Fertőtlenítőszerek
A fertőtlenítő hatásban három fokozatot különböztetünk meg. Első a fejlődést gátló (bakteriosztatikus, fungisztatikus) hatás, amikor a fertőtlenítőszer a mikrobát nem pusztítja el, csupán fejlődésében gátolja; második a mikrobaölő (baktericid, fungicid, viricid) hatás, amikor a fertőtlenítőszer elpusztítja a mikroorganizmust; harmadik a sporocid hatás, amikor nemcsak a baktériumok vegetatív alakjait, hanem a spórákat is elpusztítja. A fertőtlenítőszerek hatásmechanizmusa tehát rendkívül eltérő. Az is közismert, hogy a fertőtlenítőszerek hatását igen sok tényező befolyásolja: elsősorban maga az alkalmazott fertőtlenítőszer anyagi tulajdonsága és a fertőtlenítendő anyag, a fertőtlenítőszer koncentrációja, az idő ahhoz, hogy mikrobiológiailag megfelelő körülményeket érjünk el, a kezdeti csíraszám, a hőmérséklet, hiszen annak növelése rendszerint fokozza a fertőtlenítőszer hatását, valamint a pH-érték. Végezetül még két tényezőt kell megemlíteni: a szerves anyagokat, hiszen pl. a fehérjék jelentősen csökkentik a fertőtlenítőszer hatását azáltal, hogy vagy a fertőtlenítőszerrel reagálnak vagy a mikroorganizmust vonják körül védőréteggel, valamint maga a szennyező mikroorganizmus is befolyásolja a fertőtlenítőszer hatását. A fertőtlenítőszerek hatáserősségét fenol koefficiens értékkel szoktál megadni. Ez az érték kifejezi, hogy az alkalmazott dezinficiens hatása a vizsgált mikroorganizmusra hányszor erősebb vagy gyengébb a fenol hatásánál. A fertőtlenítőszerek csoportosítását az alábbiakban adjuk meg: 1. Halogének és származékaik: élelmiszeripari vonatkozásban főleg a klórt és származékait, valamint a jódot alkalmazzák. A klór egyik leghatásosabb baktericid hatású elemeknek. Gáz állapotban ritkábban, inkább vízben oldva vagy szervetlen és szerves sói formájában kerül felhasználásra. A sejt enzimrendszerét, fehérjéit támadja meg, s valószínûleg a sejtmembránt is (Hoesch D, Fink-Steril). Nátrium-hipoklorit (NaOCl). Könnyen bomlik. Vízben oldva klórlúg (H-lúg, Hypo) néven (NHL 90 g/Cl2) kerül forgalomba. Erősen oxidáló hatású. 0,5-2,0 %-os oldatát padozat, fa eszközök, mûanyag ládák fertőtlenítésére alkalmazzák. Fehérje érzékeny. Minden esetben maró és erősen korróziós hatásával kell számolni. Fehérít és szagtalanít (Corax). Klórmész 30-35 % Ca(OCl)2 Ca(OH)2-ot tartalmazó fertőtlenítőszer. Hipoklorit tartalma miatt erősen dezinficiáló hatású. Fertőtlenítő hatása erélyes oxidáló tulajdonságán alapszik. Fény hatására könnyen bomlik. Klóraminok (klorogénsav, toluolszulfoklóramid-nátrium). Különböző változatait ismerjük, amelyek közül nálunk a klóramin B, a Neomagnol és a klóramin T a legelterjedtebbek. Hatásuk abban áll, hogy vízben NaCl, illetve klór szabadul fel, NaOCl-tal szemben az az előnyük, hogy tartósabbak, kevésbé toxikusak. Fehérje érzékenységük is, korróziós hatásuk is kisebb. A Neomagnolt (benzolszulfoklóramid-Na) 1-2 %-os oldatban kézfertőtlenítésre használják. 2. Nehézfémek és sóik: a higany és réz sói között igen sok elterjedt fertőtlenítőszert ismerünk. Hatásuk a fehérjék koagulálásán, valamint az enzimek -SH csoportjának inaktiválásán alapszik. Szublimát (HgCl2): régi, de kevéssé hatásos fertőtlenítőszer, a fehérjék ui. erősen csökkentik hatását. Nagyon mérgező. Ma már ritkán használják e hátránya miatt. Kézfertőtlenítő. Rézsók: gombák és algák ellen alkalmazzák (növényvédő szerek). Fenol és származékai: ipari vonatkozásban inkább elméleti jelentőségû, a fenolkoefficiens értékének megállapításánál. A lysol (trikrezol+szappan keverék) jól alkalmazható laboratóriumi célokra, eszközök, pipetták, tárgylemezek fertőtlenítésére. Formaldehid: HCHO (gáz) 40 %-os vizes oldata a formalin. Fertőtlenítő hatását annak köszönheti, hogy gyorsan reagál a fehérjékkel, s azok szabad aminocsoportjaihoz kötődik, 3-5 %-os oldatát használják fertőtlenítésre. Spóraölő hatása kiváló, de erős könnyeztető, köhögtető hatása miatt használata nehézkes. Glutáraldehid: 5 %-os oldata gépek, berendezési tárgyak, gumi, mûanyag, üveg fertőtlenítésére (Gludesin) használatos. Oxidálószerek. Ózon, hidrogén-peroxid, kálium-permanganát. Hatásuk a molekulákból felszabaduló aktív oxigén következménye. Az