gyep és halastó) gazdálkodó és legfeljebb 400 ezer Ft bevételt elérő termelők hektáronkénti 10.000 Ft mértékû támogatása, amely kiegészül(het) a szarvasmarha-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztők számosállat egyedenkénti 10.000 Ft összegû ún. normatív támogatásával. (Számosállat szorzó: szarvasmarha: 0,80; sertés-, juh-, kecske-: 0,15). A szántóterületet mûvelő és hasznosító gabonafélék, fehérje-, olajos- és rostnövények termesztése után hektáronként 10 ezer Ft, rizs (beleértve az indián rizst is) termesztése esetén 35 ezer Ft összeg igénybe vételére jogosult.



Fontos információ, hogy nem számít jogosulatlan támogatási igénybe vételnek, amennyiben a termelő az átalány támogatás feltételeként meghatározott 400 ezer Ft árbevétel összeget legfeljebb 15%-kal, azaz 60 ezer Ft-tal túllépi. Emellett azonban tudni kell, hogy ezen támogatási jogcímet igénybe vevő más agrártámogatás igénybe vételére nem jogosult.



Kiemelt fontosságú, hogy az állattenyésztők és állattartók a 2003. évi aktuális támogatási lehetőségekről az érintett szervezetektől és a falugazdászoktól részletesen informálódjanak.



A falugazdászoknál - térítésmentesen beszerezhetők - a támogatási kérelmek, a szükséges nyilatkozatok, igazolások formanyomtatványai.



Szinte valamennyi állattenyésztési támogatási jogcím igényléséhez szükséges nyilatkozni: a felszámolási, végelszámolási, illetve végrehajtási eljárás mentességéről, az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvényben előírt tenyésztési hozzájárulás befizetéséről, valamint büntetőjogi felelősség tudatában arról, hogy a kérelemben és a mellékletekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek, az ott leírt kötelezettségeket az igénylő vállalja és teljesíti.



Mellékelni kell - állatvásárlás, beállítás esetén - a beszerzést igazoló dokumentumokat (vásárlási jegyzőkönyv, számla, banki átutalás, készpénzes számla, szerződés). A marhalevél hatósági bizonyítvány bemutatásával a tulajdonjogot szükséges bizonyítani.



Mindemellett csatolni kell az adott fajta elismert tenyésztő szervezete, az OMMI, valamint a hatósági állatorvos által kiállított állategészségügyi igazolásokat.



A különböző támogatási kérelmek beadási határidejének elmulasztása jogvesztő. A hiánypótlások feleslegesen hosszú időt vesznek igénybe, ezért törekedjünk arra, hogy a benyújtott támogatási kérelmek a rendeletben megfogalmazott tartalmi és formai követelményeknek megfeleljenek.



Az állattenyésztés jövedelempozíciójának javítása céljából elodázhatatlan fontosságú az állattenyésztést segítő támogatások minél szélesebb körû igénybe vétele. Ezért ismerjük meg valamennyi támogatási jogcímet, és annak feltétel-, valamint követelményrendszerét.



ÁLLATTENYÉSZTÉSI TÁMOGATÁSOK
Jogcímek Támogatás összege (Ft/egyed)
  2000. év 2001. év 2002. év 2003. év
Anya és növendékállat támogatás
Húshasznú célra beállított tehén 20.000 20.000 20.000 20.000
Húshasznú kanca 20.000 - 10.000 10.000
Törzskönyvezett kanca - 10.000 - -
Angol telivér és ügető kanca 60.000 60.000 60.000 50.000
Nőivarú juh és kecske 1.200 1.500 1.500 1.500
Nőivarú szarvas 10.000 10.000 10.000 10.000
Vemhesüsző támogatás 45.000 50.000 50.000 50.000
Tenyészkoca-állomány minőségi csere támogatás 8.000-11.000-15.000 (x) 10.000-13.000-17.000 (xx)- -
Tenyészapaállat beállítás támogatása
Tenyészbika 60.000 60.000 60.000 60.000
Tenyészkan 10.000-15.000-20.000-25.000 (xxx) -
Önkormányzat vásárlása esetén - 40.000 - -
Tenyészkos, -kecskebak 15.000-20.000-25.000 (xxxx)
Szaporítóanyag használat támogatása
Tenyészbika (magyar tarka, húshasznú, Iv) 800 2.000 2.000 -
Tenyészkos, tenyészkecskebak 200 400 400 -
Tenyészkan 200-500 (x) 300-600 (xx) -
Méhcsalád támogatás 1.000 1.500 1.500 1.500
Méhanya-beállítás támogatása 850 850 850 850
Kanca mesterséges termékenyítés támogatása 35.000 30.000 30.000 30.000
Baromfi-szülőpár támogatása
Tyúkfélék és pekingi típusú kacsa 100 60 60 -
Lúd és mulard kacsa 500 400 400 -
Pulyka és barbarie kacsa 200 200 200 -
Tenyésznövendék-nyúl támogatása 2.000 2.000 2.000 2.000
Megjegyzés: (x): Indexpontszámtól függően változó összegû (2000-2001. év), (xx): Indexpontszámtól függően változó összegû (2002. év), (xxx): Indexpontszámtól függően változó összegû (2000-2001-2002. év), (xxxx): Indexpontszámtól függően változó összegû (2000-2001-2002-2003. év)
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?