Bórhiány következtében kialakuló napraforgó hiánybetegség tünetei és megakadályozásának lehetõségei Savabór Extával

Agro Napló
A napraforgó közismerten bórigényes növény. Az elmúlt évek aszályos idõszaka még jobban ráirányította a figyelmet erre a fontos mikroelemre. A talaj közepes bórellátottsága esetén is, a szárazság elõidézheti a relatív hiány jellegzetes tüneteit. A bór több anyagcsere folyamat nélkülözhetetlen eleme, a megtermékenyüléshez és az olajképzéshez is elengedhetetlenül fontos. A transzspirációs áramlás segítségével szállítódik a növényben, így a tünetek a fiatal leveleken, a hajtások és a gyökér tenyésztõcsúcsán jelentkeznek. A sajátos elváltozások már az ország egész területén megfigyelhetõk voltak. A fiatal levelek alapi része, majd késõbb az egész levél sárgul barnul. A levelek kisebbek, töredezõk, besodródnak, kagylósodnak. A kifejlõdött tányérok deformáltak, a tenyésztõcsúcs alatti szárrész megvastagszik, hoszszanti növekedése gátolt, a szár berepedezett, lehajlik. A kaszatok léhák. Súlyosabb esetben már a tányérkezdemény is elhalhat. Kialakulhat olyan kép is, mintha a tányérok és a levelek szándékosan lennének letördelve (tányérlefejezõdés).
A tavalyi év folyamán már Győr-Sopron megye területén is megfigyelhetőek voltak ezek a tipikus tünetek: elváltozások a leveleken, tányérdeformációk, szárdeformációk, léha kaszatok.
A már tapasztalt bórhiányos területeken, rendkívül fontos a pótlás és a hiánytünetek megelőzése, hiszen az időszakos relatív hiány is komoly terméskiesést okozhat.
A termelő számára nem lehet mindegy, hogy területén mekkora lesz a termésátlag illetve annak olajtartalma.
A SAVABÓR EXTRA a Péti Nitrokomplex Kft. nagy hatékonyságú, magas bórtartalmú folyékony mûtrágyája, segítségével a hiánytünetek megelőzhetők, gyógyíthatók.
Oldat formában, szerves kelátképzőben, 10 % elemi bórt tartalmaz, ami 135 g/l bórnak felel meg.
Napraforgó kezelésére is kiválóan alkalmas, 3-5 l/ha dózisban. Gombaölő készítményekkel együtt alkalmazva szinergista hatással is bír. Földi és légi úton is kijuttatható.
A kijuttatás optimális időpontja egyszeri kezelés esetén, 3-4 leveles állapottól a virágzás előtti időszakig tart. Az ilyenkor végrehajtott lombtrágyázás, az esetleges aszály ellenére is mérhető pozitív hatást mutat. Jelentős terméstöbbletet és olajtartalom-növekedést érhetünk el vele.
Ha a várható bórhiány mértéke jelentősebb, több kezelést is alkalmazhatunk.
Kétszeri kezelésnél: a virágzás után javasoljuk a második kijuttatást.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?