ózont vizek fertőtlenítésére, hidrogén-peroxid és kálium-permanganátot fertőtlenítésre használják (Dewa, Sanosi). Savak: foszforsav, ecetsav. Ásványi lerakódásokat, tejüzemi csővezetékben a tejköveket oldják (Divofarm, Divosan). Quaterner ammóniumvegyületek: olyan ammónium-származékok, amelyeknek mid a négy H-jét szerves gyökök helyettesítik (Bradophen, Bradomin Salmocid, Fink-Antisept). Kationaktív szerek, így a Nitrogenol, amelynek hatóanyaga N-hexadecil-piridiumbromid. Az ipari célokra használt nitrogenol barnás színû. Szárazanyag tartalmának 80 %-a hatóanyag. Gyógyszeripari készítmény is Sterogenol néven (10 %-os). Vizes oldatban nagyobb hígításban disszociál. A mikroba sejtfalakhoz kötődik, növeli a sejt permeabilitását, másrészt gátolja a baktériumok légzését, glikolízisét, általában bakteriosztatikus hatású. A Nitrogenolt az élelmiszeriparban kiterjedten alkalmazzák. Kézfertőtlenítésre is kiválóan alkalmas (Biró és Kovács, 2000). Meg kell tehát említeni néhány nagyon fontos, kereskedelmi forgalomban lévő tisztító- és fertőtlenítőszert. Az Iosan, amely foszforsavval kombinált jodofor oldat, a Wescodyne semleges kémhatású, általános fertőtlenítőszer, az Ultrasol, Ultra-Nova klóramin tartalmú, folyékony ultrakészítmény, a Flóraszept, amely aktív klórtartalmú lúgos szer, valamint az aktív klórtartalmú fertőtlenítő hatású tisztítószerek lúgos vegyhatással (Divafarm-Alkalin, Divomil-Forte, Divorapid, Divoschaum, Erbslöh-Béta Neomoscan, Unipon TF-klór, Milko OH, Sumazon Super, Alzipur AC, Calgonit Combi, Sporex) (Biró és Kovács, 2000).
A növényi eredetû élelmiszerek higiéniai ellenőrzése
Az 1995. évi XC. sz. törvény, az élelmiszertörvény alkalmazásában élelmiszer: minden olyan növényi, állati - beleértve a mikroorganizmusokat is - vagy ásványi eredetû anyag, amely változatlan, előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. Továbbá az ÉT. 4.§.(1) bekezdése leszögezi, hogy élelmiszer előállításához nyersanyagként csak olyan növényi, állati - beleértve a mikroorganizmusokat is -, ásványi eredetû anyagot, illetőleg ivóvizet és ásványvizet lehet használni, amely az emberi egészségre nem káros és az előírtaknak megfelelő minőségû élelmiszer előállítására alkalmas. Az ÉT. És az 1/1996. (I.9.) FM-NM-IKM együttes rendelet (Vhr.) előírásai egységesen érvényesek minden élelmiszerre. Az ÉT 21.§.(2) bekezdése szerint: A hatósági ellenőrzésnek ki kell terjednie minden belföldön előállított és forgalomba kerülő élelmiszerre, függetlenül attól, hogy azt hol állították elő. Az érvényben lévő - az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről szóló - rendelet (17/1999.(II.10.) FVM-EüM) az általános és növényi élelmiszer előállításra is érvényes rendelkezéseken túlmenően kifejezetten a növényi élelmiszerekkel is foglalkozik. Az ellenőrzés szempontjából is lényeges kérdés például a feldolgozó üzem szennyezett részének kialakítása. A rendelet értelmében a növényi eredetû termékeket előállító üzemekben a szennyezett övezethez tartozik a szántóföldről, kertészetből beszállított nyersanyagok, továbbá a visszáru fogadására, tárolására, előkészítésére szolgáló létesítmény; az újból felhasználásra kerülő csomagolóanyagok (palackok, üvegek, rekeszek, stb.); a belső anyagmozgatásra, árutárolásra használt edényzet (mûanyag rekeszek, hordók, stb.) mosására szolgáló helyiségek; a göngyöleg raktár, kazánház, anyagraktár; a szennyvíz kezelő helyek, csatorna tisztító eszközök raktára, szemét- és hulladéktároló helyek; valamint a javító, karbantartó üzem, gépkocsi mosó hely, mûszaki, építési és tüzelőanyag tároló helyek. Külön részletes higiéniai előírásokat találhatunk az egyes növényi feldolgozó iparágakra, így a konzervgyártásra, hûtő-fagyasztó tárolásra, gyorsfagyasztott élelmiszerek előállítására, kenyér és péksütemények előállítására, száraztészta gyártásra, cukorgyártásra, gabona feldolgozásra, bor- és sörgyártásra. A növényi élelmiszereknél is az előírt mikrobiológiai vizsgálatok, egyéb más mikrobák mellett - a sör és bor kivételével - salmonellákra kötelezően kiterjednek (a sör és a bor esetében Coliform és Pseudomonas aeruginosa az előírt vizsgálati irány) (Biró és Kovács, 2000).
