Biztonságos és jövedelmezõ napraforgó- és kukoricatermesztés NK hibridekkel

Agro Napló
Az elmúlt két ²ínséges² esztendõ után 2002-ben jelentõsen megnõtt az olajos napraforgó vetésterülete. Ez a növekedés mindenképpen a napraforgó terményárával függ össze . 2003-ban jelentõs területváltozás országosan nem várható. Ez alól kivétel az ország déli része, ahol a vetésváltás (kukorica bogár!) egyik lehetõsége a napraforgó. Ehhez kíván hozzájárulni a Syngenta Seeds azzal, hogy a legkiválóbb napraforgó hibrideket ajánlja a termelõknek.
Az elmúlt évek bizonyították, hogy a legkülönbözőbb évjáratokban is kiemelkedő termést takarítottak be azok a termelők akik hibridjeinket választották. Ennek köszönhetően a Syngenta Seeds az elmúlt három esztendőben piacvezető Magyarországon (41, 43, illetve 45 % piacrészesedéssel), a korai éréscsoportban az Alexandra PR-rel és a középérésû csoportban az Arena PR-rel. E két hibrid mellett a kínálatot a Pixel és az Opera teszik teljessé. Mindegyik hibridünk rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek biztonságossá és jövedelmezővé teszik a napraforgó termesztést, így a kiemelkedő termőképességgel, magas olajtartalommal, valamint nagyfokú toleranciával a legkülönbözőbb szár- és tányérbetegségek ellen! Az üzemi termelési eredmények és az összehasonlító kísérleti eredmények bizonyítják, hogy a fent említett hibridek a legkülönbözőbb termelői igényeknek is megfelelnek minden évjáratban!



Az NK kukorica hibridjei az elmúlt időszakban is bizonyították, hogy kiemelkedő tulajdonságokkal (kiváló termőképesség, szárazságtûrés, gyors vízleadás) rendelkeznek, melyekkel a jövedelmezőség követelményeit magas szinten elégítik ki. Az előbbiekhez társulnak még a beltartalmi vizsgálatok eredményei, melyek ismeretében elmondhatjuk, hogy az NK kukoricák kitûnő takarmányozási értékekkel rendelkeznek (magas keményítő- és fehérjetartalom).

Az NK kukorica palettáját ma már nemcsak a jól ismert és sokak által termesztett FAO 300-as csoport tagjai jelentik (Occitan, Occitan Sumo, Furio, Furio Sumo, Alpha, Peso), hanem kiemelkedő képességû hibridek az igen korai (Sprinter, Kanada), a korai (Pelican, Nonius) és a középérésû (Dolar, Celest) csoportból is.

Ahhoz, hogy a kukoricát vetésváltásban termesszük rövid tenyészidejû hibridet szükséges választanunk. A KANADA (FAO 310) nemcsak az alacsony szárítási költsége, hanem kiemelkedő termése és alkalmazkodó képessége miatt is eredményesen termeszthető.

A korai vetések a későiekkel szemben, azonos időszakban betakarítva, mindig több vízszázalék előnnyel rendelkeznek. Az ALPHA (FAO 380) kiemelkedik versenytársai közül azzal, hogy korán - 8-9 C fokos talajba - vethető és rendkívül gyors kezdeti fejlődésû. Ezeket a tulajdonságokat kihasználva kedvezőbb víztartalommal takarítható be, mint éréscsoportjának hibridjei.

Mivel most még nem tudjuk, hogy a 2003-as év milyen időjárási viszonyokat teremt számunkra, ezért a különböző évjáratokhoz is jól alkalmazkodó hibrid választásával van lehetőségünk termesztésünket biztonságossá tenni. Az OCCITAN (FAO 380) évek óta bizonyítja, hogy a csapadékos és a száraz években is kiemelkedő termés elérésére képes alacsony betakarításkori nedvességtartalom mellett.

A FURIO (FAO 390) kiváló tápanyag-hasznosító képessége segítségével már alacsonyabb mûtrágyázási szinten is magas termést ad, amely termésbiztonsággal, alkalmazkodó képességgel és gyors éréskori vízleadással párosul.

Az ország középső és déli megyéiben a legmagasabb terméseket alacsony betakarításkori szemnedvesség mellett a hosszabb tenyészidejû hibridek adják. A CELEST (FAO 450) megfelelő talaj- és tápanyagviszonyok mellett rekordtermésre képes és az éréscsoportjának elején érő kukoricákkal azonos szemnedvességgel takarítható be.

Nagyon fontos mozzanata a kukoricatermesztésnek a gyomirtás. A gyomok jelenlétét úgy kell csökkentenünk, hogy közben a kultúrnövény fejlődése a vegyszer stressz miatt ne törjön meg. A SUMO hibridek kiemelkedő toleranciával rendelkeznek az imidazolinon és a sulfonil-urea hatóanyagokkal szemben. Így a hagyományos gyomirtási módszereken kívül is biztonságosan gyomirthatóak a legkülönbözőbb időjárási és gyomviszonyok mellett.

Szemes kukoricáink mellett silókukoricát és silócirkokat is ajánlunk partnereink figyelmébe. A Geyser erőteljes növényei kiemelkedő zöldhozamot, átlagon felüli szemtermése magas szárazanyagtermést és enrgiatartalmat biztosít. A silókukorica és a bugátlan (G 1990) vagy bugás (Sucrosorgo 506) cirkok vegyesvetése nagyfokú biztonságot ad gyengébb termőhelyeken és száraz években is, hiszen a meleg hatására leszáradó kukoricák mellett a cirok zöld marad és így nagy tömegû, jó minőségû siló tervezhető az állatállomány ellátásához!



Kőszegi György

régió koordinátor

Syngenta Seeds Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?