Az öntözés lelke

Agro Napló
A víz szûrésének fontosságát már az õsember is felismerte, amelynek a jelentõsége a mai napig nem csökkent. Különösen kiemelt szerepe van a szûrésnek az öntözés során, mert nélküle ma nem lehet biztonságosan öntözni.
A szûrés problémája az öntözéssel foglalkozók számára természetesen gond is, mert a szennyező anyagokat tartalmazó öntözővizet mindig sokkal nehezebben lehet kezelni, mint a tiszta vizet.



Sajnos a tiszta vízből egyre kevesebb hasznosítható, így egyre szennyezettebb felszíni és felszínalatti vizekkel kell öntözünk. A szûrők oldott anyagok és kémiai szennyeződések szûrését azonban nem képesek elvégezni, erre más technológia alkalmas.



A szûrési feladat meghatározásával kell kezdeni a munkánkat. Fel kell mérni, mi a területünkön szûrendő fő komponens.



A felszini vízkivétel esetén a szûrés első lépcsője a durva rács, amely eleve megakadályozza, hogy a felszíni vizekben levő úszó és nagyobb üledékek rákerüljenek a szivattyúra, ahol komoly károkat okozhatnak. A durva rácsot sokan gyakran kifelejtik a saját rendszerükből, mert így nem kell tisztítani, azonban a szûrők tisztítását soha nem lehet megtakarítani.



Alapvető szakmai kérdés, hogy a szennyező anyagokat a leghatékonyabban a nagyobb keresztmetszetben és tömegáramban lehet hatékonyan eltávolítani, mert ehhez a munkához energia kell. Minél közelebb kezeljük a vizet öntözőelemekhez -akár statikus, akár dinamikus kódszerekkel - annál költségesebb a megoldás és annál nagyobb az üzemelési kockázatunk is.



Nem nehéz megérteni, hogy a csepegtető elemek környezetében felhalmozódott szennyeződések könnyen eredményezhetik egy új berendezés vásárlását , mert nem lesz ember, aki garanciával ezt a hibánkat helyre hozná. Ugyanez kissé könnyebben kezelhető a moduláris mikro szórófejek esetében, de itt is emberfeletti munkát jelent.



A korszerû szûrők nem igénylik ezermesterek segítő kezeit, mert a gyári adatokban megadott térfogatáramot, megfelelő nyomás mellett - rendszeres szûrőtisztítással nélkülük is átengedik. A rosszul megválasztott szivattyú problémáját nem lehet a kb. 0,5 bar nyomásveszteséget okozó szûrők manipulásával megoldani, mert mindennek ára van.

Homokszûrést elsősorban homokozó kutak , illetőleg hordalékos felszíni vizek esetén alkalmazzunk A homokszûrő egy ciklon, amely a fajsúlykülönbség alapján kiülepíti a nagyobb fajsúlyú szemcsés szennyeződéseket. Vásárolható kézi és automatikus kivitelben.

A homokszûrő után vagy helyett építjük be a durva szûrőket. A durva szûrők nagyobb zárt fém edények, amelyekbe a betöltött méretezett szûrőanyagon átáramoltatjuk az öntözővizet. A szûrők visszamosatását rendszeresen el kell végezni, mert a szûrlet rendszeres eltávolítása nélkül ez a rendszer nem mûködik. Az algásodás miatt a durva szûrő nélkül tározóból történő öntözés elképzelhetetlen.

A finom szûrők hálós vagy lamellás kivitelben végzik el az öntözővíz készre szûrését.- különböző vízhozam mellett. Természetesen léteznek olcsó kézi és drága gépi megoldások, gyakorlatilag minden szakmai igényre megfelelő berendezés rendelkezésre áll.

A mikro öntözés standard szûrési igénye 120 Mesh . Ez alatti részecskeméret már nem okoz a csepegtető és mikro-szórófejes rendszerekben mûködési zavarokat, a kifejlesztett öntözőelemek ki tudják küszöbölni az esetleges részecskék hatásait.

Megvásárolhatók a piacon olyan nagy teljesítményû automata szûrők, amelyek képesek egy automatizált berendezésbe megoldani a szükséges szûrési folyamatot emberi beavatkozás nélkül. A jövő ezeké a berendezéseké, amelyek nagyobb területek kiszolgálást is képesek biztonságosan megoldani. Egy ilyen korszerû szûrő mûködését mutatjuk be a melléklet 1.ábrán

A szûrés megoldása után az öntözés jelentős nehézségek nélkül automatikus üzemben is üzemeltethetővé válik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?