A gyümölcs- és zöldségtárolók védelme
A szakszerûtlenül raktározott terményeket különböző baktériumok és gombák némelykor súlyosan károsítják. A gyümölcsfélék rothadását Penicillium-, Botrytis-, Sclerotinia-, Gloesporium-fajok fertőzése okozza. Leggyakrabban a Trichothecium roseum és Fusarium-fajok e rothadás előidézői. A tárolt szőlőfürtök bogyóin gyakran Penicillium- és Botrytis-fajok indítanak rothadást. A burgonya-, zöldség- és hagymaféléket a lágyrothadást okozó baktériumokon kívül (pl. Erwinia carotovora) a Fusarium-, Sclerotinia-, Botrytis- és Rhizopus-fajok károsítják. A helytelenül tárolt virághagymákon Penicillium-, Fusarium- és Aspergillus-fajok telepszenek meg. Nyirkos viszonyok között a szálastakarmányok, gabona, kukorica és egyéb magvak dohosságát különböző penészgombák (Mucor-, Penicillium-, Aspergillus-, Fusarium-fajok) okozzák. Védekezés: csak sérülésmentes, egészséges terményt szabad tárolni. A helyiségeket a betárolás előtt alaposan ki kell takarítani és kénpor (4-8 gm/m3) elégetésével vagy formalinnal (350 gm/50 m3), egy liter víz előzetes elpárologtatásával) fertőtleníteni kell. A raktározott száraz termények kártevői közül nálunk a legjelentősebbek a babzsizsik, gabonazsizsik, lisztmoly, magtári atkák, magtári gabonamoly, nagy kenyérbogár, rizs-zsizsik, rágcsáló emlősök. Nemcsak az elpusztított termények mennyiségével, hanem főleg azok minőségének rontásával tesznek tetemes kárt. Ez nagymértékben megelőzhető az erős raktárok fertőtlenítésével (alapos takarítás, hézagok megszüntetése) és rágcsálóirtással. A zsákok kifordítva kiporolással vagy gázkamrában szénkéneggel, ciánnal fertőtleníthetők. A tárolt terményeket, különösen nyáron, rendszeresen meg kell vizsgálni. A fertőzött tételeket azonnal el kell különíteni, és mielőbb fertőtleníteni kell (gabonazsizsik, magtári atkák; őrlemények átszitálása). A húsos terményekben a meztelen csigák, ászkák, a burgonyaatka, a gyászszúnyogok lárvái, valamint a rágcsálók tesznek kárt. Az emlős rágcsálók ellen kitûnő védelmet nyújt a közismert Redentin 75RB. A készítmény kukoricaörlemény, melyet klórfacinon hatóanyaggal itattak át. A csalétket egyenletesen kell kijuttatni a felületre. A mezei pocok irtására az Arvalin, a II-es kategóriájú Thiodán 35 EC és a Thionex 35 EC is alkalmazható.
Felhasznált szakirodalom
Biró G. és Kovács J. (2000): Élelmiszer-technológiai higiénia. Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés. In: Biró G. (Szerk.), Élelmiszer-higiénia. Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Biró G. és Kovács J. (2000): Élelmiszer-higiéniai igazgatás. Növényi eredetû élelmiszerek higiéniai ellenőrzése. In: Biró G. (Szerk.), Élelmiszer-higiénia. Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Dr. Iváncsics József
Nyugat-Magyarországi Egyetem